Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Πρώτο δώρο στην Τρόικα: 1.000 απολύσεις σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ



Από το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, σήμερα, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους στις αμυντικές βιομηχανίες. Παραπλανητικά δε, διακηρύσσει πως δεν θα υπάρξουν «οριζόντια μέτρα» περικοπής μισθών και συντάξεων, αλλά αποδέχεται «διαρθρωτικές αλλαγές» - δηλαδή, νέτα-σκέτα, απολύσεις...
Συμφωνία για τη συρρίκνωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, με τη λειτουργία μόνο ενός εργοστασίου και για τις δύο εταιρίες που θα προμηθεύει αποκλειστικά τον ελληνικό στρατό, καθώς και για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που επιστρέφει σήμερα, Τρίτη, για το νέο γύρο διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, υπολογίζεται ότι η συμφωνία «μεταφράζεται» σε 800 έως 1.000 απολύσεις. Η κυβέρνηση θέλει οι απολύσεις από τις τρεις εταιρίες να συνυπολογιστούν για την επίτευξη της μνημονιακής υποχρέωσης των 4.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.
Την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου προανήγγειλε και «αξιολόγηση» και απολύσεις και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μέχρι πρότινος η τρόικα δεν δεχόταν να προσμετρηθούν οι απολύσεις από την ΕΛΒΟ, την ΕΑΣ και τη ΛΑΡΚΟ στις 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι τρεις εταιρίες έχουν περιέλθει στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Προαναγγελία απολύσεων από τον Αντ. Σαμαρά
Ο νέος γύρος των επαφών της τρόικας αρχίζει στις 12:00 με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και συνεχίζεται στις 16:00 με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.
Απο την πλευρά του, στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο Mega, ο Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε νέα σκληρά μέτρα πέραν των «προαπαιτούμενων» δηλώνοντας πως «θα τα βρούμε"»με την τρόικα. Επανέλαβε πως «δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα που θα αφορούν μισθούς και συντάξεις» αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «θα ληφθούν 'διαρθρωτικά", που «δεν ακουμπούν αμέσως μισθούς και συντάξεις» - πίσω από την ανώδυνη λεξούλα «διαρθρωτικά μέτρα» δεν κρύβεται βέβαια τίποτα άλλο από εκατοντάδες απολύσεις...
«Αξιολόγηση» και απολύσεις και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Την επέκταση της «αξιολόγησης» σε μεγάλα, μεσαία και μικρά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου από την οποία θα προκύψει ένα ποσοστό του αριθμού απολύσεων στο Δημόσιο ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη. Όπως διευκρίνισε, η διαδικασία θα αφορά όλες τις ΔΕΚΟ (ακόμη και αυτές που έχουν συγχωνευθεί) προκειμένου να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε: «Όλοι οι υπουργοί γνωρίζουν ποια νομικά πρόσωπα ανήκουν στο υπουργείο τους και θα πρέπει να κινήσουν τη σχετική διαδικασία».
Ο Κυρ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η διαδικασία «αξιολόγησης» - απολύσεων θα επεκταθεί σε όλες τις μεγάλες ΔΕΚΟ που είναι υπό κρατικό έλεγχο και εξαιρούνται μόνο αυτές που είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Στην «αξιολόγηση» θα ενταχθούν ακόμη και οι ΔΕΚΟ που έχουν συγχωνευθεί όπως οι συγκοινωνιακοί φορείς.
Σε ό,τι αφορά τη μνημονιακή δέσμευση για 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε πως υπολογίζονται 2.000 απολύσεις από το κλείσιμο της ΕΡΤ και πως όσοι επαναπροσληφθούν ως μόνιμοι στο νέο φορέα θα αφαιρεθούν από τον αριθμό αυτό. Όπως είπε, θα προσμετρηθούν οι απολύσεις 300 - 320 επίορκων υπαλλήλων.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ζητάει να προσμετρηθούν οι συμβασιούχοι που θα απολυθούν από το Δημόσιο αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τα δικαστήρια, ενώ τόνισε ότι στον αριθμό των 4.000 απολύσεων θα συνυπολογιστούν οι απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες.
Σε ό,τι αφορά το επόμενο κύμα διαθεσιμότητας (άλλοι 12.500 υπάλληλοι έως το τέλος του έτους) παρατήρησε πως θα ζητήσει παράταση από την τρόικα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης πως, σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας, το επόμενο διάστημα  θα επανεξετάσουν το θέμα των συνδικαλιστικών αδειών που ισχύει απο το 1982, επισημαίνοντας με νόημα πως  «το κράτος υπήρξε αρκετά γενναιόδωρο» σε αυτό τον τομέα.
Στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου η Τρόικα
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, Τρίτη, αρχίζει η έρευνα του ευρωκοινοβουλίου για τη «σωτήρια» δράση της τρόικας στις χώρες, όπως η Ελλάδα, που χτυπήθηκαν από την κρίση και ετέθησαν υπό την κηδεμονία των δανειστών με τις γνωστές, κοινωνικά καταστροφικές συνέπειες.
Οι κομβικές ημερομηνίες
Οι συνομιλίες με τους τρεις εκπροσώπους των δανειστών, τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), αναμένεται να περιστραφούν γύρω από το ύψος του «δημοσιονομικού κενού» που η Τρόικα φερόταν χθες να το υπολογίζει στα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ σημερινές πληροφορίες την εμφανίζουν να το υπολογίζουν κάτω από 2 δισ. Εδώ και μέρες, η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητάει μέτρα «μόνο» 500-700 εκατ. ευρώ, που «θα αφορούν σε παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, σε εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε περικοπές δαπανών στις ΔΕΚΟ και σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου». Ωστόσο, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένα θέματα να μετατεθούν για συζήτηση αργότερα, ως και την άνοιξη του 2014.
Κομβικές ημερομηνίες θεωρούνται η 14η Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup, η 21η του μηνός οπότε πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός και η 22α Νοεμβρίου οπότε θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Πληροφορίες από In.gr, Έθνος, Aυγή, ΑΜΠΕ
 http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου