Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Άρση πατέντας στα εμβόλια: Από το «μπούρδες» στο «δική μας πρόταση» η ΝΔ

 

Αλυσιδωτές και πολύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις με επίκεντρο την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνηση Μπάιντεν ότι εξετάζει τρόπους για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων. «Αυτοί οι εξαιρετικά κρίσιμοι καιροί απαιτούν δραστικά μέτρα» δήλωσε συγκεκριμένα η Κάθριν Τάι, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.

Κι αυτό γιατί φαίνεται πως η εν λόγω κίνηση κινητοποίησε και την Ευρώπη, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώνει πως η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «έτοιμη να συζητήσει» άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία τάχθηκαν υπέρ της πρότασης.

Την ίδια στιγμή, η εν λόγω είδηση προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής καθώς λίγο καιρό νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, είχε απαξιώσει τη σχετική πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο λίγο μετά τις ανακοινώσεις Μπάιντεν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έσπευσαν να παρουσιάσουν την ανακοίνωση των ΗΠΑ ως «επιτυχία» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ανέφεραν πως ήταν ο πρωθυπουργός που είχε θέσει το ζήτημα επί τάπητος.

Οι εν λόγω ισχυρισμοί προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις ενώ επιπλέον ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, αποκάλυψε πως μόλις πριν από 8 ημέρες οι ευρωβουλευτές της ΝΔ είχαν καταψηφίσει σχετική πρόταση που είχε κατατεθεί στο ευρωκοινοβούλιο

Κυβερνητικές πηγές: Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει την πρόταση από τον Απρίλιο.

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει, ότι η απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού βασίζεται σε πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον περσινό Απρίλιο. Κυβερνητικές πηγές για το θέμα της παγκόσμιας χρήσης των πατεντών των εμβολίων «υπενθυμίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ», που όπως σημειώνουν, «προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα», ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» στις 6 Απριλίου του 2020.

Επίσης επισημαίνουν ότι «στη συνέχεια, στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του κορονοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε: "Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο - όποτε εφευρεθεί - θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα"». «Κι αυτή η θέση εξακολουθεί να ισχύει» προσθέτουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Ας σταματήσει να αυτογελοιοποιείται ο κύριος Μητσοτάκης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, την οποία είχε καταθέσει πρώτη φορά τον Γενάρη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει γίνει αποδεκτή και έχει επικροτηθεί δημόσια από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης και από χθες και από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κίνηση η οποία - με φόντο την τραγωδία της Ινδίας - αλλάζει άρδην τα παγκόσμια δεδομένα στον εμβολιαστικό «πόλεμο».

Υπενθυμίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν στις 15 Ιανουαρίου κλήθηκε να πάρει θέση στη Βουλή για την πρόταση του κ. Τσίπρα, τη χλεύαζε μιλώντας για «εμβολιόδεντρα» και σημειώνοντας σκωπτικά πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

 

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: «Αντί να αυτογελοιοποιείται ο κ. Μητσοτάκης για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, να το θέσει επίσημα έστω και τώρα στην Κομισιόν» Ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα, του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».

Η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος. Η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας.»

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο facebook. «Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η "ελεύθερη αγορά" με έναν νόμο και ένα άρθρο». Η πανδημία αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ .

Πάρτι στο twitter με παλιότερες δηλώσεις Μητσοτάκη-στελεχών ΝΔ για το ζήτημα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η είδηση προκάλεσε πλήθος σχολίων από τους χρήστες του twitter, οι οποίοι με τη σειρά τους υπενθυμίζουν τις απαξιωτικές εκφράσεις του πρωθυπουργού για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, στην επιφάνεια έρχονται ξανά κάποιες αντίστοιχες δηλώσεις για το ζήτημα από στελέχη της ΝΔ, όπως ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «μπούρδες» και η Σοφία Βούλτεψη, η οποία είχε αναρωτηθεί χαρακτηριστικά: «Τι να την κάνει την πατέντα η Ε.Ε.; Κορνίζα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου