Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Η (μη;) διάσπαση των νησιωτικών δήμων προκαλεί «τρικυμίες» στο... Αιγαίο


kallikratis aftodioikisi

Οι πολιτικοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών εξακολουθούν να στέλνουν στις ελληνικές καλένδες την υπόθεση διάσπασης των νησιωτικών δήμων, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα μπαράζ δημοσιευμάτων από την άλλη πλευρά της χώρας, στο Αιγαίο, υποστηρίζουν ότι είναι πλέον περισσότερο πιθανή παρά ποτέ...
Στο ΠΑΣΟΚ (το οποίο φαίνεται πως είναι το «κλειδί» στις εξελίξεις) φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες βουλευτών και στελεχών, με το βουλευτή Λέσβου Νίκο Σηφουνάκη να ηγείται πλέον μιας προσπάθειας για να υπάρξει, έστω και την τελευταία στιγμή, συμφωνία τόσο εσωκομματικά όσο και με τη Ν.Δ. προκειμένου να «σπάσει» η Λέσβος αλλά και τα άλλα μεγάλα νησιά σε περισσότερους ΟΤΑ.
Κατατέθηκε τροπολογία, χωρίς «διάσπαση»
Στον αντίποδα, ο Γ. Μιχελάκης κατέθεσε ήδη από την Παρασκευή τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο» (!!!) για αλλαγές στο νόμο «Καλλικράτη», οι οποίες περιορίζονται στις ημερομηνίες διενέργειας των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών.
Με την τροπολογία καθορίζεται ότι η εκλογή αιρετών σε δήμους «γίνεται την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία «επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων».
Στο ίδιο νομοσχέδιο διαφοροποιείται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου (αρχίζει από την δημοσίευση του ΠΔ για την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών), ρυθμίζονται θέματα σχετικά με το διορισμό αντιπροσώπων και δικαστικών, καθώς επίσης καταργούνται οι διατάξεις για τη συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της ΕΖΕΣ που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, στις δημοτικές εκλογές, οι οποίοι εφεξής δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές.
Δεν αποκλείεται πάντως νέα τροπολογία
Η κατάθεση της τροπολογίας δεν αποκλείει την κατάθεση νέας τροπολογίας, είτε από την ίδια την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ή από βουλευτή που θα πάρει το «πράσινο φως» από το Μιχελάκη, στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Με δεδομένο ωστόσο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε καν προπαρασκευαστική εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου όσον αφορά το οικονομικό κόστος που θα επιφέρει ενδεχόμενη διάσπαση των νησιωτικών δήμων, αλλά και του πιεστικού χρόνου αφού απέχουμε 4 μήνες προ των εκλογών, δείχνει πλέον να απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο της διάσπασης.
Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι καθοριστική είτε για τη μία ή την άλλη περίπτωση.
Δύο τα σενάρια, λένε οι Ροδίτες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατική» της Ρόδου, τα σενάρια που εξετάζονται για να προχωρήσει ενδεχόμενη διάσπαση είναι:
Η κατάθεση νομοσχεδίου με ένα άρθρο, που θα προβλέπει την διαίρεση των μεγάλων ενιαίων νησιωτικών Δήμων
βουλευτές να έχουν έτοιμη προς κατάθεση τροπολογία που θα προβλέπει πράγματι τη διαίρεση των νησιωτικών Δήμων σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην αγγιχθεί το θέμα του χωροταξικού.
Η εφημερίδα «Ροδιακή» από την πλευρά της, αναφέρει ότι ενώ ο υπουργός κ. Μιχελάκης στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με αντιπροσωπεία της Ρόδου είπε ότι δεν θα γίνει η διάσπαση επειδή δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς άφησε χαραμάδες...ότι μπορεί και να γίνει!
Μπαράζ δηλώσεων στο Αιγαίο υπέρ της διάσπασης
Οι δηλώσεις στο Αιγαίο δίνουν και παίρνουν τα τελευταία 24ωρα. Ο Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ενιαίοι νησιωτικοί δήμοι δεν πρόκειται να «σπάσουν», όπως τουλάχιστον φαίνεται μετά από τη συνάντηση που είχε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.
Σύμφωνα με τον κ. Κουσουρνά (σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Ροδιακή) ο κ. Μιχελάκης τους είπε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να σπάσουν οι Δήμοι αλλά, στη συγκυβέρνηση, το ΠΑΣ.Ο.Κ. και η ΚΕΔΕ έχουν τις δικές τους απόψεις. «Που σημαίνει ότι, κατά τη δική μου εκτίμηση, δεν μπορεί να σπάσουν οι Δήμοι», δήλωσε ο Δήμαρχος.
Στη Ρόδο, ωστόσο, ο «γαλάζιος» Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος «παίζει» τόσο για υποψηφιότητα στο Δήμο Ρόδου όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δήλωσε στην εφημερίδα «Δημοκρατική» ότι οι πληροφορίες που φθάνουν στη Ρόδο, δείχνουν πως υπάρχει κινητικότητα στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα του χωροταξικού των μεγάλων νησιωτικών ΟΤΑ γεγονός που επιβάλλει σύνεση, προσοχή και όχι βιασύνη στη λήψη αποφάσεων για συμμετοχή στις εκλογές: «Συζητάμε τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχουμε βιάση να καταλήξουμε σε αποφάσεις τώρα. Συζητάμε και για τις δημοτικές εκλογές γιατί οι πληροφορίες που έρχονται στη Ρόδο δεν είναι ασφαλείς στη στιγμή που προχωρά η τροπολογία για τη διάσπαση του Καλλικρατικού Δήμου. Είναι σε εξέλιξη και η συζήτηση για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».
Στη Λέσβο, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι σκοπεύει να μεταβεί στην Αθήνα καλώντας να πάνε μαζί του οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού του συμβουλίου, προκειμένου να δώσουν «μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για τη διάσπαση του Δήμου». «Έχω πάρει διαβεβαιώσεις από όλα τα κόμματα ότι θα στηρίξουν τη διάσπαση και αν δεν το κάνουν, θα τους καταγγείλω στους συνδημότες μας εν όψει και των εκλογών», δήλωσε ο κ. Βουνάτσος στη συνέντευξη Τύπου ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Λέσβου Ν. Σηφουνάκης (www.grafida.net) κάνει λόγο για συνάντηση με τον Α. Σαμαρά για το θέμα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει και το τι του απάντησε ο Πρωθυπουργός: «Η νομοθετική ρύθμιση πρέπει άμεσα να υπάρξει, έστω ειδικά για τη Λέσβο, δεδομένου ότι επ' αυτού υπάρχει πολιτική ομοφωνία», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σηφουνάκης, ο οποίος κατέθεσε στο Μαξίμου ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο αναλύει γιατί πρέπει να διασπασθεί ο ενιαίος  δήμος σε πέραν του ενός.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου