Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Καταραμένη νήσος, νήσος των Αγορών



Φωτογραφία: Άγγελος Καλοδούκας

Τις φωτογραφίες σχολιάζει ο Πρόδρομος Σεϊτανίδης:

Καλά το έλεγε ο Μποστ πριν 54 χρόνια για την καταραμένη νήσο των Αζορών, που «καταστρέφει νέους και θάπτει των κορών». Στην εποχή μας φτάνει να αντικαταστήσουμε το καμπανιστό Μπιθικώτσειο «ζ» με ένα ταπεινό «γ» και το νόημα προσαρμόζεται άψογα. 
Οι αγορές, μια πραγματικά μυστηριώδης νήσος ένα σκέτο ιδεολόγημα που θα ‘θελε να ‘ναι φάντασμα, από ‘κείνα που πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη. Μας ζητούν να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, λέει, προκειμένου να ξαναβγούμε στις αγορές, λέει.
Στα οικονομικά είμαι ψιλοσκράπας αλλά δέκα ελληνικούλια τα ξέρω. Και απορώ «ανταγωνιστική οικονομία σε σχέση με ποιάν;». Θέλουν οι Γερμανοί τραπεζίτες (που ως γνωστόν είναι φίλοι μας) να γίνει η ελληνική οικονομία σαν την γερμανική, να παράγει BMW, Mercedes, Leopard, υποβρύχια και μίζες; Και ποιός θα αγοράζει τα δικά τους;
Σήμερα θα ‘πρεπε να είναι ικανοποιημένοι, καθώς αν δεν απατώμαι εξάγουμε (μεταχειρισμένες) Porsche Cayenne στη Γερμανία. Τις αγοράσαμε καινούργιες, κάναμε τη μούρη μας και τις πουλάμε κοψοχρονιά μεταχειρισμένες σε άριστη κατάσταση, μόνο Κολωνάκι-Εκάλη έχουν τσουλήσει! Θέλουν οι Γερμανοί φίλοι μας να παρέχουμε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές; Εάν εκλαμβάνουν έτσι την ανταγωνιστικότητα, τότε χάσανε.
Η ποιότητα των όποιων προϊόντων μας είναι συνάρτηση των επενδύσεων και τέτοιες δεν υπάρχουν. Η ποιότητα των υπηρεσιών μας, πάλι, είναι συνάρτηση των μισθών που παίρνουν τα γκαρσόνια και οι καμαριέρες των ξενοδοχείων, γιατί γι’ αυτά μιλάμε.
Επομένως, ποιές αγορές και πράσινα άλογα; Για να ΄χουμε να αγοράζουμε γερμανικά αυτοκίνητα; Τότε δεν μας άφηναν στην προτεραία κατάσταση, που είχαμε και μικρότερο χρέος απ’ το σημερινό;

http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου