Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Η φέτα και η Παλαιστίνη



 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα των πολιτικών επιλογών της αξιοποιώντας τον διαστρεβλωτικό καθρέφτη της επικοινωνίας

του Γιάννη Μυλόπουλου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα των πολιτικών επιλογών της αξιοποιώντας τον διαστρεβλωτικό καθρέφτη της επικοινωνίας.

Το είπε, άλλωστε, ξεκάθαρα κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτόν η πολιτική είναι επικοινωνία.

Είναι, δηλαδή, η ικανότητα να κάνεις το μαύρο – άσπρο. Αφού σημασία δεν έχει τι συμβαίνει στ’ αλήθεια, αλλά τι ο τηλεθεατής – πολίτης αντιλαμβάνεται ότι γίνεται.

Γι’ αυτό και η χειραγώγηση των πολιτών μέσω των ΜΜΕ έχει αναχθεί σε εφαρμοσμένη επιστήμη στα χρόνια της.

Έτσι, αξιοποιώντας την επικοινωνιακή της υπεροπλία, πολιτεύεται από την ακρίβεια στην εσωτερική πολιτική, μέχρι τη στάση της στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

Ο πρωθυπουργός πρόσφατα στη Βουλή κατηγορήθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση για την ακρίβεια στη χώρα. Η οποία δεν είναι εισαγόμενη, όπως συστηματικά προσπαθεί να αποδείξει. Αλλά μια ακρίβεια που οφείλεται αποκλειστικά στη δική του πολιτική, που έχει ανάγει την αυτορρυθμιζόμενη αγορά σε μείζονα πολιτική προτεραιότητα.

Μια προτεραιότητα που επιτρέπει στους κερδοσκόπους να αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών χωρίς ελέγχους και χωρίς φορολόγηση των υπερκερδών που οι μεγάλες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν εξ αιτίας της ασυλίας την οποία απολαμβάνουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Γι΄αυτό και η βενζίνη στην Κύπρο είναι φτηνότερη από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η επεξεργασία της γίνεται σε διυλιστήρια που βρίσκονται στη χώρα μας και παρά το γεγονός ότι πουλιέται από ελληνικές επιχειρήσεις στους Κύπριους.

Γι΄αυτό και η ελληνική φέτα πουλιέται ακριβότερα στην Ελλάδα, παρά στο Βέλγιο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου για να φτάσει επιβαρύνεται με τεράστιες δαπάνες μεταφοράς.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, στρυμωγμένος από την αντιπολίτευση στη Βουλή, αναγκάστηκε να καταφύγει στην γνωστή τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Κατασκεύασε για τις ανάγκες της εξόδου του από τη δύσκολη περίσταση ένα παράδειγμα φέτας, που όπως είπε, πουλιέται στην Ελλάδα μόλις 6,25 ευρώ. Τη στιγμή που η αντιπολίτευση έφερνε πραγματικά παραδείγματα από ελληνικά σούπερ μάρκετ που την πουλούν πάνω από 9 και 10 ευρώ το κιλό.

Για να ξεσηκωθεί θύελλα εναντίον του, τόσο στη Βουλή όσο και στην κοινωνία, από παραδείγματα φέτας που πουλιέται διπλάσια από την τιμή που έδωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Όμως η επικοινωνία, δηλαδή το επίσημο δούλεμα, δεν έχει τέλος. Έβαλαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ξελασπώσει τον πρωθυπουργό.

Έτσι, ο κ. Μαρινάκης, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και διαστρέβλωσης της αλήθειας, αποκάλυψε το μεγάλο μυστικό. Ο πρωθυπουργός δεν εννοούσε όταν μιλούσε για την τιμή της φέτας πόσο κοστίζει το κιλό, αλλά το μισό κιλό.

«Δεν παίζονται», όπως θα λέγαμε στη γλώσσα της καθημερινότητας. Ή αλλιώς, αλλοίμονο στην πραγματικότητα που δεν ταιριάζει στα πολιτικά τους σχέδια…

Διότι αν πιστέψουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τότε ο πρωθυπουργός είναι επιεικώς άσχετος. Καθώς ως διεθνής μονάδα για την τιμολόγηση των προϊόντων έχει καθιερωθεί το κιλό. Ούτε το μισό κιλό, ούτε τα 100 γραμμάρια.

Γιατί αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να αναφερθεί στην τιμή των προϊόντων ανά 100 γραμμάρια, τότε η ελληνική αγορά, συγκρινόμενη με την ευρωπαϊκή, θα αναδειχθεί στην φτηνότερη με απόσταση.

Το ίδιο θα συμβεί και αν η αντιπολίτευση αναφέρεται σε τιμές για το τυρί φέτα και ο πρωθυπουργός για την τιμή της φέτας καρπούζι.

Θα ήταν κωμικό και θα μπορούσε η πλάκα να πάει σύννεφο, αν δεν επρόκειτο για την επίσημη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Τα ίδια και με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, τα ίδια με τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, τα ίδια και με την εξωτερική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός που επισκέφτηκε την εμπόλεμη ζώνη στο Ισραήλ για να συναντηθεί μόνο με το Νετανιάχου, τον οποίο συμβούλεψε να είναι προσεκτικός με τη χρήση όπλων ώστε να μη σκοτώνει πολλούς Παλαιστίνιους, με αποτέλεσμα αυτής της συμβουλής τα θύματα της Ισραηλινής θηριωδίας να ξεπεράσουν τους 35.000 αμάχους, μεταξύ των οποίων τα περισσότερα παιδιά, κουνάει το δάχτυλο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο οποίος δεν δίστασε, σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης, να επισκεφτεί την εμπόλεμη ζώνη και να συναντηθεί με τα θύματα της θηριωδίας και όχι με τους θύτες.

Ακόμη και στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που ζει αυτή τη στιγμή ο Παλαιστινιακός λαός, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρατεύει την επικοινωνία. Δηλαδή το επίσημο δούλεμα.

Στην ειρηνευτική προσπάθεια που γίνεται διεθνώς σήμερα με αιχμή να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης, η ελληνική κυβέρνηση που, πιστή στο φιλοπόλεμο Αμερικανικό δόγμα, στέλνει όπλα στην Ουκρανία και καλύπτει την εγκληματική πολιτική Νετανιάχου, δηλώνει υποστηρίκτρια και της ειρήνης.

«Θα αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «όταν πρώτα το αναγνωρίσουν όλοι οι άλλοι».

Η πολιτική του μισού κιλού δεν ισχύει μόνο στη φέτα, αλλά και στη διεθνή ειρήνη.

Όταν όλοι μιλούν για ειρήνη στην Παλαιστίνη, η ελληνική κυβέρνηση εννοεί όχι ολόκληρη, αλλά τη… μισή.

Ακριβώς όπως με τη φέτα.

Πηγή: TVXS

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Ιδού τα Σκόπια, ιδού και το πήδημα

 


Σύσσωμη η παράταξη της περικεφαλαίας και των γυμνών οπισθίων βρίσκεται αντιμέτωπη με την κωλοτούμπα του αιώνα

του Νίκου Παπαδογιάννη

Αν με βλέπετε να γελάω, είναι για να μη βάλω τα κλάματα. Αυτό που συμβαίνει εκεί έξω, με το Μακεδονικό, θα μου φαινόταν αστείο αν δεν ήταν ολότελα τραγικό. Η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση σερβίροντας στους νεοέλληνες –ειδικά τους βορειοελλαδίτες- δεμάτια μακεδονικό σανό, με τη γελοία υπόσχεση ότι θα καταργούσε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με ένα νόμο και ένα άρθρο, που λέει ο λόγος.

Όταν πήρε στα λερωμένα από γράσο και αίμα χέρια της την εξουσία, έκανε τη δέσμευση γαργάρα, με πρόσχημα τις αντιρρήσεις της απέναντι πλευράς: «Δεν γίνεται να καταργήσουμε τη συμφωνία αν δεν το θέλουν και οι απέναντι». Οι Σκοπιανοί, ντε. Οι Βορειομακεδόνες. Και να που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, για να γίνει κυβέρνηση στη «γειτονική χώρα» το εθνικιστικό VMRO, κάτι σαν Νέα Δημοκρατία αλα-σλαβικά, αλλά στο πιο μπρουτάλ βαλκανικό, στο πιο ατίθασο και στο πιο ηφαιστειώδες. Ναι, και στο πιο ξυπόλητο.

Με το που παρέλαβε το χαρτοφυλάκιο της προεδρίνας η Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα, ας πούμε ένας Βορίδης με ταγιέρ και χωρίς τσεκούρι, μίλησε στο κοινό της για σκέτη «Μακεδονία» και υιοθέτησε αλυτρωτική ρητορική, βγάζοντας στη σέντρα το αστείο γκουβέρνο των Αθηνών. Και λίγες ώρες αργότερα, «η Μακεδόνας πρόεδρος» έσπευσε με επίσημη ανακοίνωση να υπερασπιστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού: «Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

«Αίσχος», κραύγασαν από την Αθήνα τα εξαπτέρυγα του Μητσοτάκη. «Η κυρία αυτή οφείλει να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών»! Ποια συμφωνία; Αυτήν που η ΝουΔούλα ξόρκιζε σε όλους τους τόνους, βγάζοντας στους δρόμους αφιονισμένους Μακονομάχους με σάρισες, περικεφαλαίες και γυμνά κωλομέρια. Ιδού λοιπόν τα Σκόπια, ιδού και το πήδημα. Θα τολμήσει ο Μητσοτάκης να κόψει τον ομφάλιο λώρο που ενώνει τα τελευταία χρόνια, ειρηνικά, δύο χώρες που τσακώνονταν επί δεκαετίες περί όνου σκιάς; Ασφαλώς και όχι.

Διότι γνωρίζει κατά βάθος ότι το ντιλ των Πρεσπών είναι εθνικά επωφελές για την Ελλάδα και στα όρια του εξευτελιστικού για την τέως FYROM, η οποία –μεταξύ πολλών άλλων- εξαναγκάστηκε να αλλάξει ακόμα και το Σύνταγμά της. Ο δικαιωμένος Νίκος Κοτζιάς χαμογελάει χαιρέκακα, ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει το υπερθέαμα με έναν κουβά ποπ-κορν στην ποδιά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πασχίζει να διαχειριστεί τριπλό στρίμωγμα περικυκλωμένος από το τρίο του βαλκανικού εθνικισμού (Ερντογάν, Αλβανία, Βορειοτέτοια), το ΚΚΕ στην κοσμάρα του ξεσπαθώνει ενάντια στον.. ΣυΡιζΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης σπεύδει να ξαναφέρει στη Βουλή τα ρημάδια τα τρία Μνημόνια συνεργασίας με τους Βορειομακεδόνες, αυτά που η κυβέρνηση εκτοξεύει μεθοδικά στην εξέδρα για να καθησυχάσει τους επαγγελματίες ελληνομάχους.

Με σοβαρό κίνδυνο να της φορέσουν την περικεφαλαία κολλάρο οι αφελείς που τον πίστεψαν και να χυμήξουν με τη σάρισα προτεταμένη, σημαδεύοντας γυμνά γαλάζια οπίσθια…

Και τι να πει τώρα στη λαοπρόβλητη κυβέρνηση των Σκοπίων ο φαρμακωμένος Μητσοτάκης; Ότι έλεγε αυτά που έλεγε για να μαζέψει ψήφους από τα πρόβατα και τα γίδια των οροσειρών του ελληνικού βορρά; Ότι η παράταξή του ευλογεί σιωπηρά τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την ψήφιζε με τέσσερα χέρια αν δεν φοβόταν το πατσαβούριασμα; Ότι η αδέσποτη εκλογική πελατεία του προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα δεξιότερα της δεξιάς; Ότι προτιμάει να προσφύγει στα διεθνή όργανα και φόρα παρά να ακολουθήσει με φόρα τους εξαποδώ του VRMO; Ότι τη Δευτέρα θα πάει να εγκαινιάσει τις …επεκτάσεις του ανύπαρκτου μετρό της Θεσσαλονίκης μπας και καλοπιάσει τους ιθαγενείς;

Xαρίσαμε λέει στους ακατονόμαστους γλώσσα και εθνότητα και επίσης τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός. Στα social media συναντάει κανείς σε κάθε δύσοσμη γωνιά τον στρουμπουλό κώλο εκείνου του τύπου που πρωταγωνίστησε στα συλλαλητήρια, αλλά, επαναλαμβάνω, το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο και δεν σηκώνει χωρατά. Η χώρα άγεται και φέρεται από έναν άνθρωπο αδίστακτο, ανερμάτιστο και εθνικά επικίνδυνο, αλλά και από μία στρατιά κοιμώμενων ψηφοφόρων με περικεφαλαίες, που μείζον δείγμα πατριωτισμού θεωρούν των ψήφο στους Ισραηλινούς στη Γιουροβίζιον. Την ήττα της Μαρίνας Σάττι την πανηγύρισαν με την καρδιά τους, αλλά δεν είναι δα η πρώτη φορά που ανοίγουν σαμπάνιες για μία ήττα της Ελλάδας.

κουτί πανδώρας