Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Όταν ο Κυριάκος ανακάλυψε τον Τζο

θέση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια προκάλεσε μεγάλη αγωνία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πείσει ότι το είχε πει πρώτος.

Πέρα από τη γελοιότητα του πολιτικού επαρχιωτισμού της κυβέρνησης, όπως εκδηλώθηκε με την προπαγανδιστική προσπάθεια να φανεί ότι ο Μπάιντεν εμπνεύστηκε από τον Μητσοτάκη, η αλήθεια είναι αποτυπωμένη σε βίντεο που δείχνει τον πρωθυπουργό στη Βουλή να χλευάζει τον Αλ. Τσίπρα για την σχετική πρότασή του.

Αλλωστε, αν τόσο πολύ συμφωνούσε με τον Μπάιντεν o πρωθυπουργός, θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλία στο ευρωπαϊκό πλαίσιο διατυπώνοντας την αντίθετη άποψη από την Α. Μέρκελ και πιέζοντας την ΕΕ προς μια πιο ανθρωπιστική προσέγγιση. Δεν το έκανε.

Περισσότερο ενδιαφέρον από την υποκρισία του Μεγάρου Μαξίμου έχει η πολιτική ουσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τότε που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο κατεδαφίζει τον νεοφιλελευθερισμό: Θηριώδη προγράμματα δημόσιων επενδύσεων, αγωνία για τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, αύξηση του κατώτατου μισθού, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της παρέμβασής του στην αγορά. Το μήνυμα που έστειλε στις φαρμακοβιομηχανίες υπέρ του αναπτυσσόμενου και φτωχού κόσμου ήταν η φυσική συνέχεια του πολιτικού του διαβήματος.

Είναι προφανές ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει καταλάβει ότι δεν πάει άλλο με τις ακραίες ανισότητες και την αγριότητα του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού και τα αλλάζει όλα στο μεταναστευτικό, την περιβαλλοντική πολιτική, τη διπλωματία, την οικονομία.

Η ανατροπή είναι τόσο ριζική που κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακή τη σιωπή των νεοφιλελεύθερων της ΕΕ που παρακολουθούν αποσβολωμένοι τον Μπάιντεν να κάνει ό,τι φοβόντουσαν ότι θα έκανε ο Σάντερς ή η Γουόρεν αν είχαν τη δυνατότητα.

Οχι απλώς δεν τον ακολούθησαν σε μια πιο κεϋνσιανή διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά μετά την πρότασή του για τον εμβολιασμό των φτωχών του κόσμου άρχισαν ένας-ένας να αποστασιοποιούνται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός ηγέτης στην ΕΕ που μετά την παρέμβαση Μπάιντεν βιάστηκε να κάνει σημαία το "εγώ το είπα πρώτος". Οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συνομιλητές του δεν του έδωσαν σημασία και τα διεθνή ΜΜΕ δεν τον πήραν σοβαρά. Οταν κατάλαβε ότι ξεκινά σοβαρή  συζήτηση στο εσωτερικό της ΕΕ εξαφανίστηκε. Δεν πήρε θέση και κρύφτηκε περιμένοντας να περάσει η μπόρα.

Γιατί του αρέσει ο Μπάιντεν όσο δεν χρειάζεται να το αποδείξει. Αν ήθελε, θα είχε πολλές δυνατότητες να ακολουθήσει το παράδειγμά του, θέτοντας λχ ως προτεραιότητα τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και τη στήριξη των χαμηλόμισθων. Στηρίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δείχνοντας το ενδιαφέρον του για τους πιο ευάλωτους.

Και ας ισχυριστεί μετά ότι τα είπε πρώτος. Δεν πειράζει. Θα το αφήσουμε να πέσει κάτω...

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου