Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Πολιτική λύτρωση στην εκλογή αρχηγού αναζητά η ΝΔ



Το λάθος της τελευταίας στιγμής και των… ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφοφορίας ξορκίζουν οι τέσσερις γαλάζιοι υποψήφιοι, στην τελική ευθεία για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ – μια εκλογή που, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αντιμετωπίζεται πλέον ως πολιτική λύτρωση στο βαθιά κλονισμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όλοι οι υποψήφιοι, με πρώτους τα δύο «φαβορί» Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, δηλώνουν δημοσίως αισιόδοξοι για νίκη ακόμη κι από τον πρώτο γύρο αυτής της Κυριακής, άπαντες ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία προετοιμάζονται και για το μεγάλο τελικό ραντεβού της 10ης Ιανουαρίου.
Οι δημοσκοπήσεις, πέραν της πυροδότησης πολιτικών εντυπώσεων και νέων εσωτερικών συγκρούσεων και αμφισβητήσεων, ελάχιστη αξία δείχνουν να έχουν, με δεδομένο το απολύτως άγνωστο εκλογικό σώμα, η δε συμμετοχή των ψηφοφόρων της ΝΔ αναδεικνύεται σε καταλυτικό παράγοντα για το αποτέλεσμα.
Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη – με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ποιόν ευνοεί και ποιόν όχι μια ενδεχόμενη αποστασιοποίηση των γαλάζιων ψηφοφόρων – δίνεται ο υπέρ πάντων αγώνας για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στις κάλπες, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε χθες ότι «πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεως την Κυριακή», τόσο από το συμμετοχή όσο και από το αποτέλεσμα, ενώ αισιόδοξος για νίκη από τον πρώτο κιόλας γύρο εμφανίστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε επίπεδο τακτικής, πρώτος στόχος όλων είναι να αποφευχθούν μη αναστρέψιμα λάθη και νέες εσωτερικές εντάσεις μετά τον δίμηνο εμφύλιο πόλεμο, ενώ και οι τέσσερις υποψήφιοι διαμορφώνουν την τελική τους πολιτική στρατηγική παίρνοντας θέσεις απέναντι στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο μέτωπο αυτό η θέση Μεϊμαράκη διαμορφώνεται στη λογική «επιλεκτικές συναινέσεις, αλλά χωρίς συνευθύνη»: «Η ΝΔ δεν λέει ούτε «ναι» ούτε «όχι» σε όλα, τουναντίον «συμφωνεί με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύει ότι υπηρετούν τις αρχές και τις αξίες της και όχι σε μέτρα που είναι υφεσιακά», είπε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ σε συνέντευξή του στην ΕΤ-3.
Κοντά σ’ αυτή τη γραμμή, αλλά με αυστηρούς όρους και κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αντιθέτως Απόστολος Τζιτζικώστας και 'Αδωνις Γεωγιάδης φαίνονται να συναντώνται στο «όχι σε όλα» απέναντι στην κυβέρνηση.
Οι ταυτίσεις αυτές, ωστόσο, δεν εγγυώνται και δεν σημαίνουν τίποτα για τις πιθανές συμμαχίες και αναδιατάξεις στρατοπέδων στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου – αναδιατάξεις, οι οποίες θα επηρεαστούν καθοριστικά και από τις τελικές θέσεις που θα πάρουν τότε οι πλευρές Καραμανλή και Σαμαρά.
Επί του παρόντος, αμφότεροι οι πρώην πρωθυπουργοί επιμένουν δημοσίως – ή …ημιδημοσίως – στις εκκλήσεις ενότητας, στα δε μετόπισθεν η πλειοψηφία των «δυνάμεων Καραμανλή» στηρίζει Μεϊμαράκη και του μπλοκ Σαμαρά δίνει μάχη υπέρ Τζιτζικώστα…

TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου