Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Δίδυμα σκάνδαλα: Παράνομες ιδιωτικές επενδύσεις με ζεστά κρατικά λεφτά



Μία ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα του 2013, ο Νότης Μηταράκης υπογράφει την έγκριση χρηματοδότησης δύο επενδυτικών προγραμμάτων συνολικής αξίας 29 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή δύο γνωστών χώρων πολιτισμού της Αθήνας σε συνεδριακά κέντρα. 
Τα σχέδια είχαν κατατεθεί πριν από 8 χρόνια και είχαν στο παρελθόν απορριφθεί από τις γνωμοδοτικές υπηρεσίες του υπουργείου, φαίνεται όμως ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων επηρέασε θετικά την απόφαση.
Όπως είναι γνωστό, ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας της «ανάπτυξης», αφού τις τελευταίες ημέρες του χρόνου δημοσιεύονται εκατοντάδες αποφάσεις και μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ. Το υπουργείο διατείνεται ότι οι διαδικασίες επισπεύδονται προκειμένου να μη χαθούν οι προθεσμίες του ΕΣΠΑ, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη ομάδα της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» που εκ συστήματος επωφελείται απ’ αυτόν τον εθνικό στόχο.
Αναλύοντας τα δεδομένα της Δι@ύγειας για τον τελευταίο μήνα του 2013 εντοπίσαμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες αποφάσεις τις οποίες εξετάζουμε και θα σας παρουσιάσουμε τους ερχόμενους μήνες. Δύο περιπτώσεις όμως ξεχώρισαν αμέσως, τόσο για την προκλητικότητά τους όσο και για την εκπληκτική ομοιότητά τους.
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, ο οικονομικός τύπος συντεταγμένα παρουσιάζει μια είδηση: «Ξεπάγωσε η επένδυση για το συνεδριακό κέντρο του ΠΑΛΛΑΣ». Τα ρεπορτάζ είναι πανομοιότυπα και είναι προφανές ότι προέρχονται από την ίδια πηγή. Στον τύπο δεν βρίσκουμε όμως αναφορές για την άλλη επένδυση εκατομμυρίων που εγκρίθηκε την ίδια ημέρα από τον Νότη Μηταράκη: αυτή του Θεάτρου ΜΠΑΤΜΙΝΤΟΝ.
Τα δύο επενδυτικά προγράμματα κατατίθενται στο ΥπΑν το 2006 βάσει του Νόμου 3299, ο οποίος όμως δεν προέβλεπε ενίσχυση επιχειρήσεων πολιτισμού. Οι ιδιοκτήτες βρίσκουν ωστόσο παραθυράκι και κάνουν αίτηση για μετατροπή χώρων σε συνεδριακά κέντρα - επενδύσεις που εμπίπτουν στις ξενοδοχειακές αναβαθμίσεις, οι οποίες συγχρηματοδοτούνται με ποσοστό έως και 50%.

Περισσότερα και πιο λεπτομερή στοιχεία στη διεύθυνση:
http: //www.thepressproject.gr/article/59634/didima-skandala-pallas-batminton  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου