Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Hot spots στη Κέρκυρα – Η Ιστορία επαναλαμβάνεται!



του Σπύρου Χειρδάρη
Το 1916 η Κέρκυρα δέχεται ένα κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη Σερβία που μαζί με τη Κυβέρνηση και το Βασιλιά τους εγκαθίστανται στο νησί. Παραχωρείται το Δημοτικό Θέατρο ως έδρα της Βουλής, το Ξενοδοχείο Bella Venetia ως έδρα της Κυβέρνησης, ο Ναός του Αγίου Νικολάου των Γερόντων ως Μητρόπολη. Οι στρατιώτες αρρωσταίνουν και πεθαίνουν κατά εκατοντάδες. 
Ο Κερκυραϊκός λαός στο πλάι του "αδελφού" Σέρβου. Τότε δεν σκεφτόνταν οτι όλα αυτά γίνονται εν μέσω ενός Παγκοσμίου Πολέμου που θέλει 2 χρόνια ακόμα να τελειώσει.
Κερκυραιοπούλες παντρεύτηκαν με Σέρβους κάποιοι γύρισαν στη Σερβία κάποιοι έμειναν στη Κέρκυρα.
Στη Κέρκυρα ένα χωνευτήρι λαών, που δέχτηκε μετανάστες αλλά και πρόσφυγες από κάθε μεριά της Ελλάδος αλλά και Φαναριώτες, Μαλτέζους, Κρήτες, Εβραίους, Αλβανούς κλπ.
Με τη Μικρασιατική Καταστροφή η Κέρκυρα και όλη η Ελλάδα δέχεται το κύμα προσφυγιάς όχι μόνο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων του Πόντου αλλά και πλήθος Αρμενίων.
Και τότε δημιουργήθηκαν τα hot spots μέχρι να μπορέσει ο κόσμος αυτός είτε να μεταναστεύσει στο τόπο που είχε επιλέξει είτε να αφομοιωθεί από τη τοπική κοινωνία.
Ποιός δεν ξέρει τους Αρμένηδες της Κέρκυρας με τα χαρακτηριστικά επώνυμα σε -ιαν, πχ Τζαρουγκιάν, ποιός δεν ξέρει ακόμα και σήμερα τον συχωρεμένο τον Αντρανίκ (Καπιγκιάν).
Ποιός δεν ξέρει τους Μαλτέζους, (Ατσοπάρδης, Μπουχάγιερ, Αγιούς, Ψάιλας κλπ) ή αυτούς που το επώνυμο δηλώνει καταγωγή, Φαναριώτης, Χειμαριός, Αργυροκαστρίτης, Αυλωνίτης, Κρητικός, Δελβινιώτης, Κονισπολιάτης, Παργινός, Συριώτης κλπ
ποιός δεν ξέρει τα Αλβανικής προέλευσης Πρίφτης, Γκίκας, Μπούας, Λέκκας κλπ, τα Σερβοκροατικής Μπογδάνος, Μποζίκης, Δραγομάνοβιτς, Ζουπάνος, Μπάνος κλπ;
Τώρα όλοι στο νησί από απόγονοι δούλων των αφεντάδων και των λοιμοκτονούντων κόντηδων αποκτήσανε οικόσημο σηκώσανε μύτη και ακούνε hot spot και αγγελοκρούζονται γιατί φοβούνται μη χάσουνε την ελληνικότητα ή μη και τους ισλαμοποιήσουν μια χούφτα πρόσφυγες...
400 χρόνια ο Τούρκος δεν κατάφερε να εξισλαμίσει την Ελλάδα αντίθετα έτρεφε όπως μπορούσε την Εκκλησία, απόδειξη ο πλούτος που διαθέτει και θα το καταφέρουν μια χούφτα πρόσφυγες...
Πόσο χαμηλά έχετε ξεπέσει!!!

tadeefipipis.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου