του Τάσου Παππά
«Οχι» στη χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα είπε με την πρότασή της στο δικαστικό συμβούλιο (σήμερα θα αποφασίσει) η εισαγγελέας. Ενας από τους λόγους που την έκαναν να εισηγηθεί αρνητικά είναι ότι υπάρχει «έλλειψη ηθικής βελτίωσης»! Μάλιστα. Το ηθικόμετρο στην υπηρεσία της Δικαιοσύνης.
Πώς οδηγήθηκε σ’ αυτήν την εκτίμηση; Μα, επειδή ο Αρειος Πάγος έχει πει ότι η μετάνοια ή η μεταμέλεια δεν είναι κριτήριο για τη χορήγηση άδειας -δεν προβλέπεται από τον νόμο- η εισαγγελέας ντριμπλάροντας τον εαυτό της κατέληξε σ’ αυτήν την περίτεχνη διατύπωση.
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβεις ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πρόταση που υπαγορεύτηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Οι περισσότεροι έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνοι, μάλιστα, που κατέχουν θέσεις ευθύνης πρέπει να πάρουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα, τους νέους συσχετισμούς και να προσαρμοστούν για να μην υποστεί βλάβες η επαγγελματική πορεία τους. Μερικοί εξ αυτών δίνουν από τώρα εξετάσεις.
Ποια είναι λοιπόν η κατάσταση που επικρατεί:
◼ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να υπογράψει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Πιέζεται από την κυβέρνηση να το κάνει, πιέζεται από τη Ν.Δ. να μην το κάνει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αν δεν υπογράψει παραβιάζει το Σύνταγμα. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι οφείλει να μην υπογράψει γιατί η κυβέρνηση απέρχεται και δεν είχε το δικαίωμα να ρυθμίσει την τελευταία στιγμή ένα τόσο σοβαρό θέμα. Συνεπώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να μην εγκρίνει την κατά τη γνώμη της αντιθεσμική ενέργεια. Αν όμως ο επικεφαλής του κράτους δεν χαλάει το χατίρι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιου πρωθυπουργού, ποιο είναι μήνυμα που εισπράττουν οι από κάτω; «Πάντα με το γκουβέρνο μπρε» που έλεγε ο Πάπας του εγχώριου αστισμού Μποδοσάκης.
◼ Τα δεξιά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα δικαστές και εισαγγελείς που κρύβονται στην ασφάλεια της ανωνυμίας, αναφέρουν ότι με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα μπορούν άμεσα όλα τα μέλη της «17 Νοέμβρη» που έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια πραγματικής ποινής να υποβάλουν αίτημα για υπό όρους αποφυλάκιση και κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου διέψευσε με στοιχεία τα ρεπορτάζ, αλλά δεν έχει καμιά σημασία γιατί αυτός είναι ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε στελέχη της Δεξιάς, έχει αιμομικτικές σχέσεις με τις ένοπλες οργανώσεις. Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από τη Βουλή όταν ψηφιζόταν ο νέος Ποινικός Κώδικας. Ποιο μήνυμα στέλνει στους δικαστές και εισαγγελείς; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.
◼ Η αξιωματική αντιπολίτευση (και όλα τα μέσα που τη στηρίζουν) είναι κατά του θεσμού των αδειών στους ισοβίτες της «17 Νοέμβρη». Εξέφραζε τη βαριά ενόχλησή της κάθε φορά που δινόταν άδεια στον Κουφοντίνα (ξέχασε προφανώς πως όταν ήταν κυβέρνηση έπαιρναν κανονικά άδειες οι καταδικασμένοι για την ίδια υπόθεση), έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τις σχετικές ρυθμίσεις και θα επαναφέρει το καθεστώς των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Για την ώρα δεν μας έχει πει κάτι για τη θανατική ποινή, αλλά με τόσους ακροδεξιούς στις τάξεις της ποτέ δεν ξέρεις.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μια ρεβανσιστική Δεξιά θα μπει στον πειρασμό να τιμωρήσει δικαστές και εισαγγελείς που τη μακρά περίοδο της αριστερής παρένθεσης σκέφτονταν ανεξάρτητα, συμπεριφέρονταν ανιδιοτελώς και εφάρμοζαν τους νόμους;
Κοντολογίς: Αν υπάρχει «έλλειψη ηθικής βελτίωσης» στον Κουφοντίνα, όπως ισχυρίζεται η εισαγγελέας, αναρωτιέμαι τι είδους Δικαιοσύνη είναι αυτή που δυσκολεύεται να πράξει το καθήκον της, δηλαδή να αποφασίζει χωρίς φόβο και πάθος.
Ανάγωγα
«Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη, κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος μ’ αυτό που συνέβη... Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή». Ποιος τόλμησε να εκστομίσει τόσο σοβαρές κατηγορίες; Μήπως ο Μελανσόν; Λάθος. Μήπως ο Ιγκλέσιας των Podemos; Οχι. Μήπως κάποιος αριστεριστής που καταγγέλλει τους πάντες και τα πάντα; Ξανά λάθος. Μήπως είναι από παλιά ομιλία του Τσίπρα; Τζίφος. Σίγουρα κάποιος εχθρός της ευρωπαϊκής ιδέας, κάποιος φανατικός ευρωσκεπτικιστής είπε αυτές τις ανίερες κουβέντες. Κάθε άλλο. Πρόκειται για τον Μακρόν. Τα ύστερα του κόσμου...
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου