Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ο Ίσσος Κέρκυρας έδωσε το παρών στη Θεσσαλονίκη, για τις Σκουριές


Issos-skouries thessaloniki

Δεκάδες Κερκυραίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αγώνα Ίσσος και μετέβησαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχουν στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.
Ουσιαστικά, το συλλαλητήριο που έγινε το Σάββατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετατράπηκε σε μία κραυγή περιβαλλοντικής διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, ενώ τα συνθήματα δεν περιορίστηκαν στην αντίδραση της φαραωνικής προσπάθειας εξόρυξης χιλιάδων τόνων χρυσού την ημέρα στην περιοχή των Σκουριών, ούτε και στις άλλες περιβαλλοντικές ασχήμιες της κυβέρνησης (π.χ. στην εκποίηση της παρθένας περιβαλλοντικά και προστατευόμενης από το Natura 2000 έκτασης στον Ίσσο της Κέρκυρας).
Επεκτάθηκε σε ένα συλλαλητήριο κατά της κυβερνητικής πολιτικής γενικότερα, ενώ οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση δεν παρέλειψαν να περάσουν από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ-3 στη συμπρωτεύουσα για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απολυμένων εργαζόμενων της ΕΡΤ.
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο
Το συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διοργανώθηκε από το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων Ακάνθου Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων και φορέων.
Οι διαδηλωτές έφθασαν στη Θεσσαλονίκη με αυτοκίνητα και λεωφορεία, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ και στη συνέχεια κρατώντας πανό και φώναζαν συνθήματα, κατά της κυβέρνησης και της εταιρείας που πραγματοποιεί την επένδυση εξόρυξης χρυσού, συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Μέσω την οδών Τσιμισκή, Βενιζέλου, Εγνατία, η πορεία κατέληξε έξω από το κτήριο της ΕΤ-3, σε ένδειξη συμπαράστασης στους πρώην εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς της κρατικής ραδιοφωνίας. Η διαμαρτυρία έληξε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.
Σε όλο τον κόσμο!
Εν τω μεταξύ, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και του κόσμου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Ατιβιστές κατέλαβαν το ελληνικό προξενείο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας: στο ψήφισμά τους δεν δηλώνουν απλώς τη στήριξή τους στον αγωνιζόμενο λαό της Ελλάδας, αλλά και καταγγέλλουν τη δική τους κυβέρνηση για το ξεπούλημα της ελληνικής κρατικής περιουσίας.
Ενάντια στην εξόρυξη διαδηλώνουν και Κομοτηνή, Τρίκαλα, Κιλκίς, Αρτα, Καβάλα, Λάρισα, Ξάνθη, Πάτρα, Λιβαδειά, Σπάρτη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Ρόδο. Στο εξωτερικό εκδηλώσεις στοι Παρίσι, το Λονδίνο, Αμστερνταμ, Βερολίνο, Κολονία, με πιο ενδιαφέρουσα ίσως αυτή του Μόντρεαλ, στον Καναδά, όπου εδρεύει και η Ελντοράντο.
Οι Κερκυραίοι φιλοξενήθηκαν στην Ιερισσό
Οι Κερκυραίοι που συμμετείχαν στην αποστολή της Επιτροπής Αγώνα Ίσσος, διανυκτέρευσαν το βράδυ του Σαββάτου στην Ιερισσό φιλοξενούμενοι των κατοίκων του χωριού, ενώ σήμερα το πρωί «ξεναγήθηκαν» στην περιοχή των Σκουριών, όπου η αποψίλωση του δάσους έχει ήδη ξεκινήσει και η καναδική εταιρία προετοιμάζεται για την εξόρυξη χιλιάδων τόνων χρυσού ημερησίως, εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη παραγωγή από αυτή που μέχρι σήμερα γινόταν. Χθες το μεσημέρι, τα μέλη της πρωτοβουλίας Ίσσος επισκέφθηκαν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ-3 όπου και τους εξέφρασαν τη συμπαράσταση των Κερκυραίων για τον αγώνα που δίνουν εδώ και πέντε μήνες.

Με πληροφορίες από το thesstoday.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, thepressproject, Εφημερίδα των Συντακτών

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου