Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Υπό επιτήρηση της Κομισιόν, το αεροπορικό δρομολόγιο Αθήνα – Κέρκυρα!



Η ανακοίνωση της έγκρισης της εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς στην Κέρκυρα, ενώ η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» αναιρώντας τα δικά της προ τριών ετών επιχειρήματα με τα οποία ακύρωσε την τότε προσπάθεια συγχώνευσης των δύο εταιριών.
Η κυβέρνηση δια της Ο. Κεφαλογιάννη χαιρέτισε την εξαγορά, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αερομεταφορές περνάνε πλήρως σε γερμανικά συμφέροντα αφού η Aegean αποτελεί στην πραγματικότητα εταιρία – δορυφόρο της Lufthansa...
Απολογητικός Αλμούνια
Ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η Κομισιόν δεν είχε άλλη επιλογή γιατί η MIG είχε δηλώσει ότι θα έβαζε λουκέτο στην Ολυμπιακή, ενώ προσέθεσε ότι οι αερομεταφορές στην Ελλάδα παραμένουν υπό επιτήρηση καθώς υπάρχουν ενδείξεις για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Aegean!
Υπό επιτήρηση 5 εσωτερικά δρομολόγια
Ο Αλμούνια δήλωσε ότι η προσοχή της Επιτροπής θα επικεντρωθεί κυρίως στα πέντε δρομολόγια: Αθήνα-Χανιά, Αθήνα-Μυτιλήνη, Αθήνα-Σαντορίνη, Αθήνα-Κέρκυρα, Αθήνα-Κως, τα οποία έχουν συνολική κίνηση 1 εκατ. επιβάτες που εξυπηρετούνταν μόνο από την Aegean και την Olympic.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, στην παρούσα φάση δεν είναι πιθανή η είσοδος άλλων αεροπορικών εταιρειών στην ελληνική αγορά, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως όταν η ελληνική οικονομία ανακάμψει, αεροπορικές εταιρείες θα εισέλθουν στην ελληνική αγορά. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για την είσοδό τους, καθώς είναι διαθέσιμες αρκετές χρονοθυρίδες (slots).
Η ανακοίνωση της Κομισιόν
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή τονίζει ότι μετά από διεξοδική έρευνα προέκυψε ότι αν η Olympic Air δεν εξαγοραζόταν από την Aegean, θα αναγκαζόταν στο άμεσο μέλλον να παύσει να λειτουργεί λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Μόλις η Olympic σταματούσε την επιχειρηματική της δραστηριότητα, η Aegean θα καθίστατο η μοναδική εταιρεία πτήσεων εσωτερικού και θα αποκτούσε τα μερίδια αγοράς της Olympic. «Ως εκ τούτου, ανεξαρτήτως της συγκέντρωσης, η Olympic σύντομα θα έπαυε να υπάρχει ως ανταγωνίστρια της Aegean. Κατά συνέπεια, η συγκέντρωση επιχειρήσεων δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως δεν θα υπήρχε» αναφέρει η Επιτροπή.
Τι λέει η Aegean
«Με την εξαγορά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο, ελληνικό αερομεταφορέα, ανταγωνιστικό στην ευρύτερη περιοχή, ικανό να δημιουργήσει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική και με το απαραίτητο μέγεθος για να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Aegean. Η αγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 18 Οκτωβρίου με συνολικό τίμημα στα 72 εκ. €, από τα οποία τα 20 εκ. € να έχουν ήδη καταβληθεί. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Olympic Air θα καταστεί θυγατρική της εισηγμένης AEGEAN και θα ξεκινήσει άμεσα η ενοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών. Οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα διατηρήσουν η κάθε μια το όνομα και το σήμα της καθώς και διακριτό πτητικό έργο και στόλο.
Ο πρόεδρος της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης δήλωσε: «Από σήμερα μεγαλώνουν οι ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και το επιβατικό κοινό. Μεγαλώνουμε και καλούμαστε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την Περιφέρεια και να διασφαλίσουμε ποιοτική πρόσβαση και στο πιο μικρό νησί της Ελλάδας. Οι οικονομίες κλίμακος θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε ακόμη πιο χαμηλούς ναύλους στο εσωτερικό, ιδιαίτερα προς τα μικρά νησιά της χώρας. Παράλληλα, μας  δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την εξωστρέφειά μας και το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου εξωτερικού, τόσο από την Αθήνα όσο και την Περιφέρεια, συμβάλλοντας ακόμα πιο ουσιαστικά στον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία».
Η εταιρεία θα παραθέσει Συνέντευξη Τύπου στις 23 Οκτωβρίου 2013 για την παρουσίαση του γενικότερου σχεδιασμού των υπηρεσιών  της, όπως διαμορφώνεται μετά την εξαγορά, αλλά και του προγράμματος του 2014.
Κεφαλονιάννη: Θετική εξέλιξη
Θετική εξέλιξη για τον τουρισμό είναι η εξαγορά της Ολυμπιακής από την Aegean Airlines, σύμφωνα με την Όλγα Κεφαλογιάννη. «Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean Airlines, αποτελεί θετική εξέλιξη για τον χώρο των αερομεταφορών και τον τουρισμό της χώρας. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός ισχυρού ελληνικού αερομεταφορέα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό", δήλωσε η υπουργός Τουρισμού.
ΣΥΡΙΖΑ: Η Aegean δεν είναι παρά δορυφόρος της Λουφτχάνσα
Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί το τοπίο στις αερομεταφορές ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πώληση της Ολυμπαικής στην Aegean και τη συγκρότηση μονοπωλίου στον κλάδο. "Η χώρα μπαίνει σε τριτοκοσμικό μαρασμό, oι αεροσυγκοινωνίες αποκόπτονται από την μητρόπολη, η περιφέρεια καταδικάζεται στην απόλυτη περιθωριοποίηση, νέα «καρτέλ» ετοιμάζονται στο χώρο των αερομεταφορών" σημειώνει σχετικά το γραφειο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημειώνει οτι θα είναι "ολέθριες οι συνέπειες για την εθνική οικονομία και  για την περιφερική συνοχή της χώρας".
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει οτι η Aegean δεν είναι παρά δορυφόρος της Λουφτχάνσα, ενώ η αγορά των αερομεταφορών στην Ελλάδα μετατρέπεται σε πίσω αυλή πανίσχυρων αεροπολιτικών «καρτέλ».
"Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει και επιμένει ότι μια δημόσια αεροπορική εταιρία, απαλλαγμένη από την κομματοκρατία, με στρατηγική ανάπτυξη στην Ελλάδα και στον κόσμο,  με αμοιβαίες και ισότιμες αεροπορικές συμμαχίες, με προσιτούς ναύλους,  μπορεί και πρέπει να παίξει έναν στρατηγικό ρόλο στην οικονομική, τουριστική, γεωπολιτική, γεωγραφική και δημογραφική ανάπτυξη της χώρας. Μια δημόσια αεροπορική εταιρία που έχει ως στόχο την ποιοτική και ασφαλή μεταφορά, που θα αξιοποιεί στο μέγιστο τα πλεονεκτήματα της χώρας μας στο τουρισμό, στις ελαφρές και βαριές επισκευές με ένα διεθνές επισκευαστικό κέντρο, που από την δεκαετία του ΄70, είχε δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά" επισημαίνει η αντιπολίτευση εμφατικά.
Σφόδρα αντίθετος ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Σηφουνάκης
Σφοδρές επικρίσεις κατά της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, αλλά και του Ανδρέα Βγενόπουλου με αφορμή την έγκριση της Κομισιόν για την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean διατύπωσε ο εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης.
Η σημερινή απόφαση επιβεβαιώνει τις θέσεις που είχε διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ όταν  η κυβέρνηση Καραμανλή είχε σπεύσει το 2009 να πωλήσει την Ολυμπιακή  στην εταιρεία MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου, δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης.
«Τώρα που το μονοπώλιο στις αερομεταφορές απλώς επισημοποιήθηκε, ποιος αλήθεια θα προστατεύσει τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, στις οποίες οι κάτοικοί τους πληρώνουν ακριβότερα εισιτήρια από ότι στοιχίζει η μετάβαση στις Βρυξέλες;» δήλωσε ο κ. Σηφουνάκης.
Με πληροφορίες από τις ιστοσελίδες sofokleousin.gr, newsit.gr, news247.gr, in.gr
corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου