Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Βράζει η Κέρκυρα ενάντια στο γκολφ στον Ισσο

ellada
Αντιδρούν οι κάτοικοι στην αξιοποίηση της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ.
Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου
Ανάμεσα στις περιοχές προς «αξιοποίηση» που παραδόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται και το σπάνιας φυσικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας, προστατευόμενο από τo δίκτυο Natura 2000, οικοσύστημα του Ίσσου στη νοτιοδυτική Κέρκυρα. 
Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση περίπου 1.800 στρεμμάτων, όπου υπάρχει κεδροδάσος και αμμοθίνες σπάνιες στη Μεσόγειο, δίπλα στον υγροβιότοπο της λιμνοθάλασσας των Κορισσίων, που προορίζεται για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχείου και γηπέδων γκολφ.
Σχέδια για την εκμετάλλευση της περιοχής υπήρχαν και παλαιότερα, χωρίς τελικά να υλοποιηθούν, αλλά αφότου πέρασε στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ, οι κάτοικοι του νησιού αντιδρούν για να μη δουν τον Ισσο στα χέρια κάποιου ιδιώτη και περιφραγμένο με συρματοπλέγματα.
Εναλλακτικό Εργαστήρι
Μέλη του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κέρκυρας και εκπρόσωποι 13 κοινωνικών-πολιτιστικών φορέων της ευρύτερης περιοχής προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ η πρωτοβουλία «Ισσος να μην είναι αργά» αποτελεί μία κίνηση πολιτών που μάχεται για τη διάσωση του Ισσου οργανώνοντας κατασκήνωση, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις για την ενημέρωση των Κερκυραίων σχετικά με την οικολογική και όχι μόνο σημασία της περιοχής, όπου υπάρχουν και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
Μάλιστα, το ΤΑΙΠΕΔ, που αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι η έκταση έχει δασικούς, περιβαλλοντικούς και νομικούς περιορισμούς στη χρήση της, κατέθεσε τον Απρίλιο προσφυγή ενάντια στην απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με την οποία το κεδροδάσος της λιμνοθάλασσας του Ισσου χαρακτηρίζεται δασική έκταση. Ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Σαμοΐλης, μιλώντας για προκλητική προσφυγή και απόπειρα του ΤΑΙΠΕΔ να μειώσει τον δείκτη προστασίας και θεσμικής θωράκισης του οικοσυστήματος προκειμένου να μπορεί να το παραχωρήσει πιο εύκολα στους υποψήφιους επενδυτές.
«Πρόκειται για μία μοναδική για τη Μεσόγειο περιοχή, ενταγμένη με κωδικούς στο πρόγραμμα NATURA. Είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα μοναδικής ομορφιάς που με σωστή διαχείριση και τον απαιτούμενο σεβασμό θα γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Ενα προστατευόμενο οικοσύστημα που αν βάλουν μέσα το πόδι τους τα μεγάλα συμφέροντα αργά η γρήγορα θα εξαφανιστεί. Η τοπική κοινωνία δεν πιστεύει πλέον ότι η ανάπτυξη θα έρθει με τέτοια έργα και προσπαθούμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον κερκυραϊκό λαό για το ζήτημα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Δαλιέτος, μέλος της πρωτοβουλίας «Ισσος να μην είναι αργά» και τοπικός σύμβουλος της κοινότητας Σταυρού Κέρκυρας.
Κατασκήνωση
Η πρωτοβουλία οργανώνει κάθε Σαββατοκύριακο κατασκήνωση στην περιοχή του Ίσσου, όπου γίνεται ανοιχτή συνέλευση και παίρνονται αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ισσου όπως και άλλων περιοχών στην Κέρκυρα που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ερημίτης, Μπούκα Λευκίμμη και Ψυχιατρείο Κέρκυρας). Την περασμένη εβδομάδα έγινε ξενάγηση στον υγροβιότοπο με βιολόγο, που μίλησε στους παρευρισκόμενους για τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής (έχουν παρατηρηθεί 126 είδη πτηνών), και το βράδυ του Σαββάτου οργανώνεται εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην παραλία του Ισσου.

EFSYN

"ΙΣΣΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ" ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 

Το κάμπιγκ "ΙΣΣΟΣ να μην είναι αργά" ολοκληρώθηκε με επιτυχία κι αυτό το Σαββατοκύριακο 5 & 6 Ιουλίου. Η παραλία του Ίσσου στη ΝΔ Κέρκυρα γέμισε από μικρούς και μεγάλους, που διεκδικούν, με την παρουσία τους εκεί, να παραμείνει ελεύθερος και δημόσιος ο μοναδικός αυτός χώρος. Σκηνές, υπνόσακοι, βουτιές στα πεντακάθαρα νερά, εξαιρετικές μουσικές και τραγούδια, σουβλάκια και μπύρες...
ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΡΜΟΝΙΑ με τις συζητήσεις και την ανταλλαγή απόψεων για το "τι μέλλει γενέσθαι", για το "μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο κατήφορος;" για το αν "θα κάνει πράξη όσα με πείσμα υποστηρίζει σήμερα ο νέος Δήμαρχος" και με την παρουσία του στο camping, αλλά, ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΡΜΟΝΙΑ και με την ανάγκη για γνωριμία και σύσφιξη σχέσεων, με όσους εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, με όσους ονειρεύονται και προσπαθούν να κάνουν πράξη μιαν άλλη καθημερινότητα... να κάνουν ΕΦΙΚΤΟ...ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ.
Μεγάλο μπράβο αξίζει στην ομάδα πρωτοβουλίας -που σε αντίξοες συνθήκες ήταν πανταχού παρούσα

Νικολέττα Δουκάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου