Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Προσφυγικό: Δεν θα γίνουν hot spots στα Επτάνησα, αλλά αναζητούνται άδεια ξενοδοχεία για μετά


enpe 1

Δεν θα φιλοξενήσουν σε πρώτο στάδιο κέντρα υποδοχής δύο νησιωτικές περιοχές της χώρας, τα Επτάνησα και η Κρήτη, καθώς την περίοδο αυτή το προσφυγικό ζήτημα εστιάζεται στους άξονες προώθησης των μεταναστών στα σύνορα για μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας με τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.
Ωστόσο, σε δεύτερο στάδιο, όταν προκύψει το ζήτημα της απορρόφησης και διάχυσης προσφύγων και μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας, εξετάζονται ήδη λύσεις φιλοξενίας τους σε ξενοδοχειακές μονάδες που δεν λειτουργούν ή σε καταλύματα με παράλληλη εξέταση της επαγγελματικής κατάρτισης των ανθρώπων αυτών, ούτως ώστε να ενσωματωθούν κάποια στιγμή στις τοπικές κοινωνίες.
Προς αναζήτηση ανενεργών ξενοδοχείων για φιλοξενία όσων μείνουν Ελλάδα...
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο (ΕΡΑ Κέρκυρας) σήμερα το απόγευμα, δεν έχει προκύψει ούτε έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η δημιουργία κέντρου υποδοχής ή hot spot στην Κέρκυρα ή σε κάποιο άλλο από τα νησιά της περιοχής, αφού κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο όπου το ζητούμενο είναι η μετακίνηση των προσφύγων είτε στα βόρεια σύνορα ή σε περιοχές κατά μήκους του οδικού άξονα που οδηγεί εκεί, θα είναι ασύμφορο και δυσλειτουργικό.
Όμως, σε δεύτερο στάδιο, αναλόγως και με τις εξελίξεις τόσο με τη ροή προσφύγων όσο και με τις αποφάσεις της Ε.Ε. και των κρατών που βάζουν φράχτες στα σύνορά τους, θα απαιτηθεί η διάχυση ενός αριθμού προσφύγων που θα παραμείνουν μονίμως στη χώρα μας, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Τότε, θα πρέπει να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο αφενός για τη φιλοξενία των οικογενειών αυτών σε πρώτο στάδιο αλλά και για την ενσωμάτωσή τους στις τοπικές κοινωνίες σε δεύτερο στάδιο, με τους λιγότερους δυνατούς κλυδωνισμούς.
Στο σχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθεί η ανεύρεση μικρών ή και ανενεργών ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων αλλά και η σίτιση, για τα οποία θα απαιτηθούν χρήματα από τη βοήθεια που αναμένεται να δώσει για το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Πρόθυμοι να βοηθήσουν
Οι περιφερειάρχες διαβεβαίωσαν τον κ. Μουζάλα ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ομαλά το πρόβλημα, ενώ έθεσαν σειρά ζητημάτων που- όπως είπαν- αντιμετωπίζουν καθημερινά και δυσχεραίνουν το έργο τους.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος, καθώς η χώρα έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τι ζήτησαν οι περιφερειάρχες
Οι περιφερειάρχες ζήτησαν να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο που θα ξεμπλοκάρει αφενός τη δυνατότητα λήψης άμεσων αποφάσεων από την Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών που προκύπτουν λόγω του προσφυγικού, αφετέρου τη χρηματοδότηση των δράσεων που απαιτούνται και που θα πρέπει να αναλάβουν οι περιφέρειες και οι δήμοι.
Ζητήθηκε επίσης να αρθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μη «μπλοκάρουν» σχετικές δαπάνες των περιφερειών.
Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου για μην υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, καθώς και η λειτουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά το κάθε έκτακτο ζήτημα που θα προκύπτει.
Επιστολή στον Τσίπρα
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μουζάλα για το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η ΕΝΠΕ προτείνει μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί έναν οδικό χάρτη ενεργειών έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ανθρωπιστική κρίση.
Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η ομόθυμη βούληση των αιρετών εκπροσώπων του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης για συνεργασία και συντονισμό των δράσεων όσο το δυνατόν πιο αρμονικά και εντατικά με την Κυβέρνηση, τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς, με τη δημιουργία ενιαίου εθνικού συντονιστικού οργάνου, καθώς και επιτελικών συντονιστικών δομών σε κάθε Περιφέρεια, για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε αρκετά σημεία της χώρας. Για το σκοπό αυτό οι Εθελοντικές Οργανώσεις να διαπιστευτούν και οι ΜΚΟ να λειτουργούν σε συντονισμό με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Έτσι αποφεύγεται ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».
Διαπιστώνεται επίσης η ανάγκη καταγραφής των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια και η συγκρότηση σχεδίου διαχείρισης των οικονομικών μεταναστών, όλων δηλαδή εκείνων που δεν θα τους επιτραπεί να διέλθουν από τα ελληνικά σύνορα και τελικά να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της χώρας.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου