Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

«Σκοτωμός» Σπύρου – Γαλιατσάτου: Μέχρι το 2020 θέλει να «κλειδώσει» το ΕΣΠΑ η απερχόμενη Αρχή!


http://www.corfupress.com/news/images/spirou_GALIATSATOS.jpg

Με... εντολή Σαμαρά – κυβέρνησης, επιχειρείται ο σχεδιασμός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων της επόμενης πενταετίας να κλειδώσει από της απερχόμενες περιφερειακές αρχές, παρ’ ότι έγιναν εκλογές μόλις το Μάιο!
Έτσι, η περιφερειακή αρχή του απερχόμενου Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου έφερε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που συνεδρίασε το Σάββατο στη Λευκάδα, την έγκριση του νέου περιφερειακού προγράμματος του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη πολιτική διαμάχη.
Ο κ. Σπύρου επικαλείται την προθεσμία της κυβέρνησης για τις 17 Ιουλίου, την ώρα που ο κ. Γαλιατσάτος τον αποκαλεί «παρελθόν» και απείχε από την ψηφοφορία καταγγέλλοντας ότι επιχειρεί να δεσμεύσει τη νέα περιφερειακή αρχή παρόλο που ηττήθηκε στις εκλογές...
Σπύρου: Αποτελεί σχεδιασμό που διήρκησε δύο χρόνια
Η υπόθεση είναι εξαιρετικά σοβαρή και το... έγκλημα ήταν προμελετημένο από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. Παρά το ότι ήταν δεδομένο πως το Μάιο θα γινόντουσαν περιφερειακές εκλογές, προφανώς μπροστά στον κίνδυνο να αλλάξουν περιφερειακές αρχές, δεν παρέτειναν την προθεσμάι υποβολής των περιφερειακών προγραμμάτων του  νέου ΕΣΠΑ που δεσμεύει τις Περιφέρειες για το πως θα χρησιμοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια μέχρι το 2020 (!!!) και επέβαλλε να κατατεθούν τα προγράμματα μέχρι τις 17 Ιουλίου...
Από την άλλη πλευρά, ο Περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι ούτως ή άλλως, η διαδικασία κατάρτισης του ΕΣΠΑ διήρκησε δύο χρόνια μετά από διάλογο πολλών εμπλεκομένων φορέων και «στηρίχθηκε σε κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινές για όλα τα κράτη μέλη των τριών εγκυκλίων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης».
Γαλιατσάτος: Αναφαίρετο το δικαίωμά μας να έχουμε εμείς το σχεδιασμό
Στο επιχείρημα Σπύρου, απαντά ο κ. Γαλιατσάτος υποστηρίζοντας αφενός ότι η κατάρτιση του προγράμματος στηρίζεται στα δεδομένα του 2009 και δεν ενσωματώνει τα κρισιακά φαινόμενα της τελευταίας πενταετίας, αφετέρου ότι η παράταξή του διεκδικεί «το αναφαίρετο δικαίωμα που της έδωσε ο λαός των Ιονίων, να έχει την ευθύνη του περαιτέρω χειρισμού και της οριστικοποίησης του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού προγράμματος».
Ο Σαμαράς καθόρισε τους όρους του παιχνιδιού, για το ενδεχόμενο της ήττας του...
Σε κάθε περίπτωση, από τη διαμάχη αυτή (που γίνεται χωρίς τον... πραγματικό ξενοδόχο, την κυβέρνηση Σαμαρά που απ΄ ότι φαίνεται καθορίζει πλήρως τους όρους του παιχνιδιού) ανακύπτει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα: είναι δυνατόν μία απερχόμενη τοπική κυβέρνηση (όπως θεωρητικά είναι η περιφερειακή αρχή) να έχει την ευθύνη του σχεδιασμού και της κατεύθυνσης των κονδυλίων, όχι για τη δική της θητεία αλλά για τη θητεία του διαδόχου της, πόσο μάλλον όταν αυτός ανήκει σε άλλο κόμμα, με άλλη ιδεολογία και με διαφορετικά χαρακτηριστικά πολιτικής πρότασης;
Η ανακοίνωση Σπύρου
«Στην Λευκάδα στις 27 και 28 Ιουνίου 2014, συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην πρώτη του συνεδρίαση μετά τις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση.
Σε αποκλειστική συνεδρίαση στις 28 Ιουνίου 2014, συζητήθηκε το Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την Περίοδο 2014-2020, όπου ενημερώθηκαν όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για το περιεχόμενό του.
Το νέο Επιχειρησιακό – Πρόγραμμα 5ο ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ είναι προϊόν διετούς εργασίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Διαχειριστικής Αρχής, της Αυτοδιοίκησης, του Δικτύου  Παραγωγών , Επιμελητηρίων, της Πανεπιστημιακής  Κοινότητας, του  ΤΕΙ, Ειδικών Μελετητών και άλλων Φορέων. Μέσα από συνέδρια, ημερίδες και συναντήσεις εργασίας της ομάδας σχεδιασμού προγράμματος και  επιτροπής διαβούλευσης.
Η σύνταξη του νέου ΕΣΠΑ στηρίχθηκε σε κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι κοινές για όλα τα κράτη μέλη των τριών εγκυκλίων που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα αυτό οφείλουμε να το υποβάλλουμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 17 Ιουλίου 2014, προκειμένου να τύχει σχετική έγκριση για να έχει η Περιφέρεια μας έγκαιρα  πρόγραμμα.
Ο κ. Θ. Γαλιατσάτος, είχε ενημερωθεί τόσο από τον κ. Σπύρου, αλλά και από την Διαχειριστική Αρχή για τον τρόπο που σχεδιάστηκε το Νέο ΕΣΠΑ. 
Επίσης ο κ. Σπύρου από δημοκρατική ευαισθησία έκρινε σκόπιμο και ζήτησε από τον κ. Γαλιατσάτο να υπάρχει και η δική του σύμφωνη γνώμη  πριν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Επροτάθει μάλιστα από τον κ. Σπύρου, να γίνει συνάντηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης για να διευκρινιστούν οι όποιες απορίες που πιθανόν να υπάρξουν και να γίνουν οι σχετικές προσθήκες μέχρι τις 17 Ιουλίου 2014.
Παρά ταύτα στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 28 Ιουνίου 2014 στην Λευκάδα ο κ.Γαλιατσάτος ως Περιφερειακός Σύμβουλος αλλά και ως νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, δήλωσε κατά την σχετική ψηφοφορία ότι απέχει.
Την στάση του αυτή ο κ. Σπύρου την χαρακτήρισε ανεύθυνη και προσχηματική και ότι αποτελεί προάγγελος για τα προβλήματα που τυχόν θα υπάρξουν στην χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο επόμενο διάστημα».
Γαλιατσάτος: Κε Σπύρου, είστε παρελθόν!
«Ο κ. Σπύρου με την στάση του και την συμπεριφορά του δείχνει ότι δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Μαΐου.
Ασφαλώς δεν κατάλαβε ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει για την πρόοδο των έργων και την ροή των χρηματοδοτήσεων, όταν όλοι γνωρίζουν ότι με τις πράξεις και τις παραλείψεις του οδήγησε την ΠΙΝ στην εξευτελιστική προτελευταία θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας στο πλαίσιο της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ 2006-2013!
Σε πρόσφατη ανακοίνωση του μας κατηγορεί γιατί, κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Λευκάδα, κρατήσαμε αποστάσεις από το πρόγραμμα ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ).
Η παράταξη μας, συνεπής στους λόγους της, δεν θα μπορούσε να στηρίξει ένα πρόγραμμα που:
1.    Στηρίζεται στα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας και της περιφέρειας τους έτους 2009, και κατά συνέπεια δεν ενσωματώνει τα κρισιακά φαινόμενα της τελευταίας πενταετίας!
2.    Είναι ελλιπές ως προς το σύνολο των διατιθέμενων πόρων (232 εκατ.), που γίνονται ακόμη λιγότεροι όταν αφαιρεθούν οι ανεκτέλεστες υποχρεώσεις της θητείας Σπύρου (68 εκατ.).
3.    Η υλοποίησή του συναρτάται απόλυτα από την μνημονιακή προσαρμογή της χώρας προς την τρόικα.
Η ΑΝ.Α.Σ.Α απείχε από την σχετική ψηφοφορία διεκδικώντας την ίδια στιγμή το αναφαίρετο δικαίωμα που της έδωσε ο λαός των Ιονίων, να έχει την ευθύνη του περαιτέρω χειρισμού και της οριστικοποίησης του σημαντικού αυτού χρηματοδοτικού προγράμματος!
Η ΑΝ.Α.Σ.Α ετοιμάζει τις προτάσεις της προς την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει πηγή πραγματικής βοήθειας προς την τοπική κοινωνία και οικονομία που χειμάζονται από τις μνημονιακές πολιτικές, παρά το γεγονός ότι οι βασικές επιλογές έχουν ήδη καθοριστεί.. Στην κατεύθυνση αυτή είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με κάθε αρμόδιο αυτοδιοικητικό και κυβερνητικό παράγοντα».

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου