Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Η αποφορά της νέας «φανέλας του στρατιώτη»



της Κατέ Καζάντη
Τις κάλεσε, πρωί πρωί, στην εκπομπή της* εκείνη που διατράνωνε πως «οι έγκυες μετανάστριες μπαίνουν με την κοιλιά στο στόμα στη βάρκα και δεν τους νοιάζει», εκείνη που αυτοχαρακτηρίζεται μανούλα κι έχει περί πολλού πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια.
Στους δέκτες, λοιπόν, ομάδα γυναικών, μάλλον πολυμελής, περιγράφει πως φτιάχνει και του πουλιού το γάλα για να προσφέρει σ’ εκείνους που ‘χουν ανάγκη. Στους αναξιοπαθούντες, τους ξεριζωμένους απ’ τα σπίτια τους. Αλλά μην πάει το μυαλό στο κακό: στους συνοριοφύλακες και τους στρατιώτες τα δίνουν, όχι σε κάναν άλλο πεινασμένο, στους φρουρούς του έθνους, του κράτους και του ελληνικού πολιτισμού. Και γίνονται πρώτη είδηση. Και δηλώνουν με γενναιότητα πως “αν χρειαστεί, θα πάρουμε τα όπλα στα χέρια", διότι "ο στρατός πάνω απ' όλα".
Όλες οι φιλεύσπλαχνες, και η χαρίεσσα παρουσιάστρια μαζί, φαντασιώνονται νέο ‘40, επέλαση εχθρών και άλλα ηχηρά παρόμοια. Αλλά σε ποια πλευρά βρίσκονται τώρα οι φασίστες, τούτο δεν το στοχάζονται. Στο δε ενδεχόμενο της οπλοκατοχής, από εκείνες που ούτε να τα αγγίζουν πρέπει, παράνομο καθότι κι αυτές υπέρ της τάξεως, στο ενδεχόμενο της αυτοδικίας, που με υπερηφάνεια διατυπώνουν οι κυρίες, η καλλίπυγος, αντί να ανακόψει τον εθνικό τους οίστρο, καλώντας τες στην τάξη, απαντούσε με χαμόγελα. Κατευχαριστημένη.
Να νοιαστούν, επίσης, για τους άμαχους στην άλλη μεριά του ποταμού, να βρουν να πουν μια λέξη συμπονετική, ούτε κουβέντα. Εκεί εξάλλου λουφάζει, προς ώρας, ο εχθρός, για να ανασυνταχτεί και να χτυπήσει. Ότι εκεί βρίσκεται κι ένας γιος μάνας σκοτωμένος, νεκρός που αποκρύπτεται, δεν υπάρχει στην ειδησεογραφία τους. Προς τι, άλλωστε, να αμαυρώσει τη χαρά τους, να πλήξει την εθνικιστική υπερηφάνεια τους;
Τέτοιας κοπής αμύντορες του αίματος και της φυλής, του πνεύματος του ελληνικού και της πατρίδος, βρίθουν στις τηλεοπτικές οθόνες. Οι στυλοβάτες της νέας δεξιάς του ακροφιλελευθερισμού με τέτοιους νομιμοποιούν τις πολιτικές επιλογές τους, με τέτοιους, ποντάροντας στην οικειότητα, αλλοτριώνουν συνειδήσεις, ανδρών και γυναικών.
Κι αν οι γυναίκες της Νέας Βύσσας αδιαφορούν για τους χαροκαμένους της αντίπερα, κάποιοι τους ώθησαν σε τέτοια επιλεκτική ευαισθησία. Στάλα στάλα το φαρμάκι, στάλα στάλα η προπαγάνδα, σπρώχνει της γιαγιάδες της Λέσβου και τον φούρναρη της Κω στα τάρταρα της λησμονιάς, για να κρατιούνται στον αφρό οι δήμαρχοι της απονιάς και τα αλήστου μνήμης “συσσίτια μόνο για Έλληνες”.
H νέα “φανέλα του στρατιώτη” έχει παράξενη αποφορά, από εκείνες που μάλλον δεν θες να τις οσμίζεσαι. “Ένα εθνικιστικό και μισαλλόδοξο τσουνάμι σαρώνει τον τόπο μας. Όλοι κυκλοφορούν με όπλα παριστάνοντας την πολιτοφυλακή εναντίον της «εισβολής» των μεταναστών και των προσφύγων» γράφει ο εκδότης της εφημερίδας «Γνώμη του Έβρου», Γιάννης Λασκαράκης,
artinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου