Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας τη Δευτέρα 23/7

Συνεδρίασε τη Δευτέρα 23 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας, με 57 θέματα εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη και έλαβε τις εξής αποφάσεις:
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η β’ τριμηνιαία έκθεση έτους 2012 οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου Κέρκυρας και ο αναμορφωμένος προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων έτους 2012 και επικαιροποιημένου σχεδίου οικονομικής υποστήριξης.
Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερωτόκριτος Καρύδης, τονίζοντας...
ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά και η οικονομική διαχείριση που γίνεται διαφανής και αποτελεσματική. «Η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής ήταν τέτοια που στην αγορά δεν έχουν προκύψει ζητήματα ενώ σταματήσαμε και κατασχέσεις που ξεπερνούσαν το 1,5 εκ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του σήμερα στα ΜΜΕ ο κ. Καρύδης επανέλαβε ότι η νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών οδήγησε στη μείωση των χρεών από δάνεια και εγγυήσεις που όφειλαν οι πρώην δήμοι και κληρονόμησε ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας, παρά την συνεχή μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Οι επιχορηγήσεις είναι κατά πολύ μειωμένες, οι επιδοτήσεις με το σταγονόμετρο. Παρά ταύτα καταφέραμε έναν μικρό άθλο: να είμαστε συνεπείς στους εργαζόμενούς μας, να αποκτήσουμε ξανά τον σεβασμό της αγοράς και να είμαστε αξιοπρεπείς και συνάμα να μειώσουμε τις απαιτήσεις των δανείων από 32 εκ. σε 29,5 εκ. ευρώ και τις εγγυήσεις από 13 εκ. σε 11,5 εκ. ευρώ», εξήγησε ο κ. Καρύδης.
Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση και επιπρόσθετα ο Δήμος Κέρκυρας δεν σταματά τις διεκδικήσεις του για την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων που φτάνουν στο ποσό των 13 εκ. ευρώ.
Κατά τη συζήτηση του θέματος τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής υπογραμμίζοντας ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι Δήμοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. «Δεν αντέχουμε άλλο, εξετάζουμε και στην ΚΕΔΕ τρόπους αντίδρασης. Μειώνεται το κράτος και όλοι προστρέχουν σε εμάς και ψάχνουμε τρόπους να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες. Φορτωνόμαστε αρμοδιότητες χωρίς πόρους και κάθε μήνα αγωνιούμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Πρέπει το κράτος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ΤΑ με σοβαρότητα και γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κέρκυρας.
Στο θέμα της ενημέρωσης περί των εξελίξεων όσον αφορά τη μετεγκατάσταση του Β’ Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, παρόντες ήταν και εκπρόσωποι φορέων των κατοίκων της πόλης καθώς και γονείς. Ο αντιδήμαρχος Ερ. Καρύδης ενημέρωσε ότι το κτίριο που στεγάζεται ο Παιδικός Σταθμός ανήκει στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και μετά τη συγχώνευση ανήκει στο Νοσοκομείο. Ήδη έχουν γίνει επαφές με τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου κ. Αλαμάνο και θα δοθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης του υπάρχοντος κτιρίου για ένα ακόμη έτος. Άρα δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας των γονιών επί του παρόντος. Πάντως ο κ. Καρύδης ενημέρωσε ότι η αναζήτηση κτιρίου είναι διαρκής προκειμένου να υπάρξει λύση έγκαιρα για το θέμα που έχει προκύψει.
Ο Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής ενημέρωσε επίσης ότι το κτίριο έχει ανακατασκευαστεί διότι ήταν σε κακή κατάσταση, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του ως Δημάρχου και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει έγκαιρη δρομολόγηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών προκειμένου να μην βρεθούν τα παιδιά στο δρόμο. «Διαβεβαιώνω τους γονείς ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για αυτή τη σχολική χρονιά και αναζητούμε ήδη λύση για την επόμενη» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκε εκ μέρους των κατοίκων της Πόρτα Ρεμούντα ο κ. Σπύρος Κασίμης ζητώντας πρόβλεψη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των αναγκών που θα προκύψουν στο μέλλον και θα είναι αυξημένες.
Στο θέμα της λήψης αποφάσεως περί εγκρίσεως προσλήψεως προσωπικού για τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των παιδιών τους στο Δήμο Κέρκυρας, την εισήγηση έκανε η αντιδήμαρχος Βαρβάρα Βλάσση, ενημερώνοντας ότι υπάρχει προκήρυξη για την μίσθωση κτιρίου που στεγάσει τον ξενώνα, ενώ οι προσλήψεις των 5 εργαζομένων θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, με την πρακτική που ακολουθήθηκε και για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές, όπως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την αποχή της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Στο θέμα της ενημέρωσης σχετικά με την επιχειρούμενη εκποίηση της περιοχής του ΕΡΗΜΙΤΗ, την εισήγηση έκανε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Χαραλάμπους, ζητώντας την επαναβεβαίωση του θέσης του Σώματος για την αντίθεση στο ξεπούλημα τόσο του Ερημίτη όσο και του λιμανιού και του αεροδρομίου. Ο κ. Χαραλάμπους ζήτησε επίσης και τη συζήτηση για τη λήψη πρακτικών μέτρων από πλευράς Δήμου Κέρκυρας αν παρ’ ελπίδα εκποιηθούν οι πύλες εισόδου στην Κέρκυρα και ο Ερημίτης, τονίζοντας ότι «εμείς από την πλευρά μας θα κλείσουμε λιμάνι και αεροδρόμιο και κάθε πρόσβαση στον Ερημίτη αν δούμε ότι προχωρούν σε εργασίες».
Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Ευθύνης Αλέκος Αυλωνίτης ζήτησε να υπάρξει νομική προετοιμασία του Δήμου για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περίπτωση, να ζητηθεί γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και να γίνει χαρτογράφηση όλων των μονοπατιών στον Ερημίτη.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας από την πλευρά του ενημέρωσε ότι ο Δήμος σε ανύποπτη στιγμή έχει καταχωρήσει όλα τα μονοπάτια και έτσι τώρα υπάρχουν σοβαρά νομικά προβλήματα στην εκποίηση του Ερημίτη. «Εκτιμώ ότι δεν θα προχωρήσει η εκποίησή του διότι δεν είναι ένα ενιαίο σύνολο η έκταση, υπάρχουν δασικές εκτάσεις, τα μονοπάτια του Δήμου, αιγιαλός και ο επίδοξος επενδυτής θα αντιμετωπίσει προβλήματα», τόνισε.
Όσον αφορά στο λιμάνι και το αεροδρόμιο ο Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής τόνισε την αντίθεσή του στο ξεπούλημα των πυλών εισόδου στην Κέρκυρα. «Ενδεχόμενο ξεπούλημα του αεροδρομίου θα είναι καταστροφή για την οικονομία του νησιού» είπε χαρακτηριστικά ενώ και για το λιμάνι έκανε λόγο για αναγκαιότητα περιορισμού της διαχείρισης του ΟΛΚΕ στα στενά όρια δράσης του λιμένα. «Η πόλη κατάντησε να μην έχει παραλία, σε λίγο θα πρέπει να παίρνουμε άδεια για να καταθέτουμε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη. Εμείς συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας και για τα ορφανά λιμάνια. Οι αλλαγές όμως των υπουργών μας δυσκόλεψαν. Τώρα προγραμματίζουμε συνάντηση στο αρμόδιο υπουργείο για να ζητήσουμε αυτά που μας ανήκουν», είπε ο κ. Τρεπεκλής.
Το Σώμα ομόφωνα αποφάσισε:
Επαναβεβαιώνει τη θέση του κατά της εκποίησης του Ερημίτη, του αεροδρομίου και του λιμένα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αντιδράσει δυναμικά σε κάθε αντίθετη περίπτωση.
Δεν συζητήθηκε η έκθεση πεπραγμένων του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Κέρκυρας, καθώς, μετά και από σχετικό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ομόφωνη απόφαση του Σώματος, ορίστηκε να συζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση στις 20 Αυγούστου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου