Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Το Εναλλακτικό Εργαστήρι Κέρκυρας απαντά σε έμπορους και παραγωγούς μελιού, για την παράκαμψη των μεσαζόντων


http://corfupress.com/news/images/stories/enalaktiko_ergastiri.jpg

Το Σάββατο 30-11-13, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, μια ακόμη δράση της Ομάδας Παράκαμψης Μεσαζόντων του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου.
Διαθέσαμε 560 κιλά μέλι και 1100 κιλά όσπρια, σε πάνω από 300 καταναλωτές που συμπλήρωσαν την φόρμα παραγγελιών. Η ανταπόκριση, η εμπιστοσύνη και η έμπρακτη συμπαράσταση του κόσμου, μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε με νέες παραγγελίες αγροτικών προϊόντων.
Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν οι καταγγελίες από συγκεκριμένους κύκλους εμπόρων - παραγωγών μελιού της Κέρκυρας και οι προσπάθειες τρομοκράτησης της δράσης της Ομάδας Παράκαμψης Μεσαζόντων του Εργαστηρίου. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα, που τελευταία παρουσιάζονται όλο και συχνότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους και στο νησί μας.
Οφείλουμε λοιπόν να διευκρινίσουμε τα εξής:
1.    Στην επίσημη ιστοσελίδα του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, υπάρχει από το Σεπτέμβρη του 2013, “φόρμα παραγγελίας παραγωγών”, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν όσοι παραγωγοί το θελήσουν. Οι καταγγέλλοντες, ουδέποτε έκαναν χρήση αυτής της φόρμας, παρότι στις διακηρύξεις μας, είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύουμε στην ενίσχυση των ντόπιων κυρίως μικροπαραγωγών. Επιπρόσθετα, το Εργαστήρι κάθε χρόνο τους απευθύνει, μέσω του τριήμερου Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανοιχτή πρόσκληση για τη διάθεση των προϊόντων τους.
2.    Σε κάθε παραγωγό που πρόκειται να συνεργαστεί με την Ομάδα Παράκαμψης Μεσαζόντων, ζητείται να διαθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδειες, πιστοποιητικά, Δελτία Αποστολής, Φορτωτικές, Ταμειακή Μηχανή κλπ) έτσι ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθεί, τόσο για τη νομιμότητα, όσο και για την ποιότητα / ασφάλεια των προϊόντων που πρόκειται να διαθέσει, αφού - ας μην ξεχνάμε - πρόκειται για προϊόντα που θα καταναλώσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Για την αποτελεσματικότερη προστασία των καταναλωτών, ζητείται από κάθε παραγωγό, να υπογράφει “Συμφωνητικό Όρων Πώλησης”, στο οποίο περιλαμβάνονται - ως υποχρεωτικοί όροι - όλα τα προαναφερθέντα έγγραφα. Αυτό ακριβώς το “Συμφωνητικό”, υπέγραψαν και οι δυο παραγωγοί που επιλέξαμε για τη συγκεκριμένη δράση.
3.    Ενημερωτικά αναφέρουμε, ότι ο συγκεκριμένος παραγωγός μελιού, πληρεί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την Παραγωγή - Συσκευασία και Πώληση, όπως αυτή ορίζεται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (852/2004 ΚΕΦ 1, άρθρο 1, παράγραφος 2γ): άδεια παραγωγής και μελισσοκομικό βιβλιάριο, άδεια πώλησης από το τμήμα Εμπορίου, άδεια συσκευασίας προϊόντων κυψέλης, Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας Υγιεινής και Ασφάλεια τροφίμων με πιστοποίηση ΕΛΟΤ ΕΝ ISO, έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης κλπ.
4.    Η σημειακή και περιοδική χρήση του πάρκινγκ έναντι του Εμπορικού, για τις δράσεις της Ομάδας Παράκαμψης Μεσαζόντων του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, είναι συμβατή με την κείμενη νομοθεσία και δεν αντιβαίνει καμία Εντολή ή Απόφαση του Δήμου Κέρκυρας. Το συγκεκριμένο πάρκινγκ, δεν αποτελεί τμήμα του ακινήτου ΑΒΚ 480 της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, αποτελεί κοινόχρηστο χώρο που βρέχεται από αιγιαλό και έχει παραχωρηθεί για χρήση από το δημόσιο στην πρώην Νομαρχία Κέρκυρας. Η δε στάση και στάθμευση, μέσα σε αυτό, είναι ελεύθερη, χωρίς κανένα ενδεικτικό τέλος στάθμευσης.
5.    Η Ομάδα Παράκαμψης Μεσαζόντων του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, είναι μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου «Χωρίς Μεσάζοντες» και έχει υπογράψει με άλλες 15 ομάδες από όλη την Ελλάδα, το "Σύμφωνο συνεργασίας και αλληλεγγύης" που συντάχθηκε την 24-03-13. Μέσα σε αυτό και μεταξύ άλλων, αναγράφεται ρητά, ότι αποφασίζουμε να παρεμβαίνουμε στη διαδικασία της διάθεσης προϊόντων, μέσα στα πλαίσια του Νόμου, με σκοπό την επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής τιμής διάθεσης των προϊόντων στους καταναλωτές, σε συνδυασμό με την παροχή της καλύτερης δυνατής ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούμε στην πάταξη της κερδοσκοπίας και του φαινομένου των μεσαζόντων, γεγονός που θα τονώσει τον πρωτογενή - παραγωγικό τομέα της χώρας. Επίσης, η δράση μας βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική προσφορά των μελών μας. Ρητά  αναγράφεται δε, ότι η Ομάδα Παράκαμψης Μεσαζόντων του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, ούτε οποιοδήποτε ατομικό συμφέρον των μελών της, ούτε εξυπηρετεί ίδια ή αλλότρια πολιτικά - κομματικά συμφέροντα.
6.    Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν βρήκε κανένα απολύτως ψεγάδι στους παραγωγούς, διότι διέθεταν όλες τις απαραίτητες άδειες που αναφέρουμε παραπάνω. Τέτοιοι έλεγχοι θεωρούνται από την πλευρά μας θεμιτοί, γι' αυτό και δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε - ευθύς μόλις περιέλθουν στα χέρια μας - τα εργαστηριακά αποτελέσματα της επιτόπιας δειγματοληψίας.    
Από τα παραπάνω, διαφαίνεται ότι καμία μομφή δεν προκύπτει προς το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι, την Ομάδα Παράκαμψης Μεσαζόντων και τους συγκεκριμένους παραγωγούς. Συνεπώς, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι προαναφερθείσες καταγγελίες, είχαν σκοπό, μόνο τη διαπίστωση της νομιμότητας των παραγωγών και τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων. Στην ουσία, πρόκειται για μια προσπάθεια τρομοκράτησης, που ελάχιστα έχει να κάνει, με τους ίδιους τους παραγωγούς μελιού στην Κέρκυρα.
Όπως και να' χει, η θέση του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, για τις δράσεις παράκαμψης των μεσαζόντων, αποκρυσταλλώνεται στα εξής:
•    Ενώ η κρίση, έχει επιφέρει δυσβάστακτες και δραματικές συνέπειες στο βιοτικό και κοινωνικό επίπεδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, αντίθετα, οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών, παραμένουν υψηλές και δυσανάλογες με το εισόδημα του μέσου Έλληνα.
•    Η οικονομική θέση των παραγωγών, εξαρτάται από τους εμπόρους και τους διάφορους μεσάζοντες, αφού οι ίδιοι δεν έχουν λόγο στη διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων τους.
•    Επίσης, ενώ η πρωτογενής παραγωγή και η διατροφή μας στο σύνολό της, επιχειρείται να ελεγχθεί από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και διεθνή «trust», αντίθετα, η Πολιτεία - εκούσια ή ακούσια - αδυνατεί μέχρι σήμερα να παρέμβει νομοθετικά για να θεσπίσει κανόνες που θα προστάτευαν τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.
•    Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα, να παρεμβαίνουμε στη διαδικασία της διάθεσης προϊόντων, μέσα στα πλαίσια του Νόμου.
•    Είναι συνταγματικό δικαίωμα των παραγωγών, να διαθέτουν τα προϊόντα τους - με τη βοήθεια και των Εθελοντικών Ομάδων - απευθείας στους καταναλωτές, σε προσιτές τιμές, τηρώντας τους νόμους και χωρίς πρόθεση κερδοσκοπίας.
•    Είναι υποχρέωση όλων μας, να αντισταθούμε στους μεσάζοντες καθώς και σε όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς οικονομικά.
Θα συνεχίσουμε λοιπόν, ακόμα δυναμικότερα, τις δράσεις της Ομάδας Παράκαμψης Μεσαζόντων του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, διότι αυτές έχουν στόχο, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, όπως και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη βούληση του κόσμου και των εθελοντών, που έως τώρα μας έχουν συμπαρασταθεί στο έπακρο και συνεχώς ανεβάζουν το δείκτη των προσδοκιών τους. Έτσι κι αλλιώς, αυτοί μας δείχνουν το δρόμο.
Καλούμε όλους τους παραγωγούς, τις ομάδες παραγωγών, τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς της Κέρκυρας, όπως και κάθε πολίτη που υφίσταται τις συνέπειες του ολιγοπωλιακού καθεστώτος προώθησης των αγροτικών προϊόντων, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, απέναντι στην κερδοσκοπία και τη συντελούμενη σε βάρος των παραγωγών - καταναλωτών αδικία. Τους καλούμε, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία των μεσαζόντων.
Κανένας μόνος στην κρίση... όλοι μαζί μπορούμε!

Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου