Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Χριστούγεννα με τα... «πρεζάκια»


Περισσότερη ουσία και πολιτικές αποδείξεις και λιγότερα επικοινωνιακά τρικ και υποκρισία, είναι αυτό που χρειάζονται τα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό των ναρκωτικών και των ομάδων του πληθυσμού που υπόκεινται σε διάφορες μορφές αποκλεισμού.

Αφορμή της συζήτησης η επίσκεψη του αρχηγού της ΝΔ σε καφενείο στην πλατεία Βάθη και η συνάντηση με πρώην τοξικομανείς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια εμφάνιση, ακολουθούμενος από φωτογράφους και οπερατέρ, σε μια καλοδουλεμένη τηλεοπτική παραγωγή και ελεγχόμενη προβολή.  Όμως στην ουσία ποια είναι η στάση που κρατά το κόμμα του μέχρι σήμερα για το ζήτημα των ναρκωτικών και πως αντιμετωπίζει τους χρήστες;

Λίγα μέτρα, παραπέρα, στην Ομόνοια, δολοφονήθηκε βάναυσα ο Ζακ Κωστόπουλος, όμως τότε για στελέχη της ΝΔ ήταν απλώς ένα «πρεζάκι» που έπεσε σε «νοικοκυραίους», οι οποίοι προστάτευαν την ιδιοκτησία τους. Επίσημα μάλιστα το κόμμα του απέφευγε επιμελώς και επί μέρες να πάρει θέση, φοβούμενο να συγκρουστεί με τις αντιλήψεις της συντηρητικής εκλογικής του βάσης και των ακραίων στελεχών που έχουν βρει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια. Ούτε λόγος φυσικά για την αστυνομική αυθαιρεσία από το κόμμα του «νόμου και της τάξης»


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αναζητά τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών αλλά το νομοθετικό αποτύπωμα του κόμματός του είναι μηδενικό και οι αντιλήψεις προσκολλημένες σε παρωχημένα στερεότυπα. Οι τοξικοεξαρτημένοι και οι περιθωριοποιημένες ομάδες δαιμονοποιούνται και στοχοποιούνται στην καθημερινότητα όταν τους μεταχειρίζονται εργαλειακά για την «ανομία» και τα «στέκια των ναρκομανών». Και τους ομοφυλόφιλους είχε συναντήσει ο αρχηγός της ΝΔ σε μια απόπειρα να φτιάξει «φιλελεύθερο» προφίλ, όταν όμως ήρθε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, το κόμμα του έστριψε προς τα ακροδεξιά, όπως έχει κάνει και σε άλλα σχετικά ζητήματα.

Οι σκηνοθετημένες εμφανίσεις μπορεί να εξυπηρετούν το επικοινωνιακό προφίλ του αρχηγού της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται όμως ο τοξικοεξαρτημένος και όσοι βρίσκονται σε αδύναμη θέση δεν είναι τα ωραία πλάνα και η υποκρισία, αλλά μια ουσιαστική πολιτική δράση και στάση, από κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου