Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

9 ημέρες χωρίς πλοίο! Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν τα Διαπόντια νησιά


diapontia alejandros

Χωρίς καμία συγκοινωνιακή σύνδεση βρίσκονται  για 9 (!) ημέρα τα Διαπόντια νησιά, αφού εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί τόσο το πλοίο «Αλέξανδρος» που εκτελεί δρομολόγια από το λιμάνι της Κέρκυρας, όσο και το πλοιάριο που τα συνδέει με τον Άγιο Στέφανο!
Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη διαδικασία προσωρινής αντικατάστασης ή, έστω, εκτάκτων δρομολογίων ώστε να μην μένουν οι κάτοικοι της Ερείκουσας, των Οθωνών και του Μαθρακίου αποκλεισμένοι ενώ οι κάτοικοι δηλώνουν ότι το όριο για την υπομονή τους θα εξαντληθεί οριστικά αύριο, Σάββατο, οπότε και αναμένεται να τελειώσουν οι περισσότερες από τις προμήθειες που υπάρχουν στα τρία νησάκια...
Βλάβη στο «Αλέξανδρος»
Το «Αλέξανδρος» υπέστη βλάβη την Τετάρτη το πρωί, καθώς σύμφωνα με το σήμα του Λιμεναρχείου «διαπιστώθηκε διαρροή γλυκού ύδατος ψύξεως στην αριστερή κύρια μηχανή». Από την υπηρεσία απαγορεύτηκε ο απόπλους του μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης, η οποία υπολογίζεται στις 120 ώρες (πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως αύριο το Αλέξανδρος θα επιστρέψει στη γραμμή).
Ωστόσο, τα δρομολόγια είχαν διακοπεί από την περασμένη Πέμπτη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα σήμερα να συμπληρώνονται 9 ημέρες χωρίς σύνδεση...
Εν τω μεταξύ, εδώ και εβδομάδες έχει διακοπεί η σύνδεση με το πλοιάριο που εκτελεί το δρομολόγιο από το λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, λόγω της αποδρομολόγησής του για την ετήσια συντήρηση και, έτσι, οι κάτοικοι των τριών νησιών δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε καν να παραλάβουν προμήθειες και τρόφιμα.
Ήδη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ερείκουσας Τάσο Κασσίμη, παρουσιάζονται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης ενώ και οι προμήθειες των φαρμάκων των (ηλικιωμένων σε μεγάλο μέρος τους) κατοίκων του νησιού, τελειώνουν...
Σύσκεψη στο Λιμεναρχείο
Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Λιμεναρχείο όπου οι τρεις αντιδήμαρχοι των διαποντίων μετέφεραν την αγανάκτηση των κατοίκων για την παντελή έλλειψη πρόβλεψης της πολιτείας να δοθεί έστω και προσωρινή λύση.
Πλοίο αντικατάστασης δεν προβλέπεται να δρομολογηθεί, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα βάσει των κανόνων της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών να εκταμιευτούν από κάποιο κωδικό χρήματα, ενώ λόγω καιρού δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης ούτε με το συμβατικό σκάφος του Λιμενικού. Το παντός καιρού σκάφος, σύμφωνα με τον κ. Κασσίμη, βρίσκεται εκτός Κέρκυρας και, έτσι, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τρόπος ούτε καν να μεταφερθεί ψωμί στα διαπόντια.
Δεν μπορεί να πάει ούτε ο γιατρός!
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με το γιατρό της Ερείκουσας ο οποίος παραμένει στην Κέρκυρα μη έχοντας τρόπο να μεταβεί στο νησί (το Μαθράκι δεν έχει γιατρό ούτως ή άλλως), με αποτέλεσμα συνδυαστικά με τις ελλείψεις ακόμα και σε γάλα να έχουν εξοργίσει τους κάτοικους.
«Φωνές» προς το Υ.Ε.Ν.
Οι αντιδήμαρχοι ζήτησαν χθες από το Λιμεναρχείο να βρει σήμερα τρόπο να στείλει έστω δικό του σκάφος στα νησιά για να μεταφέρει προμήθειες και τα φάρμακα των κατοίκων, καθώς και το γιατρό, ενώ κάλεσαν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να βρει λύση για να μην αποκλείονται τα νησιά με κάθε κακοκαιρία ή βλάβη του πλοίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου