Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Ο Μητσοτάκης, ο Ζάεφ και η Συμφωνία των Πρεσπών


Ο εθνικισμός είναι σαν το κάρβουνο: όταν είναι αναμμένο σε καίει και όταν είναι σβηστό σε μαυρίζει.
του Γιώργου Στάμκου
Η πρόσφατη πολιτική αλλαγή, που έγινε στην Ελλάδα, παράγει ήδη γεωπολιτικά αποτελέσματα στα Βαλκάνια; Η απάντηση είναι “Όχι”Τουλάχιστον για την ώρα. Ακόμη και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ, δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τη θεωρεί δεδομένη, όπως τον διαβεβαίωσαν πρόσφατα η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, που βρίσκονται σε στενή σχέση με τον Μητσοτάκη.
Παρά τις εθνικιστικές κορώνες και τον “νεο-μακεδονομαχισμό”, που υιοθέτησε για ψηφοθηρικούς λόγους η ΝΔ μέχρι την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποτελεί κοινό μυστικό πως η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας σκοπεύει να τηρήσει επί της ουσίας αυτή τη συμφωνία, πρωτίστως για λόγους τήρησης του διεθνούς δικαίου, αξιοπιστίας και γεωπολιτικής. Έχοντας αυτό κατά νου ο Ζόραν Ζάεφ δεν χρονοτρίβησε και πήρε από τους πρώτους ξένους ηγέτες τηλέφωνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί ως “φίλος και γείτονας”, προσβλέποντας σε ακόμη στενότερες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Το εμπόριο Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας αυξήθηκε κατά 20%
Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα “Πολίτικα” του Βελιγραδίου και δημοσιεύτηκε την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σε σχετική ερώτηση του Σέρβου δημοσιογράφου, απάντησε σχετικά με τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών: “Με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουμε δώσει μια καλύτερη προοπτική για τη χώρα μας και τους πολίτες μας και δεν έχουμε χάσει τίποτα. Έχουμε έναν ακόμη φίλο της χώρας μας και τελικά δημιουργήσαμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Έχουμε μεγάλη υποστήριξη και ένα ακόμη λόμπι για την Ευρωατλαντική μας ενσωμάτωση. Μετά την επίλυση της παραδοσιακής διαφωνίας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, το εμπόριο μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 20,5%.Πρέπει να τονιστεί ότι το εμπόριο με τη Βουλγαρία αυξήθηκε κατά 15%”.
Ζάεφ: “Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μοντέλο επίλυσης διαφορών”
Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε πως, βάζοντας το πρόθεμα “Βόρεια” στη συνταγματική της ονομασία, η μικρή του χώρα, που ήταν περιθωριοποιημένη όλα τα προηγούμενα χρόνια, τελικά πέτυχε τη διεθνή της αναγνώριση από όλους. 'Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι σήμερα μια χώρα αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο. Μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ ενισχύσαμε την ασφάλεια μας και ξεκινήσαμε νέες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, ενώ με την επικείμενη ένταξη στην Ε.Ε. αποκτήσαμε πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους. Σήμερα η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή”, είπε ο Ζόραν Ζάεφ.
Για τον ίδιο “η Συμφωνία Πρεσπών αποδεικνύει ότι μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου είναι δυνατόν να επιλυθούν ακόμη και τα πιο ευαίσθητα διμερή ζητήματα. Η συμφωνία αυτή είναι ένα μοντέλο επίλυσης διαφορών που έχει προσφέρει πολλά στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και στη Δημοκρατία της Ελλάδας, αλλά έχει ωφελήσει τόσο την περιοχή όσο και ολόκληρη την Ευρώπη. Ένα χρόνο μετά την υπογραφή της, ακόμη και οι μεγαλύτεροι σκεπτικιστές πείστηκαν ότι κανείς δεν έχει χάσει - είμαστε όλοι"νικητές".

Η Συμφωνία έφερε και οικονομική ανάπτυξη
Αυτό το νέο, πιο σταθερό και ασφαλές, γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε στη Βόρεια Μακεδονία μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα, νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών ευκαιριών, από εκείνες που υπόσχεται πως θα διευκολύνει κι άλλο η “φίλο-επιχειρηματική” κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση των επενδύσεων και σε οικονομική ανάπτυξη. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 4,1%, ενώ το 2017 είχε συρρικνωθεί κατά -1,8%. Ως αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μια μικρή αλλά ορατή άνοδος των μισθών και των συντάξεων και μια γενικότερη άνοδος του βιοτικού επιπέδου στη Βόρεια Μακεδονία την οποία ήδη αισθάνονται οι πολίτες. Από την πλευρά του το εθνικιστικό VMRO-DPMNE ανασυγκροτείται, υποστηριζόμενο κι από τη Μόσχα, και συνεχίζει να παίζει το εθνικιστικό του χαρτί κατά της “προδοτικής” και “ταπεινωτικής” Συμφωνίας των Πρεσπών για ψηφοθηρικούς λόγους. Εντούτοις ο Ζάεφ αισιοδοξεί ότι θα κερδίσει στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν το 2020, διότι ως τότε θα βελτιωθεί κι άλλο η ζωή των βορειομακεδόνων πολιτών όσο οδηγεί τη χώρα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα του Ευρώ-ατλαντικού χώρου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πληρώσει πολιτικό κόστος για τη στάση της στο Μακεδονικό
Στο μεταξύ, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία λάβει τον ερχόμενο Οκτώβριο και την πολυπόθητη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ζ. Ζάεφ προβλέπεται να συναντηθεί πολλές φορές και να συζητήσει με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να τηρεί μια συμφωνία την οποία προηγουμένως καταψήφισε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, προκειμένου να εισπράξει “φτηνούς πολιτικούς πόντους” ειδικά από το χώρο της ελληνικής Μακεδονίας.
Αυτό θα είναι μια μόνον από τις αντιφάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί το επόμενο διάστημα να πληρώσει το πολιτικό κόστος από την επιπόλαια και καιροσκοπική της απόφαση πριν από ενάμισι χρόνο να αντιταχθεί προσχηματικά στην εθνική γραμμή της χώρας, που ήταν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, και να επιλέξει να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Ο εθνικισμός όμως είναι σαν το κάρβουνο: όταν είναι αναμμένο σε καίει και όταν είναι σβηστό σε μαυρίζει.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου