Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

«Βιάζουν» το περιβάλλον με παράνομη αμμοληψία στη λιμνοθάλασσα Αντινιώτη!


ammolipsia antinioti 6

Άγνωστοι πραγματοποιούν εκτεταμένη (και παράνομη) αμμοληψία στη βόρεια ακτή της Αντινιώτη, στην παραλία της Αγίας Αικατερίνης, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας που έδωσε στη δημοσιότητα και χαρακτηριστικές φωτογραφίες.
Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιτήδειοι επιχειρούν να κάνουν αμμοληψία, αφού πλωτή φορτηγίδα με χωματουργικό μηχάνημα παραμένει μισοβυθισμένη στο χώρο μετά από την εγκατάλειψή της που ακολούθησε προηγούμενη καταγγελία στα τέλη Οκτωβρίου. Σήμερα, δυστυχώς, η άμμος της παραλίας έχει υποχωρήσει σε μεγάλη έκταση ενώ άλλη καταγγελία που κατατέθηκε στο Σύλλογο Περιβάλλοντος κάνει λόγο για πιθανή αμμοληψία σκάφους με παρόμοια χαρακτηριστικά στον παρακείμενο Αλμυρό ήδη από τις αρχές φθινοπώρου.
Παράνομες οι αμμοληψίες
«Η χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αδείας αμμοληψία είναι παράνομη πράξη, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με πρόστιμα «που επιβάλλονται διοικητικά… από την αρμόδια κατά τόπο Κτηματική Υπηρεσία» (Άρθρ. 29 παρ. 1 Ν. 2971/2001). Η επιβολή των προστίμων αυτών δεν εξαρτάται από διαπίστωση ζημίας σε βάρος οιουδήποτε, αλλά από τη διαπίστωση της παράνομης πράξης», υπογραμμίζει στην καταγγελία του ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Κέρκυρας ο οποίος τονίζει ότι οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης λαθραμμοληψίας είναι δυνητικά καταστροφικές στην τοπική τουριστική οικονομία: «Η καταστροφή παραλιών που συντελείται με σταδιακή απώλεια της άμμου είναι ορατή σε πλείστες περιπτώσεις στην Κέρκυρα, η συστηματική λαθραμμοληψία συντελεί στη ραγδαία αύξηση της διάβρωσης».
Στο Natura 2000
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 και χαρακτηρίζεται «σημαντική για την οικολογική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή» επειδή «ανθρωπογενείς επιδράσεις δεν έχουν επηρεάσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του οικοσυστήματος». Η αμμοληψία στην Αντινιώτη συνιστά εκτός των άλλων αδίκημα και ως «συμπεριφορά που προκαλεί την ουσιαστική υποβάθμιση του οικότοπου/ ενδιαιτήματος μέσα σε προστατευόμενη περιοχή» κατά την έννοια της σχετικής νομοθεσίας για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου