Οι νέες κινητοποιήσεις των φορέων και των κατοίκων της Β.Α Κέρκυρας, οι οποίοι αντιδρούν στην εγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη νησίδα Καπαρέλι -Περιστέρα, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά, τη χρόνια παθογένεια που ταλανίζει το νησί μας.
Μια παθογένεια που οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, με βάση τον οποίο θα ήταν δυνατόν να χωροθετηθούν αναπτυξιακές δράσεις που δε θα επιβαρύνουν η μία την άλλη, αλλά θα λειτουργούν συμπληρωματικά, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Ειδικότερα για την Κέρκυρα, η έλλειψη αυτή καθίσταται πιο αναγκαία, διότι ένας συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην πολύπλευρη οικονομική ανάπτυξη του νησιού και το σταδιακό περιορισμό της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού.
Όσο για τις ευθύνες, αυτές είναι διαχρονικές και βαρύνουν τόσο την Πολιτεία για την αδιαφορία και την αναβλητικότητά της, όσο και τις τοπικές ηγεσίες που πολιτεύθηκαν για πολλά χρόνια με κύριο γνώμονα το πολιτικό κόστος.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αποφασίζονται από την κεντρική εξουσία, χωροθετήσεις δράσεων κυριολεκτικά «στο γόνατο», με αόριστες επικλήσεις της ανάγκης για ανάπτυξη και χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν, ούτε οι ειδικές συνθήκες (περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, οικονομικές κλπ) κάθε περιοχής, ούτε οι τοπικές κοινωνίες με τα θεσμοθετημένα τους όργανα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί και η συγκεκριμένη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι, που προωθείται με τόση επιμονή, χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν, ούτε η ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή, ούτε η υψηλού επιπέδου τοπική τουριστική ανάπτυξη, ούτε η προφανής επιβάρυνση που θα υποστεί η αλιευτική δραστηριότητα και βεβαίως ούτε η κάθετη αντίθεση του συνόλου των τοπικών, αυτοδιοικητικών και οικολογικών φορέων.
Αν μάλιστα σε όλα αυτά προστεθούν οι νομικές ακροβασίες, που είναι προφανείς στη συγκεκριμένη περίπτωση (καθώς η απόφαση αναφέρεται σε μετεγκατάσταση, τη στιγμή που η μονάδα δεν έχει λειτουργήσει ποτέ και σε κανένα χώρο), τότε οι έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις είναι απολύτως θεμιτές και δικαιολογημένες.
Με βάση τα παραπάνω, η «Συμπαράταξη Ευθύνης», συμπαρατάσσεται ανεπιφύλακτα με τους κατοίκους της ΒΑ Κέρκυρας, υιοθετώντας το δίκαιο αίτημά τους για ματαίωση της συγκεκριμένης εγκατάστασης ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι, διότι η λειτουργία της θα επιβαρύνει σοβαρά το οικοσύστημα της περιοχής και εν τέλει θα επιφέρει αλλοίωση της τουριστικής φυσιογνωμίας και «μαρασμό» της τοπικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου