Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Ανθισε η αχλάδα, θα φάνε τα γουρούνια


Ανθισε η αχλάδα, θα φάνε τα γουρούνια

του Στράτου Γεωργούλα*
Μια μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη έγινε στα μέρη μας και πρέπει να τη διαφημίσουμε. Χαλάλι τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για να γίνει πραγματικότητα. Βρέθηκε ο μηχανισμός για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την εξέλιξη εκατομμυρίων χρόνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Λέγεται ΜΜΕ και λειτουργεί, πολύ συνοπτικά, ως εξής: Ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε από τα μέσα προς τα έξω. Το μέσα κομμάτι –ο πρωτογενής εγκέφαλος– διακρίνεται από τα στοιχεία που μας ενώνουν με τους κοινούς προγόνους, τα θηλαστικά και τα ερπετά καθορίζοντας τα στοιχεία επιθετικότητας, προστασίας, φύλαξης και αναπαραγωγής, ανάμεσα στα άλλα.

Στο κομμάτι της τελευταίας εξέλιξης στον εγκεφαλικό φλοιό και τους νευρώνες, υπάρχουν τρισεκατομμύρια εγγεγραμμένες πληροφορίες (και διαθέσιμος χώρος για άλλες τόσες) που μας βοηθούν σε δημιουργικότητα και κριτική ανάλυση. Αν ένας μηχανισμός χτυπήσει ακριβώς αυτές τις συνδέσεις που μαζεύουν τις πληροφορίες από τις καθημερινές εμπειρίες, με το να παρουσιάζει μόνο μία, όπως ακριβώς λειτουργούσε και το πείραμα του Παβλόφ, τότε οι συνδέσεις αχρηστεύονται, τα εγκεφαλικά κύτταρα καίγονται και αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στην πρωτογενή λειτουργία ενός αλιγάτορα ή στην καλύτερη περίπτωση ενός γουρουνιού.

Για να είμαι ειλικρινής, το επιστημονικό επίτευγμα ήρθε ως αποτέλεσμα προσπάθειας δεκαετιών. Από τις ιστορίες του πατέρα μου για τον μετεμφυλιακό Τύπο και «τη μέθοδο των κουφών» στα καθημερινά χρονογραφήματα με τίτλο «από το σιδηρούν παραπέτασμα», στα φωσκολικά σενάρια (που έζησα και εγώ) «τι είπες, Βίρνα»-«αυτό που κατάλαβες, Γιάγκο»-«Δηλαδή θες να πεις (αυτό), Βίρνα;» κ.ο.κ.

Ετσι φτάσαμε στο πιο εξελιγμένο σήμερα, όπου πρωί-μεσημέρι-βράδυ, επτά μέρες τη βδομάδα, από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ να μαθαίνουμε μόνο ένα πράγμα: Βγάζουμε τις μάσκες τραβώντας τα λαστιχάκια-Μπορείτε να μας το ξαναπείτε;-Υπάρχει κάποιος ειδικός να μας το δείξει; Και το κρανίο μας γίνεται μια τεράστια μάσκα, για να «προστατεύσει» το μυαλό από το να αναπνεύσει. Και το επόμενο στάδιο της εξέλιξης μετά τον «σκεπτόμενο άνθρωπο» είναι ο «άνθρωπος-γουρούνι».

Βέβαια τα ΜΜΕ λειτουργούν και ως επιχειρήσεις στην υπηρεσία του εκάστοτε χρηματοδότη, και το βίωσα προσωπικά πριν και μετά την εκλογή μου στο περιφερειακό συμβούλιο. Ακόμα έχω τα μέιλ με τον τιμοκατάλογο «δελτίο Τύπου τόσα ευρώ, αναπαραγωγή ποστ στο fb, ήπιες καφέ με φωτό, τόσα ευρώ». Αν δεν δεχθείς να ξοδέψεις την αξιοπρέπειά σου, δεν υπάρχεις για αυτά. Αυτό όμως είναι θέμα άλλου κειμένου και καταγγελίας.

ΥΓ.1: Η «αχλάδα» ή αγριαχλαδιά ανθίζει την άνοιξη και σε ξεγελά γιατί τα άνθη της μοιάζουν με της αμυγδαλιάς. Μην ξεγελιέσαι όμως. Ο καρπός της είναι μικρός και στυφός, κατάλληλος μόνο για τα γουρούνια.

ΥΓ.2: Σε ευχαριστώ αγαπημένε μου πατέρα, που με προστάτευσες από το να ακολουθήσω το επάγγελμα που τίμησες εσύ και ελάχιστοι άλλοι, σε μια εποχή που το βρομίζουν πολλοί.

* καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου