Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Ζήτω το ελληνικό τραγούδι


Η εγκατάλειψη των καλλιτεχνών από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, εκτός από την κριτική που προκαλεί για τη Νέα Δημοκρατία, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη να «βγουν μπροστά» οι μεγάλοι δημιουργοί αλλά υπενθύμισε και μια σειρά από στρεβλώσεις στην προσέγγιση της πολιτικής στον πολιτισμό.
Μεγάλη είναι η συζήτηση που προκλήθηκε από την συνέντευξη του Σταύρου Ξαρχάκου στο Κόκκινο και το Νίκο Ξυδάκη. Ο μεγάλος συνθέτης, μαζί με πλήθος άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη ραδιοφωνική συζήτηση, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό «να προσέχει, γιατί η τέχνη είναι σαν το κάρβουνο, όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουντζουρώνεσαι», άσκησε κριτική στην υπουργό πολιτισμού κάνοντας λόγο για «βλαπτική έπαρση» και πρότεινε την άμεση δημιουργία ενός ταμείου ανεργίας για τους καλλιτέχνες, που βιώνουν βαθιά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η συνέντευξη συζητήθηκε αρκετά και για το γεγονός ότι ο Σταύρος Ξαρχάκος ανήκει, ως γνωστό, στο χώρο της συντηρητικής παράταξης. Όμως ο καλλιτέχνης δεν ορίζεται από την πολιτική του τοποθέτηση, αλλά από τη στάση και το έργο του. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά είχε συναντηθεί με τους συνθέτες και τους μουσικούς, μπροστά στις κάμερες. Χρησιμοποίησε χωρίς τη συναίνεσή τους το βίντεο για επικοινωνιακά παιχνίδια, προκαλώντας αντιδράσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Μετά τις εκλογές, επιχείρησε να παίξει μαζί τους με το φλέγον ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και τους χειρισμούς της Λίνας Μενδώνη, κάτι που επίσης υπογράμμισε και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Αλλά και μέσα στην πανδημία, το Μαξίμου προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κάποιους εξ αυτών, όπως στη φιέστα έξω από το Μαξίμου, ενώ ταυτόχρονα εξαίρεσε τους εργαζόμενους στο χώρο των τεχνών από τις ενισχύσεις. Λες και ο καλλιτέχνης «δεν είναι άνθρωπος». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε το βλέμμα του σε αυτούς μόνο όταν αντιλήφθηκε πως η φωνή τους του χαλάει την επικοινωνιακή σούπα. 
Κάποιοι από τους καλλιτέχνες σιώπησαν και αρκέστηκαν στο ρόλο που τους έδωσαν. Μια σχέση a la carte που εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς και διαπλέκεται. Ζήτω το ελληνικό τραγούδι... Διαρκώς ή υπό προϋποθέσεις; 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου