Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Γαμώ το κεφάλι μου


Σαμαράς

του Θανάση Καρτερού
Όταν το 2012 η Ν.Δ. ήρθε πρώτη στις εκλογές, μένοντας εφτά μονάδες κάτω από το ρεκόρ ήττας του 2009, όχι μόνο πανηγύρισε, αλλά και ανέλαβε να οδηγήσει τη χώρα στα πεπρωμένα των Μνημονίων. Με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ που έχασε τριάντα μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές και της ΔΗΜ.ΑΡ. Το γεγονός ότι οι δυο τους μαζί, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, είχαν χάσει σαράντα περίπου μονάδες, δεν έπαιζε κανένα ρόλο. Ρόλο έπαιζε ποιος ήταν το πρώτο κόμμα και ποια πλειοψηφία κατασκευάστηκε στη Βουλή.
Ωραία; Ωραία και συνταγματικά. Δεν κοίταξε κανένας στα δόντια την πρωτιά της Ν.Δ., δεν ασχολήθηκε κανείς σοβαρά με το γεγονός ότι δυο κόμματα, ξεχαρβαλωμένα από τη λαϊκή ψήφο, συνασπίστηκαν για να επιβάλουν την πολιτική που καταδίκασε η λαϊκή ψήφος. Δεν απασχόλησε ούτε τον θεσμικά ευαίσθητο Βενιζέλο το μπόνους των πενήντα εδρών. Τσέπωσαν τις έδρες, έκαναν γαργάρα τις τραγικές εκλογικές τους απώλειες και έβαλαν μπροστά την υπογραφή του νέου Μνημονίου και την επιβολή των σκληρών μέτρων.
Τώρα ο Σαμαράς κατάφερε νέο ρεκόρ ήττας - έχασε άλλες εφτά μονάδες. Και ο Βενιζέλος κατάφερε να πάει σε μονοψήφιο νούμερο - άλλες τέσσερις μονάδες κάτω. Και τι κάνουν και οι δυο; Αντί να ασχολούνται με το μαύρο τους το χάλι, ξεκίνησαν εκστρατεία να μας πείσουν ότι δεν νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος είχε 4% την εποχή που η Ν.Δ. είχε 34% και το ΠΑΣΟΚ 44%. Και έχει 27% την εποχή που η Ν.Δ. έχει 23% και το ΠΑΣΟΚ 8%. Γαμώ το κεφάλι μου, δηλαδή, όπως αναφώνησε κάποτε ο Σαμαράς.
Βρε είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ! Εντάξει, αλλά δεν κέρδισε, εμείς χάσαμε. Βρε δεν χάσατε, κουτρουβαλιαστήκατε και πρέπει να φύγετε. Μπα, αποκλείεται. Διότι "το συμπέρασμα των εκλογών είναι ότι διατηρήθηκε η κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα και φάνηκε ο κρίσιμος ρόλος και το ειδικό βάρος της παράταξης", όπως ξεφούρνισε ο φούρναρης Βενιζέλος. Ο οποίος θέλει και χειροκροτήματα γιατί οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο 8%! Ενώ αιτιάται τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε μόνο τριπλάσιο συν κάτι ποσοστό και αναδείχτηκε πρώτος.
Χάσαμε 5-1, αλλά βάλαμε μια γκολάρα! Μόνο η γελοιότητα που μας κυβερνά θα μπορούσε να κάνει αυτή την παρηγοριά του οπαδού πολιτικό θεώρημα. Άντε να δούμε τι θα δούμε ακόμα μ' αυτούς...

koutipandoras

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ευρωπαϊκό "ναι" στα μεταλλαγμένα, με πρωτοστάτες Μανιάτη - Βενιζέλο



Το "πράσινο φως" έδωσαν τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων εντός της Ένωσης. Από την σύνοδο Μονίμων Αντιπροσώπων, στην οποία πάρθηκε η εν λόγω απόφαση, απείχε μόνο το Βέλγιο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η συμφωνία θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και αφού την εγκρίνουν οι υπουργοί, θα πρέπει να πάρει «πράσινο» φως και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ελλάδα κατά, οι Βενιζέλος - Μανιάτης υπέρ
Πρωτοστάτης αλλά και υποβολέας της πρότασης, είναι η Ελλάδα, και συγκεκριμένα οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, και Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος. Οι δύο υπουργοί φαίνεται πως παίζουν πολύ καλά το παιχνίδι των μεγαλοπαραγωγών σπόρων, που εδώ και 15 χρόνια κυνηγάνε να πετύχουν την επικείμενη απόφαση. Το παιχνίδι αυτό είχε αποκαλύψει το HOT DOC στο τεύχος 51, έπειτα από καταγγελίες τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Greenpeace, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.
Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος καταψήφισε την πρόταση για έγκριση του καλαμποκιού TC1507, με παραγωγό θυγατρική της μεγαλοεταιρίας DuPont, όμως, την επόμενη μέρα "παρέλειψε" να συνυπογράψει επιστολή 12 υπουργών της Ε.Ε προς τον Επίτροπο Υγείας, παρά το γεγονός ότι το 89% των Ελλήνων τάσσονταν κατά των μεταλλαγμένων. Το πρώτο βήμα υπέρ των μεγαλοπαραγωγών και αναπόφευκτα των μεταλλαγμένων είχε γίνει. Αυτή τη στιγμή, το καλαμπόκι αυτό αναμένει έγκριση από την Ε.Ε για να ξεκινήσει η καλλιέργειά και διανομή του.
Το τελειωτικό χτύπημα το έδωσε ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος πρότεινε ανοιχτά αλλαγή στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα μεταλλαγμένα. Η αλλαγή αυτή έλεγε πως για να απαγορέψει μια χώρα την καλλιέργεια ενός μεταλλαγμένου οργανισμού, ουσιαστικά θα έπρεπε πρώτα να πάρει την έγκριση της εταιρίας που το προωθεί. Θα έπρεπε, δηλαδή, τα αίτια απαγόρευσης να μην έρχονται σε αντίθεση με τις αξιολογήσεις της EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων) σχετικά με τους περιβαλλοντικούς και υγιειονομικούς κινδύνους του υπό αμφισβήτηση προϊόντος. Η EFSA, όμως, δεν έχει εκδόσει ούτε μια αρνητική γνωμοδότηση για κανέναν μεταλλαγμένο οργανισμό.
Αυτή η πρόταση, αν και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, δεν απερρίφθη, παρά "μεταλλάχθηκε" και τον Ιούνιο θα ψηφιστεί. Η μετάλλαξη έγινε ως εξής: μέσα στη συμφωνία αναφέρεται μεν το δικαίωμα κάθε χώρας που διαφωνεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη, το οποίο όμως είναι απατηλό, καθώς η απαγόρευση θα ισχύει μόνο για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης, και όχι για τους πολύ βασικότερους λόγους απειλής της δημόσιας υγείας ή του περιβάλλοντος. Οι χώρες δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση των μεταλλαγμένων οργανισμών από το έδαφός τους, ανοίγοντας έτσι διάπλατα το δρόμο της ανεξέλεγκτης διακίνησης των προϊόντων αλλά και του πιθανού λαθρεμπορίου, καθώς τα μεταλλαγμένα αναμένεται να έχουν χαμηλότερες τιμές.
Φαίνεται πως χάρη στις κινήσεις των δύο ελλήνων υπουργών και παρά τις αντιδράσεις όχι μόνο του κόσμου αλλά και μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, τα μεταλλαγμένα σύντομα θα βρίσκονται στο πιάτο των ευρωπαίων πολιτών.

koutipandoras

Περισσότεροι φόροι, περισσότερα ληξιπρόθεσμα



Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο
Η αδυναμία πληρωμής που παρουσιάζει μεγάλος αριθμός φορολογουμένων έχουν εκτοξεύσει τα ληξιπροθεσμα χρέη στο αστρονομικό ύψος των 66 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Απριλίου δημιουργήθηκαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,325 δισ. ευρώ.
Μόνο τον Απρίλιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους 763 εκατ. ευρώ, 500 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Μαρτίου.
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν ως εξής:
- Νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν σε 4,325 δισ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 962 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο στα 1,39 δισ. ευρώ, τον Μάρτιο σε 1,2 δισ. ευρώ και τον Απρίλιο σε 763 εκατ. ευρώ.
- Σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών ( παλαιών έως το τέλος του 2013 και νέων από τις αρχές του 2014) προσεγγίζει τα 65,97 δισ ευρώ
- Εσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο τετράμηνο του έτους 1,134 δισ. ευρώ εκ των οποίων 702 εκατ. ευρώ από τα παλαιά χρέη δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 432 εκατ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
- Έχουν διαγραφεί χρέη ύψους 233 εκατ. ευρώ.

thepressproject

Τρίτη (σε ένα μήνα) αεροδιακομιδή παιδιού από Κέρκυρα λόγω ανεπάρκειας του ΕΣΥ στην Κέρκυρα


polemiki-aeroporia-c-130

Η ανεπάρκεια των υγειονομικών δομών της Κέρκυρας λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων, ειδικά για τα παιδιά, αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά μετά την τρίτη μέσα σε ένα μόλις μήνα (!) αεροδιακομιδή με πολεμικό αεροσκάφος εκτός νησιού… 
Αεροσκάφος τύπου C-130 μετέφερε χθες από την Κέρκυρα στην αεροπορική βάση του Αράξου ένα αγοράκι οκτώ χρονών με ηπατική ανεπάρκεια. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στον Αραξο στις 19:40 απ' όπου ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε το παιδί σε νοσοκομείο. Η αερομεταφορά του μικρού αγοριού έγινε μετά από αίτημα του ΕΚΑΒ.
Μία εβδομάδα πριν, είχε μεταφερθεί στα Γιάννενα πάλι με C-130 ένα νεογέννητο κοριτσάκι επειδή αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και δεν υπήρχαν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στην Κέρκυρα για να νοσηλευτεί, ενώ ένα πρόωρα γεννημένο αγοράκι χρειάστηκε επίσης να μεταφερθεί με ίδιου τύπου αεροπλάνο επίσης στα Γιάννενα στις 13 Μαΐου, λόγω έλλειψης νεογνολογικής μονάδας…
Ας σημειωθεί ότι ιατρικοί κύκλοι σχολίαζαν στο CorfuPress.com ότι το κόστος του εξοπλισμού είναι μικρότερο από το κόστος των δεκάδων αεροδιακομιδών που αναγκάζεται η Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιήσει κάθε χρόνο με αίτημα του ΕΚΑΒ, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος που θα πρέπει να καταβάλλουν και οι γονείς των παιδιών για τη δική τους μετακίνηση και διαμονή στα Γιάννενα ή την Αθήνα, για όσο καιρό χρειαστεί η νοσηλεία του παιδιού τους…
Μάλιστα, το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο αν υπολογιστεί και η αδυναμία 24ωρης λειτουργίας του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, το οποίο ανοίγει με ευθύνη των στελεχών του εκτάκτως για να προσγειωθεί το αεροσκάφος, αφού λόγω μειωμένου προσωπικού η λειτουργία του περιορίζεται μόνο σε μερικές ώρες την ημέρα…

corfupress

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Ποιοί εκλέγονται στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας


kalpi

11 ημέρες μετά από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, σήμερα το μεσημέρι το Πρωτοδικείο Κέρκυρας ανακήρυξε τα τελικά αποτελέσματα για το Δήμο της Κέρκυρας, καθώς και την κατάταξη των υποψηφίων όλων των συνδυασμών.
Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο, η καθυστέρηση αποδίδεται σε πλημμελή καταγραφή των σταυρών από δικαστικούς αντιπροσώπους σε ορισμένα τμήματα, γεγονός που οδήγησε σε αναλυτική επανακαταμέτρηση.
Έτσι, η τελική σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:
Δήμαρχος Κέρκυρας: ο  Κώστας Νικολούζος, με τη "Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση" να καταλαμβάνει 29 έδρες.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας σύμφωνα με την ανακήρυξη είναι οι:
Γεωργόπουλος Αντώνιος, Ραιδεστινός Γεώργιος, Σκούπουρας Ανδρέας, Ράλλης Νικόλαος, Βλάχος Σπυρίδων, Αναστασόπουλος Νικόλαος, Καββαδίας Βασίλειος, Μουζακίτη Μαρία, Ράπτης Μηνάς και Παγκράτης Λεωνίδας από τη ΔΕ Κερκυραίων,
Ασπιώτης Ευγένιος- Σπ από τη ΔΕ Α.Γεωργίου.,
Καρύδης Γεώργιος από τη ΔΕ Αχιλλείων,
Παντελιός Γιώργος - Ηλίας από τη ΔΕ Παρελίων,
Γουλής Ανδρέας από τη ΔΕ Ερείκουσας,
Καρύδη Σοφία και Καλούδης Σπυρίδων από τη ΔΕ Εσπερίων,
Παυλίδης Κωνσταντίνος και Πρεντουλής Μάρκος από τη ΔΕ Θιναλίων,
Τσιριμιάγγος Ιωάννης από τη ΔΕ Κασσωπαίων,
Ασπιώτης Αλέξανδρος και Κουλούρης Αρσένιος από τη ΔΕ Κορισσίων,
Γκούσης Νικόλαος από τη ΔΕ Λευκιμμαίων,
Μάστορα Νόνη από τη ΔΕ Μαθρακίου,
Μπαλής Βασίλειος-Άρης από τη ΔΕ Μελιτειέων,
Λουκανάρης Θεόδωρος από τη ΔΕ Οθωνών,
Κορακιανίτης Νικόλαος και Καζιάνης Σωτήριος από τη ΔΕ Παλαιοκαστριτών,
Φαϊτάς Αλέξανδρος και Απέργης Σταμάτιος από τη ΔΕ Φαιάκων.
Για τη μείζονα αντιπολίτευση και το συνδυασμό « Κερκυραίων Δήμος»  που καταλαμβάνει 10 έδρες, δημοτικοί σύμβουλοι ανακηρύχτηκαν οι:
Υδραίου Μερόπη,  Μεταλληνός Δημήτριος και Καλόγερος Νικόλαος από τη ΔΕ Κερκυραίων,
Σερεμέτης Ιωάννης από τη ΔΕ Αχιλλείων,
Προβατάς Βασίλειος από τη ΔΕ Εσπερίων,
Χειρδάρης Νικόλαος από τη ΔΕ Θιναλίων,
Κουλούρης Σάββας από τη ΔΕ Λευκιμμαίων,
Μαρκάτης Ιωάννης από τη ΔΕ Μελιτειέων,
Κόντης Κωνσταντίνος από τη ΔΕ Παρελίων,
Τσιμπoύλη Θεοφανή από τη ΔΕ Φαιάκων,
Ο  συνδυασμός του απερχόμενου  Δημάρχου "Κέρκυρα να ζεις" καταλαμβάνει 5 έδρες και εκλέγονται στο νέο δημοτικό Συμβούλιο οι:
Τρεπεκλής Ιωάννης και Δήμου Αλέξανδρος από τη ΔΕ Κερκυραίων,
Μάμαλος Γεώργιος από τη ΔΕ Αχιλλείων,
Μουζακίτης Σπυρίδων από τη ΔΕ Εσπερίων,
Ρίγγας Σπυρίδων από τη ΔΕ Παρελίων
Τέλος για το συνδυασμό της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που αναλογούν επίσης 5 έδρες, δημοτικοί σύμβουλοι αναδεικνύονται οι:
Χαραλάμπους Χαράλαμπος και Μάστορας Θεοχάρης από τη ΔΕ Κερκυραίων,
Πιέρρης Ιωάννης από τη ΔΕ Αχιλλείων,
Πελάης Σταμάτιος από τη ΔΕ Λευκιμμαίων,
Αρμενιάκος Βασίλειος από τη ΔΕ Μελιτειέων

Έγραψα χάλια χθες στην έκθεση



του Πέτρου Κατσάκου
Ευτυχώς που δεν είμαι 17 χρόνων.
Ευτυχώς που δεν είμαι μαθητής της τρίτης λυκείου να γράφω Πανελλήνιες. Κομμένος από χέρι θα ήμουν χτες στην έκθεση με το θράσος αυτών που μιλούν για ανθρωπισμό στη χώρα της ανθρωπιστικής κρίσης. 
Δέκα σελίδες θα έγραφα για τον ανθρωπισμό του Άδωνι και του Στουρνάρα και άλλες τόσες για τον ανθρωπισμό του Μητσοτάκη, του Δένδια, του Βρούτση, του Βαρβιτσιώτη, του Βορίδη και του Πλεύρη. Ποιος Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος και ποιος ανθρωπισμός στη χώρα των άστεγων, των πεινασμένων, των ανασφάλιστων, της Μανωλάδας, των Κασιδιάρηδων και των Φαρμακονησιών; Για ποιον «σύγχρονο άνθρωπο» να γράψεις και να αναπτύξεις τη σκέψη σου στην κόλλα των εξετάσεων; Για τον σύγχρονο απολυμένο; Για τον σύγχρονο καρκινοπαθή που ψάχνει φάρμακο στα κοινωνικά ιατρεία; Για τον σύγχρονο πεινασμένο που στριμώχνεται στις ουρές των συσσιτίων; Για τον μετανάστη που ζει πίσω από τα συρματοπλέγματα της Αμυγδαλέζας ή για τον "παρείσακτο" πρόσφυγα που χάθηκε στα νερά του Αιγαίου;
Με τους εξεταστές να περιμένουν βαθυστόχαστες αναλύσεις και υψηλά αισθήματα, θα έγραφα σίγουρα κάτω από τη βάση με την απανθρωπιά που βιώνω τα τελευταία χρόνια στη χώρα που έκανε κουρελόχαρτο κάθε έννοια ανθρωπισμού. Θα γέμιζα τις σελίδες με αμέτρητες εικόνες απανθρωπιάς και αναλγησίας, όπως αυτές που εικονογραφούν την κοινωνική μας καθημερινότητα και θα αράδιαζα ένα προς ένα τα ονόματα των ανάλγητων βιαστών της ζωής μας.
Θα τους περιέγραφα με τα πιο μελανά χρώματα την ώρα που σηκώνουν το χέρι στη Βουλή και ψηφίζουν τον αφανισμό μας. Θα άδειαζα όλο το μελάνι πάνω στο χαρτί για να μετρήσω την έλλειψη ανθρωπισμού στους νόμους και στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που μας καταδίκασαν να ζούμε. Δεν περισσεύει ανθρωπισμός πια από εσάς. Τον εξαντλήσατε όλο στους λίγους και εκλεκτούς σας φίλους. Για τους υπόλοιπους περίσσεψαν μονάχα τα ψίχουλα του οίκτου και της φιλανθρωπίας των κοινωνικών σας μερισμάτων.
Εκεί αρχίζει και τελειώνει ο δικός σας ανθρωπισμός. Στο προεκλογικό χαρτζιλίκι. Σε αυτή την έκθεση λοιπόν εγώ κόβομαι, είμαι εκτός θέματος και γράφω κάτω από τη βάση. Γιατί, για όλους αυτούς που ζουν κάτω από τη βάση, εσείς είστε εκτός θέματος και ευτυχώς που δεν είμαι δεκαεφτάρης γιατί θα έγραφα και κάτι πιο βαρύ.

 http://left.gr

Περί ατυχημάτων, αποτελεσμάτων και εκλογικών μάγων


εκλογες

του Στράτου Κερσανίδη
(αναδημοσίευση από το Φιλμ Νουάρ, 29/5/2014)
Έτρεμε το φυλλοκάρδι τους μην και τυχόν γίνει κάποιο ατύχημα στην Ελλάδα και κερδίσει τις εκλογές ο τρισκατάρατος. Έκαναν όποια βασκανία περνούσε από το χέρι τους, βουντού, ξαματιάσματα και ξακατινιάσματα. 
Απροκάλυπτα, χωρίς καμία ντροπή, το μιντιακό σύστημα, εξαπέλυε ακόμη και μέχρι μία ημέρα πριν από τις εκλογές, επιθέσεις εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας το ερώτημα «σταθερότητα ή καταστροφή;». Εννοώντας φυσικά πως σταθερότητα και αποφυγή της καταστροφής είναι η υπερψήφιση των κυβερνητικών εταίρων, ήτοι νουδούλας και πασοκοεληάς. Από κοντά έσπευσαν να έσπευσαν χείρα βοηθείας και τα συνεταιράκια τους στην Ευρώπη, μιλώντας για κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος εάν νικήσουν οι κόκκινοι της εξτρεμιστικής (!) αριστεράς.
Εν τέλει το ατύχημα συνετελέσθη, οι εκλογές έδειξαν «καταστροφή» αλλά ούτε ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι μας ούτε άνοιξε η γη να μας καταπιεί! Βέβαια επειδή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και των αυτοδιοικητικών εκλογών, ήταν κόλαφος για τη συγκυβέρνηση, το έριξαν στο τσάμικο και προσπαθούν εδώ και μερικές μέρες να μας παρουσιάσουν το άσπρο ως μαύρο. Βαθείς γνώστες επιστημών όπως η παραπληροφόρηση και η παραπλάνηση (ενίοτε και η αποπλάνηση), άρχισαν τα μαγικά και τις ταχυδακτυλουργίες και σχεδόν έπεισαν και τους εαυτούς τους, πως το πρώτο κόμμα έχασε τις εκλογές, ενώ το δεύτερο τις κέρδισε, ενώ το τέταρτο κατήγαγε περιφανή θρίαμβο. Μπορεί τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν να έχασαν περίπου 11 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του 2012, αλλά αυτά είναι νίκησαν! Η ΝΔ, με 7 μονάδες μείον, θεωρεί πως θριάμβευσε, το δε ΠΑΣΟΚ (Εληά), πανηγυρίζει επειδή συγκρίνει το ποσοστό που πήρε με εκείνο που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις και όχι με αυτό που είχε πάρει το 1012. Παγκόσμια πρωτοτυπία με την επιστήμη να σηκώνει τα χέρια ψηλά και να ψελλίζει: «παραδίνομαι!».
Και ξέρετε ποιο ήταν το τεράστιο επιχείρημά τους; Πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις εκλογές του 2012, άρα, αν και πρώτο, έχασε.
Λοιπόν για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους:
1. Ποτέ στις ευρωεκλογές τα μεγάλα κόμματα δεν αύξησαν τα ποσοστά τους. Για πρώτη φορά, η αξιωματική αντιπολίτευση, κατάφερε και τα κράτησε σταθερά.
2. Η συγκυβέρνηση ηττήθηκε παταγωδώς. Με τα ποσοστά που πήρε της αντιστοιχούν περίπου 90 έδρες στη Βουλή.
3. Η διαφορά των 4 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ, είναι τέτοια που να νομιμοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά εκλογές. Το ίδιο είχε κάνει ο Βενιζέλος το 2009, όταν κυβερνούσε ο Καραμανλής και στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε επικρατήσει με 4 μονάδες της ΝΔ. Ζήτησε εκλογές, χωρίς τότε να κατηγορεί τον εαυτό του για αντισυνταγματικότητα. Αλλά, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δε φημίζεται για τη σταθερότητα των απόψεών του. Θυμηθείτε τι έλεγε για τα χαράτσια και τι έκανε.
4. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις ιδιαιτερότητες τους, έδωσαν μεγάλη νίκη στην Αριστερά. Κέρδισε περιφέρεις (που ποτέ δεν είχε), κέρδισε δήμους (που ποτέ δεν είχε), σημείωσε ποσοστά πολλαπλάσια από εκείνα των προηγούμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
5. Η ΝΔ, υπέστη συντριβή στην αυτοδιοίκηση. Δεν ήταν στο β΄ γύρο ούτε στην Αττική, ούτε στο δήμο της Αθήνας, ούτε στην Κεντρική Μακεδονία.
6. Η ΔΗΜΑΡ, πλήρωσε τις αμαρτίες της.
7. Οι ναζιστές προελαύνουν και οι κυβερνώντες τα βάζουν με την αριστερά. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως την «οικοδόμησαν» οι φίλοι του Σαμαρά και του Βενιζέλου, προελαύνουν.
8. Και τέλος, κυρίες και κύριοι, στην Ελλάδα κέρδισε η Αριστερά!!! Πάρτε το απόφαση. Η επόμενη μέρα πλησιάζει. Φυλαχτείτε, ήρθαν οι Κόκκινοι!

Πόσοι υπάλληλοι της ΕΡΤ πρέπει να πεθάνουν για να υπάρξει αντίδραση;



"Αρκεί ένα άτομο να σου λείπει και όλος ο κόσμος σου φαίνεται άδειος" 
του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Τα αφανή θύματα της ΕΡΤ. Δεν ξέρουμε αν θα έπρεπε να νιώθουν τύψεις οι πολιτικοί υπεύθυνοι, τα θύματα πάντως από το «λουκέτο» στην ΕΡΤ έφτασαν τα δώδεκα! 
Χρυσούλα Κατσιμιλή, 47 χρονών, τηλεφωνήτρια στην ΕΡΤ, πέθανε την Κυριακή το απόγευμα στο σπίτι της, η κηδεία της έγινε σήμερα Τετάρτη, πρωί, στην Επίδαυρο, τόπο καταγωγής της. Μόλις είχε λάβει ειδοποίηση για κατάσχεση του διαμερίσματός της. Κι ενώ ήδη το έφερε βαρέως που έκανε αίτηση και δούλευε στη Δημόσια Τηλεόραση. Αισθάνθηκε κουρασμένη... Και πέθανε. Άλλη μια θλιβερή ιστορία ζωής.
Εργαζόταν 24 χρόνια στην ΕΡΤ, ο μισθός της ήταν 1200€, τώρα (τώρα;) στη ΔΤ έπαιρνε 800€. Το διαμέρισμά της, 80 τετραγωνικά μέτρα όλο κι όλο, αυτό για το οποίο έλαβε το κατασχετήριο από την τράπεζα, στη Νέα Σμύρνη. Πέρασε δύσκολα ιδίως τα τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ, σε προσωπικό επίπεδο, ας μην επεκταθούμε τώρα. Συνεπής στη δουλειά της και φιλότιμη, πάντα ως τηλεφωνήτρια, με βάρδιες. Δεν ήθελε να εργάζεται στη ΔΤ αλλά πίστευε ό,τι δεν θα έβρισκε πουθενά αλλού δουλειά. Αναγκάστηκε. Αισθανόταν ταπεινωμένη που έκανε αίτηση. Και φοβότανε πως οι συμβάσεις θα λήξουν οριστικά τον Αύγουστο. Ζούσε με την απειλή της διακοπής της εργασίας της. Είναι από τις περιπτώσεις που δεν της είχαν κάνει αρνητική κριτική για την εργασία της στη ΔΤ, ούτε καν από την ertopen.com. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις, ίδιες, εννοείται. Δεν έβγαζε παράπονο η Χρυσούλα, απλώς απομονώθηκε και σπάνια π.χ τηλεφωνούσε στους παλιούς της συνάδελφους, ακόμα και για τα τυπικά. Και κατέρρευσε...
Έχουν κάνει τρισάγιο σε 12 άτομα στην πρώην ΕΡΤ μέσα στο χρόνο.
Και μετρούν και δύο αποβολές τις μέρες του «μαύρου», πέρυσι τον Ιούνιο.
Χωρίς να συνυπολογίσουμε την αυτοκτονία του πατέρα ενός μουσικού, όταν απολύθηκαν όλοι τους από τα Μουσικά Σύνολα. Στην Πάρο. Ανέβηκε στην ταράτσα και βούτηξε στο κενό. Συν ένας νεκρός ακόμα από τους αλληλέγγυους που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, νύχτα, έξω από την ΕΡΤ, Μεσογείων, διασχίζοντας τον δρόμο. Ήταν εκεί για συμπαράσταση...
«Αρκεί ένα άτομο να σου λείπει και όλος ο κόσμος σου φαίνεται άδειος»... Το έλεγε η Χρυσούλα Κατσιμιλή γιατί της έλειπαν οι συνάδελφοί της από τη δουλειά, στη ΔΤ. Έτυχε, οι φίλες της να βρίσκονται -όλες- στο ertopen...
 http://e-tetradio.gr

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Το 'χει πει κι ο Στάλιν: «Καλύτερα ο Μπέος, παρά ο Συριζαίος»



του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Μόλις βγήκε ο απολογισμός της Κ.Ε. του ΚΚΕ για τις εκλογές, άρχισα να ψάχνω μανιωδώς. Στην πρώτη παράγραφο τίποτα, στη δεύτερη τίποτα, στην τρίτη, στην τέταρτη, στην πέμπτη, τίποτα, τίποτα, τίποτα. 
Περνούσαν σαν βαγόνια οι παράγραφοι του απολογισμού κι ούτε λέξη αυτοκριτικής για όσα διέπραξε η ηγεσία του ΚΚΕ στην υπόθεση του Πάχτα και του Μπέου. Διότι όλα καταπίνονται, σύντροφοι, και τα ψέματα, και το μίσος, και οι συκοφαντίες. Το όνειδος του Πάχτα και του Μπέου, όμως, δεν καταπίνεται ούτε με όλο το νερό του Βόλγα.
Στη Χαλκιδική δίνεται εδώ και χρόνια η μάχη των μαχών. Από τη μία ένα πρωτοφανές κίνημα που προσπαθεί να εμποδίσει την εξόρυξη του χρυσού, για να σώσει μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, να σώσει τα δέντρα του αρχέγονου δάσους, να σώσει εντέλει τα παιδιά από το δηλητήριο.. 
που μολύνει το νερό. Κι από την άλλη οι ορδές της εξόρυξης, το διεθνές κεφάλαιο, το εγχώριο κεφάλαιο -λέγε με Μπόμπολα και όχι μόνο -η κυβέρνηση, ο Γεωργιάδης, ο Δένδιας, τα ΜΑΤ, οι εισαγγελείς, τα κανάλια. Και βέβαια ο Χρήστος Πάχτας, ο δήμαρχος του Αριστοτέλη, που έδρασε ως εκπρόσωπος των χρυσοθήρων επί της Γης. Ο άνθρωπος που, όταν βρέθηκε αρσενικό στο νερό, τα έβαλε με τους διεθνείς οργανισμούς επειδή κατεβάζουν συνεχώς τα όρια του συναγερμού και δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη δουλειά μας.
Λίγο πριν από τις εκλογές, οι κάτοικοι που συμμετέχουν στο κίνημα αποφάσισαν να εκλέξουν με δημοψήφισμα τον υποψήφιο που θα τα έβαζε με τον Πάχτα. Εξέλεξαν, λοιπόν, τον κ. Γιάννη Μίχο και τον στήριξαν όλοι ενθέρμως, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων. Όλοι, πλην του ΚΚΕ, το οποίο κατέβασε δικό του υποψήφιο, διότι το Κόμμα κατέχει τη μοναδική αλήθεια και την κουβαλάει παντού, ακόμη και στον Δήμο του Αριστοτέλη. Τελικά, ο Μίχος νίκησε τον Πάχτα από την πρώτη Κυριακή και ο υποψήφιος του ΚΚΕ πήρε 1,96%, σχεδόν το μισό απ' όσο πήρε το Κόμμα στις ευρωεκλογές.
Στον Δήμο του Βόλου βρέθηκαν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο ο Αχιλλέας Μπέος και ο Μ. Πατσιαντάς. Ο Μπέος του ποδοσφαιρικού παρακράτους, του στοιχήματος, των νυχτερινών κέντρων, ο Μπέος που στηρίχτηκε ανοιχτά από τη Χρυσή Αυγή, που υιοθέτησε τον λόγο και την αισθητική της Χρυσής Αυγής. Κι όμως, ακόμη και στον Βόλο η ηγεσία του ΚΚΕ δεν στήριξε τον Πατσιαντά, διότι ο Πατσιαντάς είναι του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως έχει πει ξεκάθαρα ο Στάλιν στα απομνημονεύματά του, «καλύτερα ο Μπέος, παρά ο Συριζαίος». Τελικά νίκησε ο Μπέος και η ψυχούλα του "Πατερούλη" συνέχισε να αναπαύεται εν ειρήνη.
Κοίτα να δεις που ο Πάχτας με τον Μπέο έκαναν κι ένα καλό στη ζωή τους. Απέδειξαν ότι δεν υπάρχει πάτος, ότι δεν υπάρχει όριο για μια ηγεσία που δρα ως θρησκευτική σέχτα και ταυτοχρόνως ως διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρείας.

(Αυγή)

Ο κόκκινος εφιάλτης



του Τάσου Παππά
Συνωστισμός στο «Ελ. Βενιζέλος» και στους γύρω χώρους. Ουρές στις αίθουσες VIP. Λουστραρισμένα Καγέν παρατημένα στη μέση του δρόμου με τις πόρτες ανοιχτές και τα κλειδιά στη μηχανή. 
Πανικόβλητοι αστοί, άλλοι ντυμένοι πρόχειρα με τα ρούχα που δανείστηκαν από το υπηρετικό προσωπικό τους, άλλοι με τις πιτζάμες γιατί πιάστηκαν στον ύπνο, εκλιπαρούν για ένα εισιτήριο προσφέροντας στους έκπληκτους υπαλλήλους του γκισέ μπαξίσια που φτάνουν να αγοράσεις  πολυτελή μεζονέτα στο εγκαταλειμμένο Κολωνάκι. Μεγαλόσχημες κυρίες θρηνούν γοερά κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά τους τις κασετίνες με τα χρυσαφικά τους. Ιδιωτικά ελικόπτερα με τους έλικες σε κίνηση περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους για να φύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση. Ενας αχός ακούγεται που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί από τι προέρχεται. Άλλοι λένε ότι είναι από ερπύστριες και άλλοι από καλπασμό αλόγων. Όσοι από τους υποψηφίους φυγάδες διαθέτουν κιάλια, ενημερώνουν τους διπλανούς τους ότι διακρίνουν στο βάθος ένοπλα τμήματα των κόκκινων να προελαύνουν χωρίς αντίσταση, ρημάζοντας ό,τι βρουν στο διάβα τους. Καίνε, βιάζουν, λεηλατούν, εκτελούν εν ψυχρώ.
Ένας ορκίζεται πώς ο επικεφαλής τους μοιάζει μ’ αυτόν τον αιμοσταγή Βελουχιώτη που «στο τσακ τον προλάβαμε πριν από εβδομήντα τόσα χρόνια». Πόσο δίκιο είχε ο πρωθυπουργός μας όταν έλεγε, δύο μέρες πριν από τις μοιραίες κάλπες, ότι η χώρα θα βυθιστεί στο λατινοαμερικάνικο χάος, αν οι κόκκινοι κερδίσουν τις εκλογές. Δεν τον άκουσαν όμως οι ανόητοι και αυτοκαταστροφικοί Ελληνες και σήμερα όλη η Ευρώπη παρακολουθεί άφωνη. Αυτή η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό επέτρεψε στους νεοκομμουνιστές και τους πάσης φύσεως αναρχικούς, όπως τους περιέγραφε ο Θ. Πάγκαλος, να πάρουν κεφάλι. Αχ, τι ωραία που τα έλεγε ο πρώην υπουργός και πρώην κομμουνιστής. Δικός τους ήταν και τους ξέρει καλά. Αμετανόητοι. Το δικό τους όνειρο είναι ο δικός μας εφιάλτης. Ο τρίτος γύρος ξεκίνησε. Και εκεί, πάνω στον σαματά και τη χλαπαταγή σκάνε μύτη δύο τύποι. Ο ένας είναι ψηλός και διοπτροφόρος, ο άλλος εύσωμος. Πλησιάζουν με βήμα ταχύ το πλήθος. Στα πρόσωπα τους είναι καρφιτσωμένα χαμόγελα. Λίγο συγκρατημένα, αλλά είναι χαμόγελα.
Αμέσως σχηματίζεται γύρω τους ένας κλοιός. Νεκρική σιγή. Ο ψηλός λέει σε ύφος αυστηρό: «Γυρίστε στις δουλειές σας. Δεν χάσαμε. Κερδίσαμε». Μουρμούρες αποδοκιμασίας. «Τι μαλακίες είναι αυτές;» ψιθυρίζει μια κυρία που ξέχασε την καλή ανατροφή της. «Αφού οι άλλοι βγήκαν πρώτοι». Πριν η μουρμούρα μετατραπεί σε οργή εναντίον του ψηλού, παρεμβαίνει ο άλλος, ο εύσωμος. Τούτος δείχνει πιο σίγουρος: «Έτσι είναι, όπως σας τα λέει ο σύντροφος μου, με τον οποίο σας σώζουμε εδώ και δύο χρόνια. Μην ακούτε τους εχθρούς της δημοκρατίας. Το σχέδιο της ανατροπής δεν πέρασε. Συνεχίζουμε σαν άλλοτε». Αναστεναγμοί ανακούφισης στο πλήθος. Αφού το λένε και οι δύο, κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Αμέσως, ο πανικός δίνει τη θέση του στον ενθουσιασμό, τα κλάματα γίνονται αλαλαγμοί χαράς, τα σκοτεινά πρόσωπα φωτίζονται. Κάποιος φωνάζει από το βάθος: «Όλοι στα χαρακώματα. Εμείς θα κερδίσουμε και τον τρίτο γύρο. Σιγά μην αφήσουμε τους κατσαπλιάδες να πάρουν τη ρεβάνς».
Ηταν ο Αδωνις.

efsyn

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


d.s. deyak 060613

Ενώ αναμένεται σήμερα ή αύριο η επίσημη ανακοίνωση από το Πρωτοδικείο των σταυρών προτίμησης που έλαβαν οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, η κατανομή των εδρών ανά Δημοτική Ενότητα έχει ως εξής:

"Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση" Κώστας Νικολούζος- Έδρες 29 
ΔΕ Κερκυραίων 10 έδρες, από 2 στις ΔΕ Εσπερίων, Θιναλίων, Κορισσίων, Παλαιοκαστριτών και Φαιάκων και από 1 έδρα στις ΔΕ Α.Γεωργίου, Αχιλλείων, Ερείκουσας, Κασσωπαίων, Λευκιμμαίων. Μαθρακίου Μελιτειέων, Οθωνών και Παρελίων. 

"Κερκυραίων Δήμος" Μερόπη Υδραίου- Έδρες 10 
ΔΕ Κερκυραίων 3 και από 1 στις ΔΕ Αχιλλείων, Εσπερίων, Θιναλίων, Λευκιμμαίων , Μελιτειέων, Παρελίων και Φαιάκων.

"Κέρκυρα να ζεις" Γιάννης Τρεπεκλής- Έδρες 5
ΔΕ Κερκυραίων 2 και από 1 στις ΔΕ Αχιλλείων, Εσπερίων και Παρελίων

"Λαική Συσπείρωση" Μπάμπης Χαραλάμπους - Έδρες 5  
ΔΕ Κερκυραίων 2 και από 1 στις ΔΕ Αχιλλείων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


Η εκτίμηση για την κατανομή των εδρών στο νέο περιφερειακό συμβούλιο

Ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των σταυρών προτίμησης, η κατανομή των εδρών ανά Περιφ. Ενότητα έχει ως εξής:

ΠΕ Κέρκυρας- Έδρες 21.
Γαλιατσάτος 13, Σπύρου 2 , και από 1 Γκερέκου, Καλούδης, Γουλής, Άνθης, Λεμοντζής και Σαλβάνος
ΠΕ Ζακύνθου - Έδρες 8.
Γαλιατσάτος 3 και από 1 Σπύρου, Γκερέκου, Καλούδης, Γουλής και Δεσύλλας.
ΠΕ Κεφαλονιάς - Έδρες 7
Γαλιατσάτος 5 και από 1 Σπύρου και Γκερέκου
ΠΕ Λευκάδας - Έδρες 4
Γαλιατσάτος 2 και από 1 Σπύρου και Καλούδης
ΠΕ ΙΘΑΚΗΣ - Έδρα 1
Γαλιατσάτος 1

5ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από το Εναλλακτικό Εργαστήρι Κέρκυρας


afisa festival teliko

Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας διοργανώνει το ‘’5ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης’’ που θα πραγματοποιηθεί στις 29 – 30 – 31 Μαΐου στην Πάνω πλατεία.
Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει: Ομιλίες, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις σχεδίου και ζωγραφικής, εκθέσεις βιβλίου, χορούς, θεατρικό παιχνίδι και σκάκι για παιδιά, χαριστικό παζάρι, εθελοντική αιμοδοσία και πολλές ακόμα δράσεις από τις ομάδες του εργαστηρίου.Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Κέρκυρας διοργανώνει το "5ο Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης" που θα πραγματοποιηθεί στις 29 – 30 – 31 Μαΐου στην Πάνω πλατεία.
Θα συμμετέχουν επίσης διάφορες κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα.

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ώρα    Πέμπτη 29/5
21:30 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ: “Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΕΔΡΟΣ ‘’
22.30       ΣΥΝΑΥΛΙΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
00:00       ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
                “The Party” του Blake Edwards (1968)
               “The return of the Pink Panther” του Blake Edwards  (1975)

Ώρα      Παρασκευή  30/5
10:30 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΜΑΥΡΟ ΧΑΡΤΙ ΜΕ ΚΙΜΩΛΙΕΣ
11:30 ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
17:30 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ
18:00 ΤΑΝΓΚΟ/ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ
19:00 ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
21:00       ΣΥΝΑΥΛΙΑ: BIGPUNKTHEORY, EX – LOVERS, HOOCHIE COOCHIE MEN
00:00       ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
               “The mouse that roared” Jack Arnold (1959)                                                              
               “Life of Brian” των Monty Python (1979)

Ώρα   Σάββατο  31/5
11:30 ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ/ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”
12:30 ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ/ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ”
13:00 WORKSHOP:KATAΣΚΕΥΗ ΑΕΡΟΣΤΑΤΩΝ
13:30 ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ-ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
14:00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ CARPA
16:00 WORKSHOP:ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΙΑΚΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ
18:00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ
18:30 “ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ”
19:00 ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ
20:00 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΡΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΌ Ν. ΚΟΚΚΑΛΗ
21:30 ΣΥΝΑΥΛΙΑ: FUZZBOX WOODOO,  MOJO BUNCH BLUES BAND


Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Θα αρχίσουν παιγνίδια με τον εκλογικό νόμο;



Την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές προτείνει το ΠΑΣΟΚ. «Ναι» μόνο στην απλή αναλογική, από θέση αρχών, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου 
Παιγνιδάκια με το θέμα του εκλογικού νόμου θα επιχειρήσει από ότι φαίνεται το ΠΑΣΟΚ αφού σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση του πολιτικού του συμβούλιου, ο Ε.Βενιζέλος αναμένεται να θέσει στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την Πέμπτη 29/5 πρόταση για κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το κόμμα που έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.
Οι σκέψεις αυτές έχουν συζητηθεί τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην κυβέρνηση πριν τις εκλογές για ευρωκοινοβούλιο και αυτοδιοίκηση με την Νέα Δημοκρατία να μην έχει καταστήσει σαφές αν θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Η στόχευση μιας τέτοιας μεθόδευσης εφόσον επιχειρηθεί είναι κάτι παραπάνω από προφανής: Να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με βασικό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι πρώτος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε αυτές γίνουν. Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος προϊδέασε τασσόμενος υπέρ της άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου, μιλώντας στο MEGA.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η ιδέα του «μπόνους» στο πρώτο κόμμα θεσμοθετήθηκε πριν 10 χρόνια από το ίδιο κόμμα που σήμερα προτείνει την αλλαγή του, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη ενώ στην συνέχεια διατηρήθηκε και επαυξήθηκε το «μπόνους» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα ένα από τα βασικά στοιχεία της ρητορικής και των δύο κομμάτων είναι η ανάγκη «ισχυρών» και «αυτοδύναμων» κυβερνήσεων ως εγγύηση για την σταθερότητα και την οικονομική ευημερία.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταστεί σαφές ότι κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση ορίζει ως εκλογικό σύστημα την απλή και άδολη αναλογική, κι αυτό ως θέση αρχής. Πρακτικά αυτό σημαίνει εκτός από την κατάργηση του "μπόνους" παράλληλη κατάργηση και του "πλαφόν" του 3% για την "είσοδο" ενος κόμματος στην Βουλή, όπως και πλήρη αναλογικότητα στην διανομή των εδρών. 
Αυτή τη στάση είχε τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον Οκτώβριο του 2013 όταν είχε τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου με πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Χαρακτηριστικά ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης είχε επισημάνει πως «η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουμε στην απλή, άδολη, καθαρή αναλογική, με πλήρη αντιστοιχία ψήφων και εδρών και γι' αυτό το λόγο, επειδή δεν έχουμε μετακινηθεί ούτε πόντο από αυτή τη θέση, αν έρθει τέτοια πρόταση, θα την ψηφίσουμε. Διότι ακριβώς δεν έχουμε μετακινηθεί από αυτή τη λογική». Επιπρόσθετα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Σκουρλέτης είχε τότε επισημάνει ότι «εχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι και μια πάγια συνταγματική ρύθμιση. Στην ίδια λογική άλλωστε τοποθετήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 
Να σημειώσουμε ότι σήμερα βρίσκεται σε ισχύ ο εκλογικός νόμος 3231 του 2004 με όσες τροποποιήσεις δέχθηκε με τον νόμο 3636 του 2008. Βασικότερη τροποποίηση είναι αυτή που αυξάνει το «μπόνους» του πολιτικού κόμματος (και όχι συνασπισμού κομμάτων) που έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές από 40 σε 50 βουλευτικές έδρες. Στην συνέχεια με αναλογικό τρόπο κατανέμονται οι 250 έδρες στα κόμματα. Ουσιαστικά με τον νόμο αυτό «πλήττεται» περισσότερο από όλους το κόμμα που έρχεται δεύτερο στις εκλογές.
Με βάση όσα προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 54 παρ.1) εφόσον ψηφιστεί από την Βουλή ένα νέος εκλογικός νόμος αυτός δεν μπορεί να ισχύσει για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Για να μπορέσει να ισχύσει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη η ψήφιση του από τα 2/3 του κοινοβουλίου, δηλαδή από 200 βουλευτές. 

thepressproject

Η επιλεκτική πολιτική των Μ.Μ.Ε.



Όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες, από χθες προσπαθούν να πείσουν τον Ελληνικό λαό, ότι η πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, δεν είναι αρκετή, για να μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές.
Τι και αν η ΝΔ έχασε 7 μονάδες, τι και αν το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ, έχασε 4 μονάδες, δεν είναι αρκετό λένε!
Και ο Γιώργος Παπανδρέου τότε(ευρωεκλογές 2009) με διαφορά ελάχιστα μεγαλύτερη από την σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσε εκλογές, και βέβαια τότε Ψυχάρης και Μπόμπολας απαιτούσαν από τον Καραμανλή εκλογές.
Τότε ούτε υπερασπιζόντουσαν το δικαίωμα της τετραετίας μίας κυβέρνησης, ούτε πρόσθεταν ποσοστά!
Αλλά τότε υποστήριζαν με τα μπούνια το ΠΑΣΟΚ, ενώ σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απειλή για τα συμφέροντα τους!

αλιευμένο από το facebook

Ιστορικό αποτέλεσμα για την ελληνική κι ευρωπαϊκή Αριστερά



Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δηλαδή γεγονός-τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Τελικά όντως την Κυριακή έκανε Ξαστεριά, όπως το είχε προβλέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγαγε μια ιστορική νίκη τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή Αριστερά.
Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά νικάει σε εκλογές εθνικής κλίμακας. Στην Ευρώπη, οι μόνες ανάλογες περιπτώσεις είναι η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας στις ευρωεκλογές του 1984 (33,33% έναντι 32,96% της Χριστιανοδημοκρατίας) καθώς και οι πρωτιές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας στις βουλευτικές εκλογές του 1956 (25,4%), του 1946 (28,3%) και του 1945 (26,2%).
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δηλαδή γεγονός-τομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Χωρίς καμία διάθεση κομματικής έπαρσης, τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν και να αισθάνονται υπερήφανοι. Με τους αγώνες και τους κόπους τους κατάφεραν κάτι εκπληκτικό, που γενιές αριστερών δεν τολμούσαν ούτε να το ονειρευτούν.
Πέρα από την ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές, οι υποψήφιοι που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχαν μεγάλες νίκες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρώτα και κύρια η εκλογή της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια της Αττικής έχει τεράστια συμβολική και πρακτική σημασία, αφού πρόκειται για την πρώτη περιφέρεια της χώρας. Ανάλογη σημασία έχουν η εκλογή του Θόδωρου Γαλιατσάτου στα Ιόνια, καθώς και οι νίκες των υποψηφίων που στήριξε το ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους όπως η Αγ.Παρασκευή, το Αιγάλεω, ο Βύρωνας, του Ζωγράφου, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, το Πέραμα, Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα, το Χαλάνδρι, η Καισαριανή, η Ν. Ιωνία, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Λειβαδιά και η Λευκάδα. Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτάει ισχυρή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι που θα επηρεάσει πολύ θετικά την πορεία μιας ενδεχόμενης αριστερής κυβέρνησης.
Οι αλχημείες του τηλεοπτικού Υπουργείου Αλήθειας δεν μπορούν να διαστρεβλώσουν το προφανές συμπέρασμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με τέσσερις μονάδες διαφορά, ενώ η μνημονιακή κυβέρνηση υπέστη δεινή ήττα, αφού η μεν ΝΔ έχασε 7% από το 2012, το δε ΠΑΣΟΚ 4%. Σε νορμάλ πολιτικές συνθήκες, μετά από μια τέτοια ήττα του κυβερνητικού σχήματος σε κάλπη δημοψηφισματικού χαρακτήρα, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα ήταν αυτονόητη. Όμως το πολιτικά αυτονόητο δεν υπάρχει πλέον στη μνημονιακή εποχή. Η ηττημένη κυβέρνηση Σαμαρά δηλώνει αποφασισμένη να μείνει γατζωμένη στους θώκους της, με μόνα στηρίγματα την τρόικα και τα ΜΜΕ, κόντρα στην εκφρασμένη λαϊκή θέληση.
Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνουν, γνωρίζουν ότι το πολιτικό μέλλον τους είναι προδιαγεγραμμένο. Αργά ή γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει και το επόμενο (οριστικό πλέον) βήμα.

http://left.gr

H ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

ΚΕΡΚΥΡΑ; Το σύνθημα "τρεις κάλπες μιά επιλογή" , έγινε πράξη



Το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ "τρεις κάλπες μια επιλογή", η Κέρκυρα το έκανε με την ψήφο της πράξη και στις 3 εκλογικές αναμετρήσεις.

1.ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μια ιστορική πολιτική νίκη για την Αριστερά στο νησί, με ποσοστό που αγγίζει το 39% και είναι μακρά το μεγαλύτερο από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

2.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ συνδυασμός "ΑΝΑΣΑ" με επικεφαλής το Θόδωρο Γαλιατσάτο, είναι η νέα πολιτική αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων καταγράφοντας στο χθεσινό 2ο γύρο των εκλογών  ποσοστό 57,9%  στην Κέρκυρα και 59,7% στο σύνολο των Επτανήσων.

3.ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ "Νέα Ριζοσπαστική Κίνηση" με επικεφαλής τον Κώστα Νικολούζο, έφερε χθες το βράδυ για πρώτη φορά την Αριστερά στο "τιμόνι" της τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κέρκυρα καταγράφοντας ποσοστό ψήφων 58,1% στο σύνολο του ενιαίου Δήμου του νησιού.


Να κάνει ο Βενιζέλος νόμο να νικάει ο δεύτερος



Μαθηματικά, υπάρχει μάλλον ένας τρόπος να ερμηνεύσεις το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα Μέσα Ενημέρωσης, αυτά που την προεκλογική περίοδο εμφάνιζαν πως μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε αστάθεια και σίγουρα εκλογές, αρνούνται τις μαθηματικές ερμηνείες. 
Στα πιο άτονα πρωτοσέλιδα που υπήρξαν ποτέ μετά από εκλογική μάχη, το αποτέλεσμα περιγράφεται ως ένα αόριστο μήνυμα που είναι διατεθειμένος να πάρει ο πρωθυπουργός, και το οποίο βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είναι αυτό της ανάγκης εκλογών. Στο ενδιάμεσο βέβαια, είναι διατεθειμένος να σκοτώσει τον αγγελιοφόρο του μηνύματος με νέα μέτρα λιτότητας.
Η ανάλυση του μηνύματος των εκλογών έφτασε στα όρια της γελοιότητας στα τηλεοπτικά στούντιο, με προφανή διάθεση να μην μείνει εκεί, αλλά να περάσει στην κοινωνία ως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και νίκη όλων των άλλων.
Ας επιχειρήσουμε μια ανάλυση του αποτελέσματος, όπως προκύπτει από τα απλά εργαλεία των μαθηματικών και της πολιτικής:
1. Η Αριστερά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γίνεται πρώτο κόμμα σε εκλογική αναμέτρηση. Ακόμη και με αυτή και μόνο την έννοια είναι μια ιστορική νίκη.
2. Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση και την καθιέρωση του δικομματισμού, κανένα από τα παραδοσιακά κόμματά του δεν είναι πρώτο. Άρα μιλάμε πια για την επίσημη ταφή του.
3. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έχει και κάποια άλλα, ποιοτικά, εκτός από ποσοστικά, χαρακτηριστικά. Προέκυψε (η πρωτιά), παρότι για πρώτη φορά υπήρξε τόσο οργανωμένος προπαγανδιστικός μηχανισμός απέναντι σε ένα κόμμα. Την πολιτική αντιπαράθεση δεν όρισαν πολιτικά επιχειρήματα αλλά φόβοι. Αν έβγαινε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδύνευε η χώρα, θα κοβόταν το σήμα στα κινητά τηλέφωνα, δεν θα είχαν οργασμό οι αγελάδες και οι ελληνικές ομάδες θα αποκλείονταν από παντού. Τόση και τέτοια γελοιότητα.
4. Αν η μάχη των ευρωεκλογών συγκριθεί με αυτή των προηγούμενων τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε 22%, η ΝΔ έχασε 9 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ έχασε 29 μονάδες.
5. Αν τα αποτελέσματα συγκριθούν με αυτά των εθνικών εκλογών του 2012, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τα ποσοστά του, η ΝΔ έχασε 7 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ 4. Άρα σε κάθε περίπτωση έχασαν και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
6. Στις εκλογές του 2012 ο Σαμαράς νίκησε έχοντας διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ 2,7 %. Πώς αυτή η διαφορά ήταν διαφορά νίκης και ισχυρής κυβέρνησης αλλά δεν είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με 3,8% στις ευρωεκλογές;
7. Μια κυβέρνηση η οποία χάνει 11 μονάδες ή 38 (αν γίνουν συγκρίσεις με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να πάρει μέτρα που θα υποθηκεύσουν τη χώρα για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Επίσης δεν έχει ούτε την ηθική, αφού επέμενε πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, αλλά δεν προχωρά σε αυτές.
8. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει αφού το μόνο σίγουρο είναι οι μεγάλες της απώλειες. Έτσι, το να επικαλείται πως αθροιστικά παραμένει πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επιχείρημα αφού η υπεροχή της δεν μπορεί να προκύπτει από αυθαίρετα αθροίσματα στα αποτελέσματα της Singular αλλά από νομιμοποίησή της στη Βουλή νέων συσχετισμών. Ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς δεν μπορούν να αθροίζουν ποσοστά αφού δεν κατέβηκαν μαζί αλλά χώρια.
9. Εκτός από την πρόσθεση υπάρχει και η αφαίρεση. Δηλαδή μετά από τα αποτελέσματα είναι πιο πιθανή η αφαίρεση παρά η πρόσθεση. Δύο κόμματα που έχουν υποστεί καθίζηση και εκλογική ήττα, μάλλον πρέπει να αρχίσουν να αφαιρούν από τη δύναμή τους, αυτή των εσωκομματικών αντιπάλων που αναπτύσσουν φυγόκεντρες δυνάμεις, παρά να προσθέτουνε πονηριά.
10. Μια κυβέρνηση που έχει απωλέσει 11 μονάδες, στα μάτια των δανειστών είναι μια πιεσμένη, επισφαλής κυβέρνηση η οποία όχι μόνο δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί, αλλά θα κάνει ό, τι χειρότερο για τη χώρα με αντάλλαγμα να κρατηθεί στον αναπνευστήρα της εντατικής από το ξένο διευθυντήριο.
11. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, θα δρομολογήσουν εξελίξεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα γίνεται το παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως του Νότου, που αντιλαμβάνονται πως υπάρχει εναντίωση και νίκη σε ένα ευρωπαϊκό-τραπεζικό κατεστημένο
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλα τα πολιτικά συμπεράσματα και τα μηνύματα των εκλογών, ο Σαμαράς ευχαρίστως θα τα αντάλλασε με έναν νόμο του νομοπλάστη Βενιζέλου, ο οποίος θα προέβλεπε πως στις εκλογές του 2014, δεν νικά το πρώτο σε ψήφους κόμμα, αλλά το δεύτερο, ίσως και το τέταρτο. Όχι πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωση του νέου Δημάρχου Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζου

Ο νέος Δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος
Δήλωση του νέου Δημάρχου Κέρκυρας, Κώστα Νικολούζου, μετά το επιτυχές για την παράταξή του εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Μαίου

"Ο κερκυραϊκός λαός πανηγυρίζει σήμερα μια μεγάλη νίκη. Τη νίκη που έδωσε την εντολή στο συνδυασμό μας, να είναι η νέα δημοτική αρχή του τόπου.
Ο δημοκρατικός λαός της Κέρκυρας έστειλε ένα δυνατό, καθαρό και αποφασιστικό μήνυμα. Έδειξε ποιους εμπιστεύεται να κρατήσουν το τιμόνι του Δήμου.
Έδειξε τη θέληση του, για τη μεγάλη αλλαγή, για μια νέα αρχή. Για μια νέα εποχή.
Η εντολή αυτή αποτελεί για μας μεγάλη τιμή και ευθύνη. Ήλθαμε για να ενώσουμε την κοινωνία. Ήλθαμε για να στηρίξουμε τους δημότες που υποφέρουν από τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Αύριο ξημερώνει μια καινούρια μέρα για την Κέρκυρα.
Πάμε μαζί με τους πολίτες να αλλάξουμε τη ζωή μας. Για να αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση το πραγματικό της νόημα. Να δείξουμε πως είναι ένας χώρος, όπου μπορεί και πρέπει να ανθίσει η συμμετοχή και η δημοκρατία.
Ήρθε η ώρα να γίνει ο Δήμος μας ένας τόπος για όλους.
Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό αυτού του τόπου. Να κτίσουμε μαζί του, σχέσεις εμπιστοσύνης.
Θέλουμε να αλλάξουμε το Δήμο. Για μιαν αριστερή δημοτική αρχή, στην υπηρεσία των πολιτών.
Η νίκη του συνδυασμού μας, αποτελεί εντολή να μπει μπροστά ένα σχέδιο για την πόλη και την περιφέρεια του νησιού.
Ένα σχέδιο που θα καταστήσει την Κέρκυρα βιώσιμη, φιλική, και ζωντανή, για να μπορεί να αναπτυχθεί και να ομορφύνει, για να μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά της.
Ένα σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο, τις δυνατότητες και τις ανάγκες του.
Στις εκλογές αυτές νίκησε ο λαός!
Για πρώτη φόρα στην Κέρκυρα αριστερή δημοτική αρχή.
Ευχαριστούμε τον κερκυραϊκό λαό. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που με την ψήφο τους ανέδειξαν τη ΝΕΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ πρώτη δύναμη στις δημοτικές εκλογές.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους κερκυραίους και τις κερκυραίες ότι θα είμαστε η δημοτική αρχή όλων.
Να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό μας. Να ευχαριστήσω όλους τους στενούς μου συνεργάτες που μαζί δώσαμε το μεγάλο και δύσκολο αυτό αγώνα.
Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά.
Σας ευχαριστώ πολύ"

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Λαοθάλασσα …Σαμαρά στο Σύνταγμα!.. Γιατί δεν ήρθε Κέρκυρα;

samaras-syntagma
Η προεκλογική περίοδος έκλεισε με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Αντώνη Σαμαρά στο Σύνταγμα, ο οποίος –φευ- δεν ήρθε Κέρκυρα (αν και είχε αποφασιστεί να έρθει για ομιλία εδώ το μεσημέρι της Πέμπτης), φοβούμενος τις εσωκομματικές αποδοκιμασίες.
(στη φωτογραφία, το τηλεοπτικό πλάνο και το... πραγματικό. Και οι δύο φωτογραφίες είναι τραβηγμένες την ώρα της ομιλίας)
Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε σε κομματικό κοινό που δεν ξεπερνούσε τις 3.000 - 4.000 άτομα καθώς, αν και η προσπάθεια του τηλεοπτικού σκηνοθέτη να περιορίσει το χώρο της συγκέντρωσης σε ένα διάδρομο με φώτα από την είσοδο του Μετρό μέχρι το πεζοδρόμιο μόνο στο κέντρο της πλατείας δεν ευδοκίμησε: στο διαδίκτυο δημοσιεύτηκαν πολλές φωτογραφίες από ψηλά, όπου δεν επιχειρήθηκαν τηλεοπτικά πλάνα, που έδειξε την ένδεια της προσέλευσης κόσμου παρά τη μεγάλη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού.
Παρόλα αυτά, ο Σαμαράς έκανε λόγο για μεγάλη συγκέντρωση, δήλωσε ότι ο ίδιος σκίζει τα μνημόνια δύο χρόνια τώρα σελίδα σελίδα και επανέλαβε την επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ: «Επί δύο χρόνια στήσαμε την Ελλάδα στα πόδια της και της ανοίξαμε τον δρόμο να αναπτυχθεί. Μόνο ένα ατύχημα μπορεί να την βγάλει από τον δρόμο της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να της συμβεί».
Γιατί δεν ήρθε Κέρκυρα
Οι επιτελείς της Συγγρού αποφάσισαν μέσα στην εβδομάδα να ακυρώσουν την προγραμματισμένη (σύμφωνα με πληροφορίες είχε παραγγελθεί ακόμα και τηλεοπτικό βαν από τη λεγόμενη Δημόσια Τηλεόραση ΝΕΡΙΤ) για το μεσημέρι της Πέμπτης, προ της ομιλίας του στα Γιάννενα προσέλευση στην Κέρκυρα.
Αν και ανεπισήμως τοπικά κομματικά και άλλα στελέχη ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν είχε προγραμματιστεί επίσκεψη Σαμαρά στο νησί αλλά υπήρξε μόνο ως σκέψη, πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν ενημερωθεί τόσο στελέχη της τοπικής ΝΟΔΕ όσο και αυτοδιοικητικά στελέχη για την πρόθεση έλευσης ως ένδειξη στήριξης εν όψει του δευτέρου γύρου.
Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι αν και επισήμως η επίσκεψη Σαμαρά δεν είχε ανακοινωθεί, ουδέποτε διαψεύστηκε η on camera και σε ζωντανή σύνδεση όλων των ΜΜΕ δήλωση Τρεπεκλή ότι την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να έρθει στο νησί...
Η απόφαση αυτή ήρθη την Τρίτη για δύο λόγους: θεωρήθηκε τελικά ότι ενδεχόμενη ανοικτή στήριξη σε συνδυασμούς του δευτέρου γύρου σε Κέρκυρα και Επτάνησα θα ακυρώσει προσπάθειες διατήρησης χαμηλών τόνων και κομματικής «αποσύνδεσης» ενώ η «απειλή» του Γιάννη Τρεπεκλή, δημοσίως το βράδυ των αποτελεσμάτων την Κυριακή στο κτίριο της Π.Δ. Κέρκυρας, ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό για το χαράτσι, έδρασε καταλυτικά. Τα κομματικά στελέχη δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να αναδειχθεί και, μάλιστα, με επιτιθέμενο το μέλος της Κ.Ε. της ΝΔ απερχόμενο δήμαρχο που δέχθηκε υπόγειο πόλεμο από τον κομματικό μηχανισμό, η υπόθεση του χαρατσιού αλλά και κάθε είδους ζήτημα που έχει να κάνει με τις κυβερνητικές ευθύνες για τα προβλήματα του νησιού.

corfupress

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Αυτοί φεύγουν, η ΕΡΤ έρχεται...



Άρθρο της Αλ. Χριστακάκη, απολυμένης της ΕΡΤ, υποψήφιας ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν ορρωδούν προ ουδενός. Με απύθμενο θράσος, ο Παντελής Καψής... σκιώδης υπουργός του Σίμου Κεδίκογλου, αρμόδιος για το καμουφλάρισμα του πραξικοπηματικού «μαύρου» και του λουκέτου της ΕΡΤ -χωρίς ενοχές που βρέθηκαν εν μία νυχτί 2.500 εργαζόμενοι στη «μαύρη τρύπα» της ανεργίας- ανερυθρίαστα που γίναμε περίγελος πανευρωπαϊκά από τη «φίμωση» της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης-, που έγινε «τιμονιέρης» σ' ένα σκάφος που οι δικοί του το καταγγέλλουν ότι μπάζει από διαφθορά και ρουσφετολογία.
Αυτός στέλνει ψηφοδέλτια σταυρωμένα με το όνομά του σε απολυμένους της ΕΡΤ που επέλεξαν να μην είναι με τη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ, που επέλεξαν να μη συμβάλουν στη εδραίωση του πραξικοπήματος, που επέλεξαν τον δρόμο της αξιοπρέπειας και όχι του χαμαιλέοντα. Αφασία. Αναισθησία. Κυνισμός και βλακεία. Τα πάντα για μια θέση στις Βρυξέλλες. Αφού εισέπραξε 500.000, ως αποζημίωση από "Τα Νέα", αφού ανταμοίφθηκε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος του Λουκά Παπαδήμου και υφυπουργός του «μαύρου», ξοδεύει από τα έτοιμα για τη μάχη του σταυρού, χωρίς αιδώ.
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, οι οποίοι δεν τον αφήνουν σε χλωρό κλαρί και τον αποδοκιμάζουν όπου βρεθεί, έχουν μόνο μια επιλογή: Να τον μαυρίσουν. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Βέβαια, για να το δεις αυτό, θέλει και ευφυία. Η πρώτη μάχη τελείωσε. Ο πόλεμος όχι. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της αυτοδιαχειριζόμενης ertopen που ήταν αυτοί το... επικοινωνιακό μου επιτελείο. Τους συναδέλφους των περιφερειακών ΕΡΑ που με φιλοξένησαν στα σπίτια τους, μου πρόσφεραν φαγητό, οργάνωσαν συγκεντρώσεις με πολίτες όπου συζητήσαμε, χωρίς φωνές και συνθήματα.
Δεν «όργωσα» την επαρχία γιατί δεν έχω χρήματα. Βρέθηκα εκεί που η ΕΡΤ είναι παρούσα και οι συνάδελφοι κρατούν ζωντανό το όνειρο της ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ της ΕΡΤ. Τίμησα τον τίτλο της απολυμένης δημοσιογράφου της ΕΡΤ, για τον οποίον με επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ, οι οποίοι είχαν το θάρρος να με προσκαλέσουν σε μέσα στα οποία εργάζονται σήμερα, αν και κάποιες φορές πρυτάνευσε η άρνηση των εργοδοτών τους. Όλους εκείνους τους πολίτες που χειροκρότησαν παρατεταμένα στο άκουσμα της λέξης ΕΡΤ και δάκρυσαν παρακολουθώντας το «Σήμα της Δημοκρατίας» του Γιώργου Αυγερόπουλου. Με αυτούς τους συναδέλφους πορεύτηκα στη μάχη των ευρωεκλογών, χωρίς μηχανισμούς. Με αυτούς θα είμαστε μαζί και τη Δευτέρα, γιατί η επαναλειτουργία της ΕΡΤ θέλει λύση πολιτική. Στις 25 ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί φεύγουν, η ΕΡΤ ξανάρχεται.

http://left.gr

Αιφνιδίασέ τους!



ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΚΑΣΔΑΓΛΗ
Ένα μανιφέστο της τελευταίας στιγμής. Η αποχή δεν είναι λύση, είναι φυγή. Η ψήφος είναι αυτή τη στιγμή εργαλείο. Κυβερνητικά κόμματα; Διώξε τους! Αριστερά κόμματα; Ώθησέ τους να παίξουν τον ιστορικό τους ρόλο. Έστω και με το ζόρι…
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Οι ευρωεκλογές ήταν προγραμματισμένο να γίνουν μαζί με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Η κυβέρνηση άλλαξε τον προγραμματισμό και κανόνισε να γίνουν μαζί με τον δεύτερο γύρο. Ξέρεις βέβαια γιατί το έκανε αυτό. Για να μην πας να ψηφίσεις εσύ. Ή εγώ. Ή κάποιοι άλλοι. Να βάλουν εκείνοι τα μισθωμένα πούλμαν τους, να πάνε τα καραβάνια τους να ψηφίσουν, αλλά εμείς όχι. Προσπαθούν να διώξουν κόσμο από την κάλπη. Επιζητούν την αποχή.
Η αποχή βολεύει αυτούς, όχι εμάς. Μήπως καταφέρει το καταρρέον πολιτικό σύστημα να αναπαραχθεί. Και να διασωθεί. Ας είναι και σε στενό οικογενειακό κύκλο. Δεν τους πειράζει καθόλου.
Άνοιξε, σε παρακαλώ, τα μάτια σου και δες τι γίνεται γύρω μας. Αφουγκράσου τι παίζεται. Αν αντέχεις, κάτσε και δες τι συζητάνε στα κανάλια τους. Όλη η κουβέντα γίνεται για το πώς θα κουμαντάρουν τις ψήφους του ενός και του άλλου κόμματος, πώς θα πολώσουν την κατάσταση, πώς θα αναδιατάξουν το πολιτικό σκηνικό με τα ίδια φθαρμένα υλικά.
Και όμως, όλα μπορούν ν’ αλλάξουν αν μπεις εσύ στο παιχνίδι. Δεν σε υπολογίζουν εσένα, δεν σε πιάνουν στο ραντάρ τους, οι δημοσκοπήσεις τους δεν σε λογαριάζουν. Κι όσο δεν μπαίνεις εσύ στο παιχνίδι δεν τους ενοχλείς, τους βολεύει ν’ αποφασίζουν για σένα χωρίς εσένα.
Είσαι άνεργος; Μην ψήνεσαι, δεν τις τάζουν σε σένα τις 750.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχουν. Εσύ το ξέρεις. Εκείνοι το ξέρουν ότι το ξέρεις. Όλο αυτό είναι μια ρητορεία, ένα άλλοθι για να βρουν το κουράγιο οι δικοί τους ψηφοφόροι, οι βολεμένοι, να συρθούν μέχρι την κάλπη για να υπερασπιστούν τη γνωστή τάξη πραγμάτων. Μήπως και δεν αλλάξει τίποτα και διατηρήσουν εκείνοι, με νύχια και με δόντια, την πλεονεκτική τους θέση.
Όσο ο άνεργος, ο ανασφάλιστος, ο απλήρωτος, ο άπορος, ο μικρομεσαίος που βλέπει πως χάνει τη δουλειά του μέσα απ’ τα χέρια του για χάρη των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, ο αγρότης, ο μεροκαματιάρης, ο επισφαλώς εργαζόμενος διστάζουν να ψηφίσουν, διστάζουν να βγουν στο προσκήνιο, τόσο εκείνοι κάπως τα ελέγχουν τα πράγματα.
Δε λέμε ότι οι εκλογές μπορούν ν’ αλλάξουν την κατάσταση από μόνες τους, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξήσουν τα επιδόματα, να επαναφέρουν τις εργασιακές σχέσεις, να ξαναδημιουργήσουν το κοινωνικό κράτος, να πληρώσουν τους απλήρωτους και να ασφαλίσουν τους ανασφάλιστους, να απλώσουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης παντού - ποτέ δεν μπορούν. Οι ευρωεκλογές, ακόμα περισσότερο. Αλλά αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να τους στερήσεις τη νομιμοποίησή τους, να τους στριμώξεις, να τους ρίξεις. Το βλέπεις μέσα στα μάτια τους. Το βλέπεις στον πανικό τους, στην υστερία του Βενιζέλου, στο αλάφιασμα του Σαμαρά, στις απειλές τους, στα κόλπα που μηχανεύονται, της τελευταίας στιγμής.
Μην τους κάνεις τη χάρη, φίλε, η αποχή δεν είναι λύση, το άκυρο δεν είναι λύση, το λευκό δεν είναι λύση, η ανώδυνη ψήφος δεν μετράει. Λύση είναι η ενεργοποίησή σου, λύση είσαι εσύ ο ίδιος, αν ενώσεις τη φωνή σου και τη δράση σου με τους όμοιούς σου.
Ξέρω, ενδεχομένως έχεις ένα προβληματάκι και με τα κόμματα της Αριστεράς. Ίσως νιώθεις ότι δεν σε εκφράζουν αυθεντικά, ίσως στο παρελθόν να σ’ έχουν απογοητεύσει, ίσως να φοβάσαι πως δεν θα τα βγάλουν πέρα μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις και θα μας πισωγυρίσουν καμιά πενηνταριά χρόνια.
Καμία αντίρρηση. Η συνταγή είναι μία. Ξεπέρασέ τους. Αιφνιδίασέ τους! Βάλε τους να τρέξουν για σένα, κινητοποίησέ τους, καπέλωσέ τους όπως κάποτε ίσως να σε καπέλωσαν αυτοί. Δεν σου λέω υπερβολές, αλαφιασμένοι είναι κι εκείνοι και καμιά φορά δεν ξέρουν κι οι ίδιοι πού να σταθούν και πού να πάνε, ξαφνιασμένοι από την ξαφνική ευθύνη που πέφτει στις πλάτες τους. Στήριξέ τους, βοήθησέ τους ν’ αλλάξουν, άλλαξέ τους εσύ ο ίδιος αν χρειαστεί.
Το δικό μας σύνθημα πάει αλλιώς: Στις 25 τους ψηφίζουμε, στις 26 τους αμφισβητούμε!

thepressproject

Εγώ ο άλλος, εσύ



-Συ νικάς! η ψήφος σου.
Αρθρογράφος: Στάθης
Σήμερα επίτρεψέ μου, με όλον τον σεβασμό, να μιλήσουμε εσύ κι εγώ σε προσωπικό τόνο. Κλαψουρίζει στα διαφημιστικά του σποτ το ΠΑΣΟΚ ότι σήκωσε μόνο αυτό το βάρος της πολιτικής των μνημονίων για να σώσει τη χώρα - ντροπή! Σηκώνει -κι όχι μόνο του, αλλά με τον κ. Σαμαρά μπλεγμένον στο κόλπο απ’ την αρχή, από τις Κάννες- το βάρος της προδοσίας να τσιμεντώσει την Ελλάδα στο γύψο της υποτέλειας, στον βραχνά του χρέους, στην αγωνία της ανημποριάς, 
Να τελειώνουμε με το ΠΑΣΟΚ, με την οίηση του κάθε Καψή που βγαίνει στα κανάλια με τις πλάτες της διαπλοκής και περιπαίζει κατάμουτρα εκατομμύρια ανέργους, υποσιτισμένα παιδιά και ατιμασμένους απ’ το κράτος τους και τη φάρα τους γέροντες. Οχι άλλο Βενιζέλο, όχι άλλη ξεφτίλα της λογικής και ταπείνωση της ηθικής. Οχι άλλη Ν.Δ., όχι στο άγος Γεωργιάδη, στα ουρανομήκη ψέματα Σαμαρά, στα νταηλίκια Βορίδη, όχι άλλο Μπαλτάκο.
Τα ψέματα της Ν.Δ. είναι αιματοβαμμένα. Από αυτοκτονίες, από νυχτερινούς εφιάλτες όταν ξέρεις ότι θα χάσεις τη δουλειά σου. Τα ψέματα του Σαμαρά και της Ν.Δ. είναι στοιχειωμένα από κλειστά μαγαζιά και πετσοκομμένους μισθούς. Να τελειώνουμε με τους καραγκιόζηδες που κάνουν εγκλήματα λες και πηγαίνουν βόλτα τα παιδιά τους στο πάρκο. Με τα ανδρείκελα που πήγαν το χρέος στα ουράνια και το ΑΕΠ στα τάρταρα.
Για ποια σταθερότητα μιλούν; της νευρικής ακαμψίας; Ποιους συνεχίζουν να εκβιάζουν και να απειλούν; αυτούς που έχουν καταληστεύσει, αυτούς των οποίων διαλύθηκαν και διαλύονται οι οικογένειες; Γιατί θα είναι «ατύχημα» να αλλάξει κυβέρνηση ο λαός; δεν ντρέπονται; Αυτοί που έχουν κάνει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας κουρελόχαρτο, σκούζουν ότι θα είναι «ατύχημα» η αποκατάστασή του. Οντως όμως θα είναι «ατύχημα» κάτι τέτοιο: για τους ίδιους και τα αφεντικά τους, για όσους έχουν να λογοδοτήσουν για σκάνδαλα και μίζες, για όσους έφαγαν τον άμπακο με θαλασσοδάνεια που θα κληθούν να επιστρέψουν.
«Κλαίνε» για τον πόνο που μας έχουν προκαλέσει,
- μας βρίζουν λαϊκιστές,
- συνεχίζουν να πλουτίζουν,
- μας την έχουν στήσει και με νέα μέτρα,
- με νέα μνημόνια,
- με διαρκή λιτότητα,
- καταστροφικοί με τις υποδομές της χώρας, στην εκπαίδευση, την υγεία, τη δημόσια διοίκηση, την άμυνα,
- τα ξεπουλητάρια που ξεπουλάνε τα πάντα, που δίνουν γην και ύδωρ σε κάθε μεγαλόσχημο μαφιόζο και αντεροβγάλτη - να τελειώνουμε! Να τελειώνουμε και με τους συνενόχους τους, ακόμα πιο επικίνδυνοι αυτοί, όπως η ΔΗΜΑΡ που ψήφιζε τις καταστροφές, όσον πατάει η γάτα, αυτήν την πληγή της Αριστεράς που τώρα μερικοί απ’ αυτούς θέλουν να επιστρέψει το κόμμα τους σαν τη βρεγμένη γάτα - μόνον για καμιά θεσούλα ενδιαφέρονται, για μια κάποια εκ νέου καριέρα, όχημα ήταν για αυτούς η Αριστερά, πάντα τη γλώσσα της εξουσίας μιλούσαν, του «εκσυγχρονισμού», τίγκα στις μεταμοντερνιές και τις «αφηγήσεις», ρηχόκαρδοι με τον λαό, αλαζόνες, πολλούς ανθρώπους έχουν ταπεινώσει, πολλούς έχουν σπρώξει στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς δίνοντας την εντύπωση ότι η Αριστερά είναι μέρος του συστήματος, ενώ κολίγοι σ’ αυτό το σύστημα είχαν πάει μόνον οι ίδιοι, με τις ΜΚΟ και τα παρεάκια τους. Ομως, γνωστά όλα αυτά, χιλιοειπωμένα. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα συνεχίσουμε να μιλάμε για όλα αυτά, ή αν θα αρχίσουμε να πράττουμε για άλλα, τελείως αντίθετα.
Το ερώτημα είναι αν θα σπάσουμε αυτήν τη φορά την αλληλουχία των δεινών μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης είναι πράξη αναγκαία και επαναστατική. Και καθόλου εύκολη. Αν η κυβέρνηση αυτή πέσει, θα μας την πέσουν Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, προγράμματα και σχέδια δεν αρκούν, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ ή όποιου άλλου, αλλά καινούργια θα πρέπει να φτιαχθούν, με βάση τις εξελίξεις. Σ’ αυτόν τον αγώνα, αν βγει ο λαός στο προσκήνιο, ουδείς θα περισσεύει. Θα πρόκειται για εθνική προσπάθεια σε ταξική βάση. Καμιά πατριωτική δύναμη, ουδείς πολίτης που να το θέλει, δεν θα μείνει αμέτοχη κι αμέτοχος - εκ των πραγμάτων.
Δεν είναι ώρα για μεγάλες κουβέντες και λόγια που χαϊδεύουν αυτιά στη βάση όσων ο καθένας μας ευχαριστείται να ακούει. Νέα πράγματα πρέπει να εφευρεθούν, νέες σκέψεις, νέες λύσεις, άλλος λόγος.
Ορισμένοι αριστεροί πάνε στην κάλπη με μισή καρδιά. Κάτι τα λάθη και οι γκάφες που έχει κάνει η Αριστερά, κάτι που οι περισσότεροι από μας είναι γκρινιάρηδες ή «ψείρες», κάτι το λέγε-λέγε-λέγε μιας προπαγάνδας που θέλει να μας απογοητεύσει και να μας πείσει ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, και αμέσως ή σιγά-σιγά ψιλοκόβουμε από μόνοι μας τα φτερά μας και γινόμαστε διστακτικοί. Δεν προτείνω κανέναν τζούφιο ενθουσιασμό ούτε παρηγοριές με μαξιμαλιστικούς βερμπαλισμούς, αλλά λογική και ψυχή βαθειά. Ο Ελληνικός Λαός δεν στρέφεται προς την Αριστερά χωρίς λόγο, ή μάλλον στρέφεται για ιστορικούς λόγους. Παρά τις αδυναμίες μας, βλέπει σε μας μια μαγιά και, ποιος ξέρει, αν ανακατευθούμε με τον λαό σε πράξεις κι όχι μόνον σε λόγια, μπορεί αυτή η μαγιά να αποδώσει. Εν πρώτοις ψωμί -να ανακόψουμε την καταστροφή- «το ΕΑΜ μας έσωσε απ’ την πείνα», θα μας «σώσει και απ’ τη σκλαβιά», διότι τα προτάγματα της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής κυριαρχίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι τώρα ακόμα πιο επίκαιρα απ’ όσο το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» της μεταπολίτευσης. Και πιο ώριμα. Πιο επιτακτικά.
Η Ευρώπη στρίβει δεξιά. Κι ακροδεξιά. Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι πολύμορφη. Προκύπτει από πολλές πηγές. Το ίδιο και η καθ’ ημάς Ακροδεξιά. Είναι επίσης πολύμορφη και εξακτινώνεται απ’ τους παλιούς χίτες και δωσίλογους έως τους ανιστόρητους πιτσιρικάδες, ή τους απελπισμένους παρίες και υποπρολετάριους. Η στήλη αυτή έχει την τιμή να έχει δηλώσει απ’ την αρχή ότι δεν χαρίζει όλους τους ψηφοφόρους των φασιστών στους φασίστες. Με την Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ακροδεξιά στην Ελλάδα (που σιγά-σιγά θα μεταλλαχθεί κι αυτή σε καθεστωτική και κυβερνητική) έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και ανειρήνευτον αγώνα. Οχι όμως με τις ιδιοτελείς ευκολίες εκείνων που χρόνια τώρα έβρισκαν στο πρόσωπο των φασιστών έναν χρήσιμο αντίπαλο για να μην κάνουν τίποτα εναντίον εκείνων που η πολιτική τους γεννούσε τον φασισμό. Για μας ο φασισμός των σαλονιών είναι το ίδιο επικίνδυνος όσον ο φασισμός των δρόμων και των υπονόμων.
Αυτήν τη στιγμή η χώρα έχει γονατίσει. Αν σκύψει και το κεφάλι, χάθηκε. Ο καθένας μας ξέρει τι συμβαίνει και παραινέσεις δεν χρειάζονται. Ετσι, θα σας μιλήσω για το πώς νοιώθω εγώ το δικό μου χρέος. Θα βοηθήσω τον ΣΥΡΙΖΑ για να τους ανατρέψει, για να βγούμε απ’ το άγος και το πένθος. Θα είμαι με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σχέδιο Β κι όλες τις άλλες πατριωτικές δυνάμεις, είτε του κέντρου, είτε της δεξιάς που νοιάζονται για τον λαό, που μπορούν να συνεισφέρουν θέσεις, ιδέες και πρόσωπα για τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής - τουλάχιστον ώσπου να χωρίσουν οι δρόμοι μας κι άλλοι να συνεχίσουν για τον Σοσιαλισμό κι άλλοι όχι.
-Με ένα πρέπει να τελειώνουμε πριν να αποτελειώσει τη χώρα, με τους υποτελείς, τα ανδρείκελα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Με τους συνεργάτες τους ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ, με τους τάχα μου, Ποτάμια κι άλλα παράγωγα, με τη Χρυσή Αυγή - αυτό το τέρας που προσβάλλει τον ελληνισμό και των ανθρωπισμό. Τέρμα τα δίφραγκα με την ιδεολογική τρομοκρατία, την προπαγάνδα, τα παράσιτα «της εύφορης κοιλάδας», το ιερό πρόσωπο μέτοχος, το ιερό μέγεθος τόκος, τον ψεύτικο κόσμο της γκλαμουριάς και τον χρεωμένο άνθρωπο, ώρα αν μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο μέλλον του ανθρωπισμού, των γραμμάτων, της δημοκρατίας, της σεισάχθειας, της ευνομίας. Με τους θεούς της εργασίας ολόρθους στην Αγορά, με ισηγορία, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Να μπορούν να παντρεύονται πάλι οι άνθρωποι, να κάνουν παιδιά, να τα ανατρέφουν, να λένε ιστορίες, να ζουν σαν άνθρωποι. Ελεύθεροι. Αυτά, συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, απ’ την καρδιά μου, κάπως βιαστικά για να προλάβω τους δημοσιογραφικούς χρόνους, και συμπαθάτε με αν κάπου δεν τα διατύπωσα καλά.
-Με τους ποιητές και τους συγγραφείς στο προσκεφάλι μας, τις ευχές των προγόνων μας και τις προσδοκίες των απογόνων μας, ας μας φωτίσει τον νου το σωστό, το δίκαιο και το αληθινό.
-Συ νικάς! η ψήφος σου.

Πηγή: enikos.gr



«Η ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ»: ΠΩΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ
Ανθολογία των διατάξεων της ντροπής, που τα τελευταία δύο χρόνια μετέτρεψαν το κοινοβούλιο σε πλυντήριο σκανδάλων και νεκροταφείο ποινικών δικογραφιών και αποδεικνύουν την ονειδιστική κυβερνητική λειτουργία που παραβιάζει την δημοκρατική νομιμότητα και παραδίδει τα δημόσια αγαθά και περιουσία σε ιδιωτικά συμφέροντα, περιλαμβάνει η "Μαύρη Βίβλος" που παρουσίασε η επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Πρόκειται για ένα χρήσιμο "εργαλείο" πληροφόρησης, εγρήγορσης των πολιτών, που όπως σημείωσε η βουλευτής είναι η απάντηση στην "νοθευμένη, λειψή και παραποιημένη ενημέρωση από ΜΜΕ που διαπλέκονται με την κυβερνητική εξουσία γιατί κάποιοι θέλουν τους πολίτες ανενημέρωτους επειδή τους θέλουν ανενεργούς".
Στην Μαύρη Βίβλο περιλαμβάνονται οι περίπου 90 ποινικές δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στο κοινοβούλιο από τον Ιούνιο του 2012 κατά υπουργών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας (σ.σ. ανάμεσά τους και η δικογραφία για το μνημόνιο), οι οποίες όχι μόνο "αραχνιάζουν" στα συρτάρια, αλλά επιπλέον ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης αρνείται να δώσει αντίγραφα στους βουλευτές.
Το ντοκουμέντο της ντροπής περιέχει επίσης και τις τρεις προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής (για τις ευθύνες υπάγωγής της χώρας στο μνημόνιο, για την ΕΡΤ και για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών και των υποβρυχίων) οι οποίες ερευνώνται μεν από την δικαιοσύνη ωστόσο την διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών αρνήθηκαν στη Βουλή η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.
Η κυβέρνηση επίσης, μέσω της Βουλής προώθησε δεκάδες ντροπιαστικές διατάξεις για αμνήστευση, ασυλία και ατιμωρησία προσώπων που ελέγχονται ή πρέπει να ελεγχθούν από την δικαιοσύνη με ενδεικτικές περιπτώσεις τους τραπεζίτες που έδωσαν δάνεια στα κόμματα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα τα μέλη των διοικήσεων των ΔΕΚΟ που αποκρατικοποιούνται, τα πρόσωπα που ενέχονται σε υποθέσεις μιζών και διαφθοράς του πρώην διαχειριστή της ΕΡΤ αλλά και των φορολογικών διευκολύνσεων που παρείχε σε καναλάρχες, εφοπλιστές και καταθέτες της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Δείτε τη Μαύρη Βίβλο:΄
http://www.neaellada.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/422-%C2%AB%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B7-%CE%B2%CE%AF%CE%B2%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE%CF%82%C2%BB-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AE-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BB%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AC%CE%BB%CF%89%CE%BD

www.neaellada.gr

Η κυβέρνηση Σαμαρά σε αριθμούς: Οι πραγματικές επιδόσεις της



του Πάνου Παναγιώτου
Υπάρχουν δύο τρόποι για να μελετήσει κανείς τις επιδόσεις μίας κυβέρνησης: ο πολιτικός και ο αντικειμενικός. Ας αφήσουμε τον πολιτικό τρόπο στους πολιτικούς και ας μελετήσουμε τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της κυβέρνησης Σαμαρά μέσα από την παρουσίαση των επίσημων στοιχείων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και τα επίσημα στοιχεία μπορούν να επηρεαστούν από πολιτικές αλχημείες και σκοπιμότητες αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η εξέταση των επιδόσεων μίας κυβέρνησης μέσα από αυτά είναι μακράν πιο ενδεικτική της πραγματικότητας από ότι οποιασδήποτε εναλλακτικός τρόπος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφωνίας ως προς την αντικειμενικότητα του τρόπου ερμηνείας επίσημων στοιχείων αποτελεί αυτό του υπολογισμού του ελλείμματος του 2013. Αν και θα δεχτούμε τα επίσημα στοιχεία ως σωστά δε θα τα συμπεριλάβουμε στην παρακάτω μελέτη, ακριβώς λόγω της διαφωνίας που έχει προκύψει ως προς αυτά η οποία αποτυπώνεται και στην πιο πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα.
Τα στοιχεία που θα μελετήσουμε αφορούν στην ανάπτυξη, στο χρέος, στην απασχόληση, στην ανεργία, στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στις μόνιμες διακοπές παροχής ρεύματος.

Ανάπτυξη
Με αφετηρία τον Ιούλιο του 2012 και τελευταίο υπό εξέταση μήνα τον Απρίλιο του 2014, διαπιστώνουμε πως σε αυτό το διάστημα των 19 μηνών η ανάπτυξη ήταν αρνητική με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 8%, ήτοι περίπου 15,84 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως σε κάθε μήνα διακυβέρνησης Σαμαρά το ΑΕΠ κατέγραψε μέση συρρίκνωση κατά 0,4%, δηλαδή, περίπου 792 εκ ευρώ.
Έτσι, κάθε ημέρα διακυβέρνησης Σαμαρά κόστισε στην Ελλάδα εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομίας και μόνο, 23,76 εκ ευρώ.
Χρέος
Στο 19μηνο της εξεταζόμενης περιόδου της κυβέρνησης το χρέος αυξήθηκε κατά 26%, παρουσίασε δηλαδή μία μέση, μηνιαία, αύξηση της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ.
Απασχολούμενοι
Στο εξεταζόμενο διάστημα ο απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 156.97 χιλιάδες, με μέση μηνιαία μείωση της τάξης των 8,26 χιλιάδων. Δηλαδή, για κάθε ημέρα ζωής της κυβέρνησης η απασχόληση μειώθηκε κατά 247 άτομα.
Άνεργοι
Στο ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 83,75 χιλιάδες, δηλαδή κάθε μήνας κυβέρνησης Σαμαρά μεταφράζεται κατά μέσο όρο σε 4,4 χιλιάδες νέους ανέργους, δηλαδή σε 131 νέους ανέργους ανά ημέρα διακυβέρνησης.
Μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 19μηνο της εξεταζόμενης περιόδου της κυβέρνησης, αυξήθηκαν κατά το εντυπωσιακό νούμερο των 30 δις ευρώ, δηλαδή κατά 1,5 δις ευρώ το μήνα ή 47 εκ ευρώ ανά ημέρα.
Μόνιμες διακοπές ρεύματος
Οι μόνιμες διακοπές ρεύματος, στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκαν κατά 585 χιλιάδες, δηλαδή 30 χιλιάδες σε κάθε μήνα ή κατά 921 την ημέρα.
Παγκόσμια κατάταξη της κυβέρνησης Σαμαρά
Αναφορικά με την απόδοση της στην ανάπτυξη της οικονομίας στο υπό εξέταση διάστημα η κυβέρνηση Σαμαρά έχει την τρίτη χειρότερη απόδοση μεταξύ 220 κρατών του κόσμου για τα οποία παρέχονται σχετικά στοιχεία και συγκεκριμένα κατατάσσεται μπροστά μόνο από το Νότιο Σουδάν και το Ιράν.
Τη χειρότερη θέση διεθνώς κατακτά η κυβέρνηση ως προς την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό του ΑΕΠ ενώ στις υπόλοιπες επιδόσεις της κατέχει τη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη καθώς και μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου αλλά βρίσκεται μπροστά από κάποιες υπανάπτυκτες ή υπό ανάπτυξη χώρες.

Πηγές:
ΕΛΣΑΤ. Eurostat, IMF και οι παρακάτω σύνδεσμοι:
statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO02_DT_MM_06_2012_01_F_GR.pdf
epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-24102012-AP/EN/2-24102012-AP-EN.PDF
statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO02_DT_MM_06_2012_01_F_GR.pdf
epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-24102012-AP/EN/2-24102012-AP-EN.PDF
pdma.gr/index.php/el/debt-strategy-gr/public-debt-gr/level-of-debt-gr
kathimerini.gr/553214/article/oikonomia/epixeirhseis/provleyh-gia-ektina3h-twn-mh-e3yphretoymenwn-daneiwn-sto-40-sta-telh-toy-trexontos-etoys
tanea.gr/news/greece/article/5061496/wrologiakh-bomba-ta-spitia-xwris-reyma/
enikos.gr/mpogiopoulos/198184,Xwris_reyma_xwris_tsipa_.html
naftemporiki.gr/finance/story/515332/sta-57-dis-euro-ektinaxthikan-mesa-sto-2012-ta-kokkina-daneia
imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113221365
enet.gr/?i=news.el.article&id=429520
enet.gr/?i=news.el.article&id=403224

tvxs

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Σα μαλάκας τους ψήφιζα



Το 1974 μου έθεσαν το ερώτημα «Καραμανλής ή τανκς». Επέλεξα Καραμανλής και τα τανκς στάθηκαν δίπλα.
Το 1981 Παπανδρέου, να φύγει ο Καραμανλής, να φύγουμε απ’ το ΝΑΤΟ, να μη μπούμε στην ΕΟΚ κι έπειτα βλέπουμε. «Δεν ήταν η ώρα μας ακόμη».
Το 1989 Παπανδρέου πάλι για να μη βγει ο Μητσοτάκης και μπορεί να χάναμε και τα «χρυσά κουτάλια» που μας έρχονταν από την ΕΕ.
Το 1991 τα ίδια. Παπανδρέου τώρα που είναι στριμόκωλα τα πράγματα και θα δεις. Έρχεται η παγκοσμιοποίηση, το Μάαστριχτ, έπεσε και το τείχος του Βερολίνου που μας έκοβε τον… ήλιο...
Ψήφιζα και όλα τα επόμενα χρόνια, τη μια για να μην ανέβει η δεξιά, την άλλη γιατί έρχεται το κοινό νόμισμα και θα πήξουμε στο χρήμα, την τρίτη γιατί γίναμε ευρωπαίοι και καταργήσαμε το διαβατήριο και χεστήκαμε απ’ τη χαρά μας…
Το 2012 ήρθαν καινούργιοι και μου είπαν τώρα πια θα ψηφίζεις εμάς για να φύγουν όλοι οι άλλοι που εν τω μεταξύ τα είχαν βρει μεταξύ τους. Εμείς είμαστε και πρώην δικοί σου. Οι δικοί σου-δικοί σου έτσι κι αλλιώς δεν θέλουν να κυβερνήσουν, έχουν ξύλινη γλώσσα, οι γυναίκες τους δεν ξυρίζουν τις μασχάλες τους… ένα δράμα. Εν τω μεταξύ είχα αρχίσει να πεινάω. Τους ψήφισα ο μαλάκας.
Το 2014 πάλι οι καινούργιοι μου λένε, «εμάς ψηφίζεις και τώρα». Και μην ανησυχείς δεν θ’ αλλάξουμε τη βολή σου. Είναι αδιαμφισβήτητη η θέση μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Μόνο για τανκς δε μου είπαν αλλά τώρα είχαν στραμμένα πάνω μου τα κανάλια, τις εφημερίδες τους κι είχαν κάνει σμπαράλια την άμυνά μου με την υποκουλτούρα τους.
Πάνω εκεί διάβασα πως ο εγκέφαλός μας διαθέτει 10 εις την 12η κύτταρα, που με σειρά τους και βάσει της ιδιότητας του ατόμου του άνθρακα, μπορούν να βρεθούν σε 20 στην 100.000.000.000.000.000.000.000.000η διαφορετικές δυνατές καταστάσεις και αναρωτήθηκα:
Πως στο διάολο γίνεται, σε τόσο τεράστιο αριθμό δυνατών καταστάσεων, εγώ να παραμένω πάντα τόσο μαλάκας;
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
αλιεύθηκε από το facebook

1 στους 3 δεν μπορεί να αντεπεξέλθει: Στα 71 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια



Πέντε φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρώπη είναι πλέον τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας ξεπερνούν το 30% του συνόλου, όταν στην Ευρώπη είναι μόλις 6%.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος, τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν πάνω από 71 δισεκ. ευρώ. Πρόκειται για το ένα τρίτο του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, που διαμορφώθηκε στο τέλος τριμήνου στα 215,9 δισεκ. ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που ανέρχονται στα 39 δισεκ. ευρώ. Μάλιστα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι επισφάλειες έχουν εκτιναχθεί πάνω από το 47%, με τάση να φθάσουν το 50%.
Ανησυχητική συνεχίζει να είναι και η εικόνα των στεγαστικών δανείων. Παρά τις πολυάριθμες μέχρι σήμερα ρυθμίσεις, το ποσοστό των επισφαλειών αυξήθηκε στο 27%, ανεβάζοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 19,2 δισεκ. ευρώ, στο σύνολο των 71 δισεκ. ευρώ που είναι το αντίστοιχο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Αυξημένα ήταν επίσης και τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια, καθώς το ποσοστό των επισφαλειών αναρριχήθηκε από το 44% που ήταν στο τέλος του 2013, στο 46% φτάνοντας τα 13 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή


Η Ευρωπαϊκή Ενωση ΕΣΠΑσε το πάρτι των σκουπιδιών



Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, οδηγούμαστε στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και από το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ 2014-2020), λόγω βαρύτατων παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας
Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ
Επίσης θα απαιτηθεί ανατροπή και επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων ή ακόμη και επαναδημοπράτηση έργων, ώστε οι αναθέσεις χωρίς όρους που βγάζουν μάτι, όπως για την εγγυημένη ποσότητα των απορριμμάτων, να γίνουν σύμφωνα με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ. Εφόσον ολοκληρωθεί η πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αυτή, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με νέους όρους έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα.
Παράλληλα πληροφορούμαστε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού έχει διαμηνύσει αρμοδίως στην Ελλάδα πως έχει ήδη ανοίξει τον φάκελο της χρηματοδότησης των έργων με ΣΔΙΤ, δίνοντας το μήνυμα ότι έχει στη διάθεσή της σοβαρότατα στοιχεία τεκμηρίωσης των παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς επίσης ότι για ευνόητους λόγους θα κινηθούν οι διαδικασίες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση βάζει φρένο και ετοιμάζεται να ανατρέψει το «πάρτι των σκουπιδιών», που οργανώνουν την τελευταία τριετία κεντρική κυβέρνηση, με πρωτοβουλίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, περιφερειάρχες, οι οποίοι τώρα λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και μεγαλοεργολάβοι, σε 11 περιφέρειες της χώρας, με προτεραιότητα στις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου.
Με ακλόνητα στοιχεία και έγγραφα ντοκουμέντα η «Ε» αποκαλύπτει ότι με παρέμβαση της χρηματοδοτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ήδη «παγώσει» από τον περασμένο Φεβρουάριο οι διαδικασίες χρηματοδότησης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που δρομολογήθηκαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, επεισοδιακά και με εντάσεις, σε 10 περιφέρειες της χώρας και στην Αττική (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Α. Λιόσια).
Παράλληλα έχουν ήδη επιληφθεί οι γενικές διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι αρμόδιοι επίτροποι Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτότσνικ και Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες που οδηγούν το προσεχές διάστημα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησής τους από το «νέο ΕΣΠΑ» (ΣΕΣ 2014-2020), λόγω βαρύτατων παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας. Δηλαδή καταργείται η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των έργων έως 50% από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ και λόγω δυσαναπλήρωτου χρηματοδοτικού κενού, που γίνεται ακόμη πιο μεγάλο από την απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης των έργων, τινάζονται στον αέρα οι ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
«Κολασμένο μυστικό»
Πρόκειται για θεαματική ανατροπή, καθώς η κυβέρνηση και οι περισσότεροι από τους περιφερειάρχες έχουν επενδύσει πολιτικά για την επανεκλογή τους στις σχέσεις τους με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και σε προεκλογικές υποσχέσεις πελατειακής εξυπηρέτησης απασχόλησης εργαζομένων και προτίμησης μικρομεσαίων επαγγελματιών στην κατασκευή, όπως επίσης στη μακρά περίοδο της λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων. Στο μεταξύ, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι αναθέσεις των συγκεκριμένων έργων σε βασικούς παίκτες της εγχώριας αγοράς των κατασκευών και της ενέργειας.
Πρωταγωνιστές που «μοιράζονται» το παιχνίδι των αναθέσεων είναι οι όμιλοι Λ. Μπόμπολα (Ακτωρ Ηλέκτωρ), Γ. Περιστέρη (ΤΕΡΝΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ), Σ. Κόκκαλη (ΙΝΤΡΑΚΑΤ), Ιωάννου-Παρασκευαΐδη (J&Ρ ΑΒΑΞ) και Λασκαρίδη-Λάτση (Μεσόγειος) πλαισιωμένοι από μικρότερους, εγχώριες και ξένες εταιρείες. Η μεγάλη ανατροπή των έργων ΣΔΙΤ των σκουπιδιών είναι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το «κολασμένο μυστικό», που προσπαθούν να διαφυλάξουν τις τελευταίες εβδομάδες τα συναρμόδια υπουργεία, οι περιφερειάρχες που είναι ξανά υποψήφιοι στην αναμέτρηση του Μαΐου και οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι.
Πληροφορούμαστε ότι από την πλευρά των εργολάβων, που επί τρία χρόνια έχουν εμπλακεί στις πολύπλοκες διαδικασίες των διαγωνισμών, ξεχειλίζει η οργή και κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις. Βλέπουν ότι εξαιτίας των χειρισμών των εκλεκτών τους σε κεντρική κυβέρνηση και περιφέρειες, παρά τη μεταξύ τους στενή συνεργασία και καλή συνεννόηση οδηγούνται σε νέες μεγάλες ανατροπές και περιπέτειες, με τεράστιες ζημιές στον επιχειρηματικό προγραμματισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό το συμβάν πρόσφατης συνάντησης εκπροσώπων αναδόχων από τους μεγαλύτερους εργολαβικούς ομίλους με αιρετό άρχοντα μεγάλης περιφέρειας της χώρας, που τον έλουσαν με βαριά γαλλικά και οι φωνές τους ακούγονταν από τα παράθυρα. Τηρούν ωστόσο όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συγκρατημένη στάση και τακτική αλληλοϋποστήριξης, ελπίζοντας αμέσως μετά τις εκλογές σε κινήσεις διαχείρισης της κατάστασης και διάσωσης των συμφερόντων τους.
Πρόστιμο για λιγότερα σκουπίδια
Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αρμόδιες διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλείνουν τις στρόφιγγες της κοινοτικής χρηματοδότησης των 14 έργων διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, καθώς από ογκώδη στοιχεία τεκμηρίωσης διαπιστώνεται ότι έχει γίνει συστηματική παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας στις διακηρύξεις συμβάσεων, στις ανακηρύξεις προσωρινών αναδόχων και στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (παραβίαση Οδηγίας 85/337 ΕΚ) όσο και στη βασική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα απόβλητα (Οδηγία 2008/98). Στην πραγματικότητα, η σπουδή των αρμοδίων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο να φέρουν τους διαγωνισμούς στα μέτρα των εργολάβων και να διασφαλίσουν με καραμπινάτους συμβατικούς όρους περί «εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων» τα συμφέροντα και τις εισπράξεις τους από τους πολίτες και τις περιφέρειες αποδεικνύεται τώρα ο «αδύναμος κρίκος», που σπάει και κατεδαφίζει με πάταγο το συνολικό οικοδόμημα.
Οι αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνουν ότι με καρμπόν και στις 14 περιπτώσεις των έργων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ τίθεται συμβατικός όρος περί «εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων» σε κάθε περιφέρεια. Οι ανάδοχοι που θα διαχειρίζονται τα σκουπίδια εξασφαλίζουν για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια, που θα έχουν τη διαχείριση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, σταθερή ετήσια ποσότητα προς διαχείριση σκουπιδιών, τα οποία μάλιστα πρέπει να τους παραδίδουν οι περιφέρειες σε προκαθορισμένα σημεία. Δηλαδή αν είναι μικρότερος ο όγκος των σκουπιδιών, οι περιφέρειες, μέσω των τελών που θα εισπράττουν από τους πολίτες, θα πληρώνουν ρήτρες εγγυημένων ποσοτήτων στους αναδόχους! Διαφορετικά θα φτάσουμε στο εξωφρενικό σημείο αναζήτησης σκουπιδιών προς εισαγωγή πάλι με δημόσια δαπάνη από γειτονικές χώρες, για να καλύπτονται οι εργολαβικές απαιτήσεις!
Παρουσιάζουμε το έγγραφο-ντοκουμέντο
Το έγγραφο με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2014,  το οποίο υπογράφει  η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ε. Μαζόνι, αποκαλύπτει ότι γίνεται αποδεκτή η προσφυγή,  κατά του διαγωνισμού  και της χρηματοδότησης έργου ΣΔΙΤ, όπως επίσης  ότι διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα. Παράλληλα, με παρέμβαση  της χρηματοδοτικής αρχής κλείνουν οι στρόφιγγες  της χρηματοδότησης.

Tο έγγραφο-ντοκουμέντο, που φέρνει στο φως η «Ε» με ημερομηνία 11 Φεβρουαρίου 2014, το οποίο υπογράφει η πρόεδρος της Επιτροπής Ε. Μαζόνι, αποκαλύπτει ότι γίνεται αποδεκτή η προσφυγή, κατά του διαγωνισμού και της χρηματοδότησης έργου ΣΔΙΤ, όπως επίσης ότι διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα. Παράλληλα, από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκαν «αιρεσιμότητες» στην Ελλάδα σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων από το ΣΕΣ 2014-2020. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε σχέση με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, η αιρεσιμότητα σημαίνει υποχρεωτική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) σε κάθε περιφέρεια. Δηλαδή με απλά λόγια πρέπει να αναθεωρηθούν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί, που δρομολογήθηκαν από τις αρχές τις δεκαετίας του 2000 μέχρι σήμερα και έχουν γίνει αντικείμενο μεγάλων συγκρούσεων σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
«Κατάφωρη παραβίαση του ανταγωνισμού»
Οι αρμόδιες διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλείνουν τις στρόφιγγες της κοινοτικής χρηματοδότησης των 14 έργων διαχείρισης των απορριμμάτων
Την ίδια ώρα που προβλέπεται «η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα συμβατικών αποβλήτων» να ανέρχεται για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια π.χ. στην Αττική συνολικά στις τέσσερις μονάδες (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Λιόσια) σε 1,355 εκατ. τόνους ανά έτος ή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε 150.000 τόνους ανά έτος, στην Ευρωπαϊκή Ενωση σύμφωνα με την οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «για τα απόβλητα» έχουν θεσπιστεί και ισχύουν αυστηροί κανόνες για τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων (άρθρα 9 και 29).
Τα κράτη-μέλη όφειλαν το αργότερο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2013 να θεσπίσουν τα σχέδια πρόληψης παραγωγής αποβλήτων (άρθρο 29 παράγραφος 1). Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει το σχέδιο πρόληψης παραγωγής αποβλήτων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση λοιπόν ανατρέπει τη χρηματοδότηση των αναθέσεων με ΣΔΙΤ, διαπιστώνοντας ότι παραβιάζονται κατάφωρα οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, η Οδηγία για τα απόβλητα αλλά και οι βασικές επιλογές της ευρωπαϊκής πολιτικής σχετικά με την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, στην κατεύθυνση της διαρκούς μείωσης της παραγωγής αποβλήτων, με έμφαση στην ανακύκλωση. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει παράλληλα ανοιχτά μέτωπα επιβολής προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, όπως επίσης εκρηκτικό πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών λόγω των υπερκορεσμένων εγκαταστάσεων σε Φυλή και Λιόσια.
Αρχή του νήματος
Η αρχή του νήματος για την ανατροπή των συμβάσεων ΣΔΙΤ βρίσκεται σε μια προσφυγή φορέων και κατοίκων που κατατέθηκε με πλήρη τεκμηρίωση στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο την ακύρωση της αδειοδότησης και σε συνέχεια της ακύρωσης του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ (65 εκατ. από κοινοτικούς πόρους), στην οποία έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ του ομίλου Περιστέρη. Προβλέπεται στο συγκεκριμένο έργο στα τεύχη διακήρυξης της δεύτερης φάσης, «η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα συμβατικών αποβλήτων ανέρχεται σε 150.000 τόνους ανά έτος».
Επίσης, ότι «για την ποσότητα αυτή η Περιφέρεια Πελοποννήσου εγγυάται ότι θα παραδοθεί στον ανάδοχο στα σημεία παραλαβής κάθε έτος». Η διάρκεια της σύμβασης είναι για 28 χρόνια και η Περιφέρεια Πελοποννήσου εγγυάται ότι θα εξασφαλίζει μέχρι το 2042-44 αυτή τη σταθερή ποσότητα παραγωγής των σκουπιδιών. Στο μεταξύ, στην Πελοπόννησο μαίνονται οι αντιδράσεις για τη χωροθέτηση εργοστασίων και χώρων ταφής των υπολειμμάτων στις περιοχές Παλαιοχούνι Αρκαδίας, Καλλιρρόη Μεσηνίας και Σκάλα Λακωνίας.
Στις Βρυξέλλες όμως οι εξελίξεις κινήθηκαν ραγδαία. Συλλέχθηκαν στοιχεία από διάφορες πηγές στις αρμόδιες γενικές διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε ότι οι διαγωνισμοί έχουν προωθηθεί με διαδικασίες και όρους καρμπόν, γενικεύτηκαν τόσο η έρευνα όσο και τα μέτρα ανατροπής της χρηματοδότησης των έργων για το σύνολο των 14 έργων με ΣΔΙΤ.


enet