Συζήτηση περί της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας στις Περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες Δήμου Κέρκυρας
Στα προβλήματα της καθημερινότητας που έχουν καταγράψει στον ένα αυτό χρόνο λειτουργίας του νέου Καλλικράτειου Δήμου, αλλά και στις δυσχέρειες που έχουν παρουσιαστεί από τη συνένωση των 12 Δήμων και των τριών κοινοτήτων (Διαπόντια Νησιά) στον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας, αναφέρθηκαν στις τοποθετήσεις τους όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Οι τομείς της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού και της οδοποιίας ήταν εκείνοι στους οποίους κυρίως επικεντρώθηκαν οι περισσότεροι ομιλητές.
Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Ευθύνης» Αλέκος Αυλωνίτης έκανε λόγο για εγκατάλειψη της υπαίθρου της Κέρκυρας και αναγκαιότητα καλύτερης οργάνωσης διοίκησης του Δήμου, με σύσταση περισσότερων διοικητικών κέντρων σε Βορρά και Νότο του νησιού.
Την αναγκαιότητα συνεργασίας και δικαιότερης κατανομής κονδυλίων στα Τοπικά Συμβούλια επεσήμανε η επικεφαλής της «Κερκυραίων Δήμος» Μερόπη Υδραίου.
Στις τραγικές περικοπές που στερούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαντικό κομμάτι των πόρων, και οι οποίες αναμένεται να φτάσουν στο 36% των ΚΑΠ, αναφέρθηκε ο εισηγητής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Αρμενιάκος. «Χρειάζεται να διεκδικήσει ο Δήμος τους πόρους που του οφείλουν», τόνισε.
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής υπενθύμισε ότι στην έναρξη του εγχειρήματος του Καλλικράτη όλοι είχαν συμφωνήσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται εκσυγχρονισμό και περισσότερες αρμοδιότητες αλλά συνοδεία πόρων. «Αντ’ αυτού βούλιαξαν τον Δήμο στην γραφειοκρατία και τον αφυδάτωσαν οικονομικά» υπογράμμισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι με την πορεία που ακολουθεί η κεντρική εξουσία «έως το 2014 θα έχει καταρρεύσει το οικονομικό σύστημα και επιβάλλουν στο Δήμο να μετατραπεί σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό». Ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα χρέη που παρέλαβε ο νέος ενιαίος Δήμος Κέρκυρας, στην κακή οικονομική κατάσταση που είχαν ήδη περιέλθει και οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι εξαιτίας της συνεχούς περικοπής πόρων και στα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
«Γίνεται τιτάνια προσπάθεια από την δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους. Μειώνουμε και νοικοκυρεύουμε τις δαπάνες, βάζουμε τάξη σε μηχανολογικό εξοπλισμό, οχήματα και μηχανήματα, εξοφλήσαμε μεγάλο μέρος από τις παλιές οφειλές και κάναμε ρυθμίσεις, συντηρούμε κοινωνικές δράσεις και δομές. Παρακαλώ θερμά, ελέγξτε τις πληρωμές. Δεν κάνουμε καμία διάκριση. Κάνουμε ακροβατικά για να είμαστε συνεπείς και οι διαδικασίες μας πνίγουν. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και οι εγκύκλιοι από τα Υπουργεία αλλάζουν καθημερινά. Αυτοί που αποφασίζουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι γραφειοκράτες, δεν έχουν βγει από τα γραφεία τους και δεν γνωρίζουν τον θεσμό. Εμένα όμως ο κερκυραϊκός λαός με εξέλεξε Δήμαρχο και δεν θα μετατραπώ σε κλητήρα της κεντρικής εξουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κέρκυρας.
Ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις του έργου των Φραγμάτων στην Κέρκυρα.
Για τις εξελίξεις του έργου των φραγμάτων ενημέρωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής το Σώμα: «Πίστευα ότι το έργο θα προχωρήσει μετά την επίσκεψη μας, με τον Δήμαρχο Παξών κ. Μπογδάνο, στον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη. Δυστυχώς ανακοίνωσαν τελικά ότι δίνουν χρήματα στους Παξούς και καλά κάνουν και για τις αποσκληρύνσεις στη Χρυσηίδα και τη Λευκίμμη. Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 10% του προϋπολογισμού που μας είχαν υποσχεθεί.
Παράλληλα ζητείται από την ΔΕΥΑΚ συμμετοχή με δική μας χρηματοδότηση στο έργο κι αυτό είναι το καινούργιο. Δηλαδή: Η μονάδα αποσκλήρυνσης στην Χρυσηίδα θα δίνει 15.000 κυβικά καθαρό νερό, ενώ χρειάζονται 20.000 για τις ανάγκες μας και η μονάδα στη Λευκίμμη 3.000 κυβικά νερό ενώ χρειαζόμαστε 5.000. Τα υπόλοιπα κυβικά νερού που χρειαζόμαστε, το υπουργείο έρχεται τώρα και μας λέει ότι πρέπει να τα συμπληρώσουμε εμείς, με μελέτη από την ΔΕΥΑΚ, με γεωτρήσεις ή μονάδα αποσκλήρυνσης στην περιοχή Τζάβρου, στον πρ. Δήμο Φαιάκων ή στην Κυρά – Χρυσικού.
Ζητούν εν ολίγοις το πρόβλημα που δημιούργησαν μετά από τόσα χρόνια να το καλύψουμε εμείς. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε επ’ ουδενί να αποδεχθούμε. Αυτή είναι η κατάσταση και για να αποποιηθούν ευθυνών, υποστηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι την κόκκινη γραμμή για το έργο την έβαλε η ΕΕ. Η κυβέρνηση είναι πλήρως υπεύθυνη για την εξέλιξη».
Ο Αλ. Αυλωνίτης ανακοίνωσε ότι κατέθεσε την παραίτησή του από την προεδρία του Συνδέσμου Υδάτινων Πόρων εξαιτίας της «περιρρέουσας ατμόσφαιρας στείρας αντιπαράθεσης σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης αλλά και των μεμονωμένων κινήσεων που έκαναν τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Περιφερειάρχης», ενώ επανέλαβε ότι χρειάζεται ενότητα για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα και αν δεν αλλάξει νοοτροπία δεν θα υπάρξει πρόοδος.
Ο Μπ. Χαραλάμπους τόνισε ότι η παράταξή του επιμένει να ζητά άφθονο, ποιοτικό και φτηνό νερό για τους πολίτες και δήλωσε υπέρ της ολοκληρωμένης κατασκευής φραγμάτων σε Νότια και Βόρεια Κέρκυρα.
Η Μερόπη Υδραίου υποστήριξε ότι δαπανήθηκε άδικα πακτωλός χρημάτων για το συγκεκριμένο έργο σε μελέτες και αναρωτήθηκε αν υπήρξε σκοπιμότητα, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να κατασκευαστούν μονάδες αποσκλήρυνσης για το σύνολο της απαιτούμενης ποσότητας νερού.
Ο Στέφανος Σαμοΐλης τέλος, δήλωσε ότι πρέπει να φανεί διεκδικητική η ηγεσία του Δήμου και να «παραδώσετε τα κλειδιά του Δημαρχείου αν δεν φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την κατασκευή του έργου».
Το Σώμα αποφάσισε να διερευνήσει μέσω διαπαραταξιακής επιτροπής τον συντονισμό δράσεων διεκδίκησης της ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου.
Με την αποχώρηση της Λαϊκής Συσπείρωσης και με ομοφωνία ψηφίστηκα όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης πλην εκείνων που αφορούν στον προσδιορισμό αξίας ακινήτων εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού για τον υπολογισμό του τέλους ακίνητης περιουσίας και στη συζήτηση για τις οικονομικές εξελίξεις και τις συνέπειές τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση που ορίστηκε ως συνεχιζόμενη (λόγω του προχωρημένου της ώρας), για τη Δευτέρα 19/12/2011 και ώρα 6μ.μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου