Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Η δόση ήρθε. Σκάσε και πλήρωνε


Εχοντας συμπληρώσει σχεδόν τρία χρόνια βαθιάς κρίσης και μνημονιακής διαχείρισης, το στρατόπεδο των «προθύμων» αρχίζει να ξεμένει από επιχειρήματα. Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ήταν κάτι περισσότερο από σαφές ότι η νέα συμφωνία για το χρέος και την επόμενη δόση δεν είναι παρά ένα ακόμη κεφάλαιο σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, που κάθε σελίδα του συνοδεύεται από επαχθέστερους όρους.

Χωρίς οι Έλληνες να έχουν ακόμη πειστεί για το αν μια αποχώρηση από το ευρώ είναι μία ισχυρή επιλογή, αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι πλέο «το σκέφτονται σοβαρά». Και ο λόγος για τον οποίο το σκέφτονται είναι ότι ο λογαριασμός της παραμονής έχει γίνει πολύ μεγάλος. Και το κυριότερο, ότι δεν εγγυάται μια επιστροφή στο status quo ante σε ένα λογικό μέλλον. Αντίθετα, οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι ο ελληνικός λαός, ιδιαίτερα μετά τη σιωπηλή αποδοχή της επιτροπείας, θα υφίσταται διαρκείς ανατροπές δεδομένων, με νέα μέτρα για κάθε αδυναμία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί από τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, της Φρανκφούρτης και του ΔΝΤ.
Επομένως, η κυβέρνηση και αυτοί που διαχειρίστηκαν τα ελληνικά πράγματα προβάλλοντας το «φάντασμα» μιας ανεξέλεγκτης και δραματικής εξόδου από την ευρωζώνη, θα πρέπει σύντομα να μπορέσουν να πείσουν ότι η οδός που συστήνουν για το μέλλον της Ελλάδας έχει μία βιώσιμη και υπαρκτή επόμενη ημέρα. Και αυτό γιατί, κάθε ώρα που περνάει, στον ορίζοντα διαφαίνεται ότι το κόστος που υφίσταται η ελληνική κοινωνία για την παραμονή της στο ευρώ μπορεί να είναι πολύ πιο δυσβάστακτο από τα όποια ωφελήματα, ιδιαίτερα εφόσον αυτά δεν συνοδεύονται από την προοπτική εξόδου από την ύφεση… Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο τι έγινε αυτά τα τρία χρόνια. Σε σύγκριση με το 2009 και σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία:
♦ Τα νοικοκυριά φέτος έχουν διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο κατά 32 δισ. ευρώ.
♦ Η αγορά λειτουργεί με τζίρο μειωμένο κατά 17 δισ. ευρώ.
♦ Οι μισθοί περιορίστηκαν κατά 14 δισ. ευρώ.
♦ Χάθηκαν έσοδα από ενοίκια και από κέρδη εταιρειών ύψους 9 δισ. ευρώ.
♦ Τα κοινωνικά επιδόματα (πριν από τα νέα μέτρα) περιορίστηκαν κατά 4,8 δισ. ευρώ.
♦ Η φορολογική επιβάρυνση εκτοξεύθηκε κατά 37,3% (μόνο τον τελευταίο χρόνο).
♦ Οι αποταμιεύσεις είναι χαμηλότερες κατά 14,7 δισ. ευρώ (επίσης τον τελευταίο χρόνο).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι το μαχαίρι μπήκε πιο βαθιά στη διάρκεια της χρονιάς αυτής. Σύμφωνα με τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2012 χάθηκαν 5,4 δισ. ευρώ από τα νοικοκυριά σε σχέση με έναν χρόνο πριν (34,1 δισ. ευρώ από 39,5 δισ. ευρώ). Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στη μείωση κατά 15,1% των αποδοχών των εργαζομένων, στη μείωση κατά 9,5% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και στην αύξηση των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Επίσης, η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά μειώθηκε κατά 7,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 (από 40,0 δισ. ευρώ σε 37,1 δισ. ευρώ), ενώ το ποσοστό αποταμίευσης περιορίστηκε κατά 8,5%.
Απότομο φρενάρισμα
Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν το πρωτοφανές υφεσιακό φρενάρισμα της ελληνικής οικονομίας, που σε συνδυασμό με τα μνημονιακά μέτρα και την επαχθή φορολογία, η οποία έρχεται από τον επόμενο χρόνο με τον νέο νόμο, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ασφυξίας. Ένα περιβάλλον στο οποίο θα κυριαρχούν τέσσερα στοιχεία:

1. Η καταγεγραμμένη πλέον απώλεια του πλούτου-(απώλεια εισοδήματος, έξοδος καταθέσεων έως και 80 δισ. ευρώ αθροιστικά και μείωση αξίας ακινήτων από 50% ώς 80%).
2. Η απώλεια της κοινωνικής προστασίας (νομοθετημένη πλέον στο πλαίσιο των εφαρμοστικών νόμων).
3. Η κυριαρχία ενός αδιέξοδου εισπρακτικού συστήματος που θα πολτοποιεί τους πολίτες (φόροι, αυτοματοποιημένη ενεργοποίηση ρητρών από τις υποχρεώσεις του Μνημονίου).
4. Ολοένα και συρρικνούμενη πρόσβαση στην αγορά εργασίας (μετά την ανεργία του 25% έρχονται οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων σε μεγάλους κλάδους που θα εκτινάξουν το ποσοστό σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα).
Φούμαρα

Και τα τέσσερα αυτά στοιχεία προδιαγράφουν το επόμενο στάδιο, το οποίο δεν είναι άλλο από την αδυναμία επίτευξης αναπτυξιακών προϋποθέσεων που θα έβγαζαν τη χώρα από το αδιέξοδο. Με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ να περιορίζονται (και μάλιστα με κοινοτική οδηγία) στο χαμηλότερο επίπεδο που προβλέπεται για χώρα – μέλος της Ε.Ε., η αλληλεγγύη των εταίρων μας δείχνει να ξεδιπλώνεται μάλλον στην πιο προσοδοφόρο μέθοδο του δανεισμού με εγγύηση την εθνική κυριαρχία, παρά σε μια ψήφο εμπιστοσύνης στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας…
Την ίδια στιγμή, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η κορωνίδα των μνημονιακών «επιχειρημάτων», δεν εγγυάται την αποδέσμευση ζεστού χρήματος στην αγορά. Αντίθετα, οι αναγκαστικές συγχωνεύσεις και εξαγορές στις οποίες οδηγείται το «συστημικό» τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσουν από το 2013 στην απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων και το κλείσιμο εκατοντάδων τραπεζικών υποκαταστημάτων, προκαλώντας ντόμινο στην πραγματική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο οτι, ακόμη και από την περιβόητη δόση των 31,5 δισ., ευρώ, ούτε τα 3 δισ. ευρώ δεν θα διοχετευθούν στην αγορά για δανεισμό επιχειρήσεων.
Αργός θάνατος

Το ολοένα αυξανόμενο κόστος χρήματος προκαλεί αργό θάνατο στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται, έχουν πάρει την ανηφόρα φτάνοντας το 8% σε μέσο όρο, γεγονός που ροκανίζει την ανταγωνιστικότητα τους. Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι οι όμιλοι που δεν έχουν φροντίσει να ανοίξουν γραμμές χρηματοδότησης στο εξωτερικό δεν μπορούν καν να δανειστούν από τις ελληνικές τράπεζες…
Για τους όρους της ανάπτυξης, οι επίσημοι αριθμοί μιλούν και πάλι από μόνοι τους: Το δεύτερο τρίμηνο του 2012, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 20,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 (από 3,8 δισ. ευρώ σε 3,0 δισ. ευρώ). Το ίδιο διάστημα οι καθαρές δανειακές ανάγκες του συνόλου της οικονομίας για δραστηριότητα στο εξωτερικό έπεσαν στα 2,4 δισ. ευρώ, από 6,1 δισ. ευρώ ακόμη και το «ζορισμένο» 2011.
Η μείωση του καθαρού δανεισμού έρχεται βέβαια από τη συρρίκνωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Δηλαδή οι εισαγωγές περιορίστηκαν πολύ περισσότερο από τις εξαγωγές, που επίσης μειώθηκαν: Οι εισαγωγές περιορίστηκαν στα 15,4 δισ. ευρώ από 17,3 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές μειώθηκαν σε 12,8 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. ευρώ.
Και εδώ το φρενάρισμα των αριθμών αποτυπώνει την πραγματικότητα. Ακόμη και οι εξωστρεφείς, εξαγωγικές επιχειρήσεις, που αποτελούσαν το κόσμημα της ελληνικής οικονομίας, αρχίζουν να παίρνουν την κάτω βόλτα, επιβαρυνόμενες με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος δανεισμού και το ρίσκο χώρας που κονιορτοποιεί την ανταγωνιστικότητα τους και κατ” επέκταση τη δυνατότητα επιβίωσης. Στις ελληνικές συνθήκες κόστους χρήμα¬ος, καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να σταθεί απέναντι στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό παρά μόνο αν «επιχειρεί» χωρίς να πληρώνονται οι εργαζόμενοι ή με δωρεάν πρώτες ύλες…
Αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα δεν την έχει καλύψει με κάποιο μοντέλο το μνημονικό στρατόπεδο, που μάλλον φέρεται να φλερτάρει με την πρώτη εκδοχή: των φθηνών εργαζόμενων. Ακόμα κι έτσι, όμως, η επόμενη ημέρα διαφόρων χωρών – μοντέλων που έχουν προβληθεί, είναι αποκαρδιωτική. Η Αργεντινή μπαίνει στο σπιράλ μιας δεύτερης χρεοκοπίας, δέκα χρόνια μετά την πρώτη, ενώ η Βουλγαρία, όσο φθηνή κι αν έχει γίνει, δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργούσαν προϋποθέσεις πραγματικής ανάπτυξης.
Η εκποίηση εθνικού και ιδιωτικού πλούτου
Η Ελλάδα, προς το παρόν, βρίσκεται στο προγενέστερο στάδιο της εκποίησης του εθνικού και ιδιωτικού πλούτου. Υπό την προβαλλόμενη ελπίδα ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, και αργότερα θα έρθει και η ανάπτυξη. Το κακό όμως είναι ότι, όταν διαπιστωθεί (όπως και οι επίσημοι αριθμοί ήδη καταγράφουν) ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, ο πλούτος της χώρας θα έχει κάνει
φτερά.
Οι δημόσιες επιχειρήσεις - φιλέτα θα έχουν πουληθεί αντί πινακίου φακής και όσοι ιδιώτες έχουν καλές ιδέες ή και εγκατεστημένες επιχειρήσεις θα έχουν μεταναστεύσει αλλού για να τις υλοποιήσουν, δίνοντας ένα τέλος στο μεταπολεμικό μοντέλο αστικού τύπου ανάπτυξης.
Κι όταν η Ελλάδα συνέλθει από ί το σοκ αυτό, ο πληθυσμός της θα διαπιστώσει αυτό που γράφουν τα βιβλία των οικονομικών πανεπιστημίων για την «επόμενη ημέρα» μιας αλλαγής μοντέλου. Ότι ο πληθυσμός δεν θα μπορεί να επιβιώσει με τις ασχολίες και την απασχόληση που είχε έως τότε, αλλά θα πρέπει να στραφεί σε άλλες μορφές εργασίας. Σε άλλες δουλειές, με δυο λόγια. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, θα είναι να υπάρχουν και εργοδότες που να προσφέρουν μια βιώσιμη ημέρα για τους Έλληνες…

Πηγή: «Το Ποντίκι»

Κόβουν ακόμα και το σταθερό τηλέφωνο τα ελληνικά νοικοκυριά

Κόβουν ακόμη και τις δαπάνες για το σταθερό τους τηλέφωνο οι Έλληνες συνδρομητές λόγω της οικονομικής κρίσης. Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι διαπιστώνουν ότι εξαιτίας της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης μία στις δύο γραμμές που διακόπτονται αφορά στη σταθερή τηλεφωνία, σύμφωνα με «Τα Νέα».
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για απλές γραμμές τηλεφώνου οι οποίες δεν εξυπηρετούν συνδέσεις Internet. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό αποσυνδέσεων οφείλεται σε μεγαλό βαθμό στις επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο και κόβουν τις τηλεφωνικές τους συνδέσεις.
Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, καταγράφεται απότομη μείωση της διείσδυσης των προσωπικών υπολογιστών, των τηλεφωνικών συνδέσεων και των συνδέσεων Διαδικτύου στα ελληνικά νοικοκυριά.
Βάσει των στοιχείων, η διείσδυση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα ελληνικά νοικοκυριά υποχώρησε κατά περίπου οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 47%.


πηγη ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ

«Παράθυρο» για αλλαγές στον φορολογικό «Ηρώδη» ανοίγει η κυβέρνηση, μετά τις έντονες αντιδράσεις

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφήνει η κυβέρνηση μετά τις έντονες αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και από το εσωτερικό της ΝΔ κυρίως για την κατάργηση του οικογενειακού αφορολόγητου.
Παρά το ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας εμφανιζόταν μέχρι πρότινος αμετακίνητος στην απόφαση για την φοροδοτική εξομοίωση κάθε οικογένειας ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών, επικαλούμενος ως αντιστάθμισμα την πρόβλεψη για χορήγηση επιδομάτων με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν έχει κλείσει ακόμα το θέμα.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φαίνεται να διχάζει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, σύμφωνα με Τα Νέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδόν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς έχουν ήδη μεταφέρει τις διαφωνίες τους για την κατάργηση του οικογενειακού αφορολογήτου στο κομματικό επιτελείο, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο της καταψήφισης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή.
Οι σοβαρές διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τη συγκεκριμένη ρύθμιση εκφράστηκαν και κατά τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, με τον κ.Βενιζέλο και τον κ.Κουβέλη να θέτουν επίσης ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Για το θέμα θα υπάρξει την Παρασκευή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία των εκπροσώπων των τριών κομμάτων.
Η Ιπποκράτους, μεταξύ άλλων, επιδιώκει την αναζήτηση ισοδύναμων απέναντι στην κατάργηση του οικογενειακού αφορολόγητου, τον διαχωρισμό ως προς τον τρόπο φορολόγησης των κατ'επάγγελμα αγροτών από εκείνους που συμπληρώνουν το εισόδημά τους από μια μικρή αγροτική παραγωγή και την παραμονή σε ισχύ του αφορολόγητου τα πρώτα τρία χρόνια για τους νέους επιχειρηματίες.

πηγη www.in.gr

Σκοντάφτει το σχέδιο επαναγοράς ομολόγων. Τι ζητούν οι τραπεζίτες

Ανοιχτό παραμένει το θέμα συμμετοχής ή μη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης και για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας.
Οι τραπεζίτες θέτουν όρους για πρόσθετη «πιστωτική ενίσχυση», τους οποίους δεν μπορεί να αποδεχθεί η κυβέρνηση χωρίς τη συναίνεση της τρόικας. Ακαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Οι τραπεζίτες προσήλθαν στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα έχοντας έτοιμη ολοκληρωμένη πρόταση με 3 εναλλακτικές εκδοχές, προκειμένου να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, σε περίπτωση συμμετοχής τους στο πρόγραμμα επαναγοράς. Ετσι θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ευκολότερα οι ανακεφαλαιοποιήσεις με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων (παλαιών μετόχων και νέων εοπενδυτών) στις ΑΜΚ.
Για την πρόταση αυτή έχουν ενημερωθεί οι επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, οι οποίοι κατ' αρχήν δεν την υιοθετούν, αλλά είναι διατεθειμένοι να τη συζητήσουν.
Πρόβλημα ή διαφωνία μάλλον δεν θα υπάρξει από πλευράς τρόικας, όσον αφορά την απάιτηση των τραπεζιτών να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από νομικές ευθύνες για την πώληση ομολόγων προς το Δημόσιο σε τιμές που συνεπάγονται ζημίες για τις τράπεζες.
Τα επιτελεία των τραπεζών που πιέζονται πολιτικά για να συμμετέχουν στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, φοβούνται ότι μπορεί να κατηγορηθούν από μετόχους - κυρίως από ξένα fund - για απιστία.
Πάντως, ανεξάρτητα από την τελική αποδοχή ή με των προτάσεων τους, οι αποφάσεις για συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα επαναγοράς θα εξαρτηθούν και από τις τιμές που θα προσφερθούν τελικά για κάθε κατηγορία χρεογράφων.
Θα δουν και τις τιμές...

Οι αρμόδιοι επιτελείς των τραπεζών δεν θα διατυπώσουν προς τις διοικήσεις τις εισηγήσεις τους πριν δημοσιοποιηθεί η δημόσια πρόταση του ΟΔΔΗΧ και γίνουν γνωστές οι προσφερόμενες τιμές.
Αυτό θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Μέχρι τότε θα συνεχισθούν οι προσπάθειες να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων να τα παραχωρήσουν μέσω της διαδικασίας επαναγοράς.

ΠΗΓΗ ΓΡΕΚΙ

Νέα βόμβα στην Eκθεση Bιωσιμότητας του χρέους – Θα χρειαστούν νέα μέτρα για να φτάσουμε το 124% το 2020

 

Μόνο τυπική διαδικασία δεν θα είναι η ενεργοποίηση των «εργαλείων« που αποφάσισε το Eurogroup για τη μείωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως αποκαλύπτει η Έκθεση Βιωσιμότητας, ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις.
Το κακό είναι ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν θα είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας, αλλά...
πόνημα της Τρόικα, ενισχύοντας τις πληροφορίες περί ασφυκτικών ασφαλιστικών δικλείδων για την εφαρμογή του Προγράμματος. Συν τοις άλλοις, αν και η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι με μέτρα που συμφωνήθηκαν καλύπτεται πλήρως ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 124% το 2020, στην Έκθεση επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφασιστούν και μερικά μέτρα ακόμα, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία αμέσως μετά τη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup είχε κάνε λόγο για «κενό» 3% του ΑΕΠ.
Στην Έκθεση Βιωσιμότητας υπάρχει το «κενό» του αποτελέσματος της επικείμενης επαναγοράς χρέους, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τη πραγματοποίηση του κεντρικού στόχου της μείωσής του στο 124% το 2020 και στο 110% το 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τα 62 δισ. ευρώ νέων ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, υπάρχουν ακόμα 4 δισ. ευρώ παλιών ομολόγων, τα οποία δεν είχαν μπει στο PSI.
Κατά τα άλλα, από τη διατήρηση του stock των εντόκων γραμματίων στα σημερινά επίπεδα, καλύπτονται χρηματοδοτικές ανάγκες 9 δισ. ευρώ για τη περίοδο 2012- 2014, από την αναβολή της υποχρέωσης σχηματισμού Αποθεματικού στον Προϋπολογισμό θα υπάρξει όφελος 1,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2012- 2014 και 2 δισ. ευρώ για το 2015- 2016, από τη κατάργηση της προμήθειας για εγγυήσεις από τον EFSF άλλα 2,7 δισ ευρώ, ενώ στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος του Ευρωσυστήματος (Κεντρικές Τράπεζες) από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.
Όσον αφορά στην επιμήκυνση κατά 15 έτη του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αυτό θα ανακουφίσει την Ελλάδα, υπό την έννοια ότι σε διαφορετική περίπτωση μετά από το 2022 οι υποχρεώσεις εξόφλησης θα ήταν τεράστιες και θα δυσχέραινε τη πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Χωρίς ραντάρ και το λιμάνι της Κέρκυρας

Εκτός λειτουργίας βρίσκονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα τα συστήματα ραντάρ VTS που διαθέτουν τα λιμεναρχεία Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πειραιά και Λαυρίου.
Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν έληξε η σύμβαση με την εταιρία Intracom, που είχε αναλάβει τη συντήρηση των μηχανημάτων, και δεν προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός.
Η εταιρεία συνέχισε για κάποιο χρονικό διάστημα τη συντήρηση και στη συνέχεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση για την περίοδο που παρείχε τεχνική υποστήριξη εκτός σύμβασης.

Πηγή: kathimerini.gr

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Οδηγίες για τους προς απόλυση δημοσίους υπαλλήλους

Ο Συντονισμός Δημοσίου ενάντια στις απολύσεις και τα νέα μέτρα εξέδωσε μια ανακοίνωση με οδηγίες σε περίπτωση που η διαθεσιμότητα ή η απόλυση χτυπήσει και τη δική σου πόρτα

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συντονισμού:
Έχουν περάσει τρεις βδομάδες από τη δημοσιοποίηση του διαβόητου Ν. 4093/2012 και η εφαρμογή του είναι ήδη στον αέρα! Πανεπιστήμια, ΟΤΑ και Υπουργεία που βρίσκονται σε κινητοποίηση από την ψήφιση του νόμου δεν έχουν στείλει λίστες με ονόματα συναδέλφων. Καμία«διαπιστωτική»δεν έχει παραδοθεί ακόμη. Ο Υπουργός πασχίζει να πείσει ότι δεν πρόκειται για…απολύσεις και υπόσχεται μετακινήσεις προσωπικού… Η διαδικασία έχει ήδη καταστεί διάτρητη, όπως και η προηγούμενη της«εφεδρείας».Τίποτε δεν έχει τελειώσει, όλα τώρα αρχίζουν!
Δεν φοβόμαστε! Οργανωνόμαστε με αλληλεγγύη με τους υπόλοιπους συναδέλφους μας στο σωματείο του χώρου μας, συντονιζόμαστε με άλλους χώρους, συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΕΙ “ΔΙΑΠΙΣΤΩΤΙΚΗ” ΠΡΑΞΗ
1. Δεν παραλαμβάνουμε ούτε λίστα με ονόματα, ούτε ατομική διαπιστωτική πράξη διαθεσιμότητας. Αν δεν την παραλάβουμε, δεν έχουμε καμία έννομη συνέπεια, απλώς θα αναγκαστούν να μας τη στείλουν στο σπίτι για θυροκόλληση. Οι όποιες νομικές προθεσμίες ισχύουν από τη στιγμή που θα λάβουμε γνώση του εγγράφου (και όχι από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, όπως εσφαλμένα μας απειλούν). Καλούμε το σωματείο μας ή τον Συντονισμό δημοσίου για να αντιδράσουν στην έκδοση διαπιστωτικών.
2. Συνεχίζουμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας,γιατί δεν αναγνωρίζουμε την απόλυση μας με έναν νόμο που ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία κατά παράβαση του Συντάγματος. Θετικό είναι να πάρουν τα σωματεία αποφάσεις για να παραμείνουν οι συνάδελφοι στη δουλειά τους.
3. Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις. Ακόμη κι αν προσφύγουμε δικαστικά ενάντια στη διαθεσιμότητα (ατομικά ή συλλογικά), οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα εξαρτηθούν από τις κινητοποιήσεις και το πολιτικό θέμα που θα έχει δημιουργηθεί. Να φύγουν αυτοί πριν φύγουμε εμείς!
4.Συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχείαπου μπορούν να είναι βοηθητικά στην προσφυγή: οικονομική κατάσταση, οικογενειακή κατάσταση, έγγραφα για τις ανάγκες σε προσωπικό του φορέα στον οποίο υπηρετούμε, πιθανές βλάβες που θα προκληθούν από την διαθεσιμότητα σε μας και την υπηρεσία.
5.Οι νομικές οδοί είναιη προσφυγή είτε στα διοικητικά δικαστήρια (αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής) είτε/και στα πολιτικά δικαστήρια (αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα). Υπάρχει και η δυνατότητα προσωρινής διαταγής του δικαστηρίου πριν την εκδίκαση της υπόθεσης. Η προθεσμία για αίτηση ακύρωσης είναι 60 μέρες (από την παραλαβή της διαπιστωτικής πράξης), ενώ για την αγωγή είναι τρεις μήνες (από την παραλαβή). Επειδή αυτές οι προσφυγές εκδικάζονται μετά από πολύ καιρό, ο εργαζόμενος μπορεί (αφού έχει ήδη προσφύγει) να καταθέσει αίτηση αναστολής ή ασφαλιστικά μέτρα (αντίστοιχα), που συζητιούνται άμεσα. Αν κερδίσει είτε την αίτηση αναστολής είτε τα ασφαλιστικά γυρίζει στη δουλειά του μέχρι την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης ή της κύριας αγωγής.
6.Οι παραπάνω νομικές ενέργειες ΔΕΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ τη δυνατότητα μετακίνησης σε άλλη Υπηρεσία, αν υπάρξει τέτοια δυνατότητα. ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ όλους αυτούς που λένε ότι αν προσφύγουμε θα μπλέξουμε, ότι αν κάτσουμε στα αυγά μας θα«μας τακτοποιήσουν»σε μια άλλη υπηρεσία κ.λπ. Αυτό που θέλουν όλοι αυτοί είναι να μην αμφισβητηθεί ο Νόμος που θεσμοθετεί τις απολύσεις μας. Εμείς θέλουμε να τον αμφισβητήσουμε σε όλα τα επίπεδα: πολιτικά, συνδικαλιστικά, νομικά! Γιατί,αν δεν καταπέσει ο νόμος, τίποτα δεν τους εμποδίζει να μας απολύσουν ακόμη και από την υπηρεσία στην οποία θα μας μετακινήσουν.Άλλωστε, η πίεση του κινήματος είναι που τους έκανε να μιλήσουν για«μετακινήσεις»και όχι απολύσεις.
7. Αν κερδίσεις προσωρινά ή τελειωτικά την προσφυγή σου, γυρίζεις στη δουλειά σου, είτε ήδη έχεις μετακινηθεί αλλού είτε όχι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβόμαστε!
8. Τέλος, και το πιο σημαντικό:επιδιώκουμε την κοινή δράση με όλους τους συναδέλφους, μόνιμους, ΙΔΑΧ, συμβασιούχους!Οι απολύσεις τώρα αρχίζουν: Το επόμενο βήμα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στα Οργανογράμματα, και όλα αυτά θα φέρουν άλλες 25.000 απολύσεις εργαζομένων μέσα στους επόμενους μήνες.
Επιδιώκουμε το συντονισμό με εργαζόμενους από άλλους δημόσιους φορείς. Αν το σωματείο μας δεν μας καλύπτει ή δεν κάνει συνέλευση, επικοινωνούμε με το Συντονισμό Δημοσίου.
Επικοινωνία με τον Συντονισμό Δημοσίου:
ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ — ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ — ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΑΘΩΟΘΗΚΑΝ ΟΙ 3 ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις 8.30 το βράδυ της Τετάρτης 28/11, ύστερα από πολύωρη ακροαματική διαδικασία, η οποια ξεκίνησε λίγο μετά τις 1.00 το μεσημέρι, το δικαστήριο ανακοίνωσε την αθωωτική απόφαση και για τους 3 κατηγορούμενους! Και οι 3 εργαζόμενοι αθωώθηκαν για όλες (3) τις κατηγορίες.
Η αθώωση των εργαζόμενων, οι οποίοι κατηγορούνταν για την κινητοποίηση στο χώρο της ΔΕΘ, όπου αποδοκιμάστηκε ο Γερμανός Πρόξενος και οι "φίλοι" του Φούχτελ, είναι αποτέλεσμα του μεγάλου κύματος αλληλλεγγύης και του επίμονου αγώνα των τελευταίων ημερών, από τη σύλληψή τους στις 16 Νοέμβρη έως και σήμερα. Δείχνει, ότι μόνο με αγώνες, με αποφασιστικότητα και μάχη, οι εργαζόμενοι, το κίνημα μπορεί να υπερασπίσει τα δίκια του. Το δίκιο του αγώνα, αλλά και το μεροκάματο, τη σύμβαση, τη θέση δουλειάς.
Πάνω από 140 ψηφίσματα αλληλεγγύης και καταδίκης της δίωξης έφτασαν από εργατικά σωματεία και συλλογικότητες. Πάνω από 2.500 υπογραφές μαζεύτηκαν σε 1 εβδομάδα. Δεκάδες άρθρα, παρεμβάσεις πανεπιστημιακών, προσοπικοτήτων της αριστεράς και του μαζικού κινήματος. Αλληλεγγύη και από το εξωτερικό, με ανακοινώσεις οργανώσεων, αλλά και δήλωση στήριξης 5 βουλευτών του Γερμανικού κοινοβουλίου. Και κυρίως 2 μεγάλες διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στάσεις εργασίας και απεργία, 2 μοτοπορείες στην Αθήνα. Ο αγώνας φέρνει αποτέλεσμα!
Η δίκη:
Η δίκη των 3 εργαζόμενων ξεκίνησε -μετά την προηγούμενη αναβολή της- σήμερα Τετάρτη 28 Νοέμβρη μετά τις 1.00 μ.μ. στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Η διαδικασία άρχισε με τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν αστυνομικοί. Στηρίχθηκαν κυρίως πάνω στα video που πρόβαλλαν τηλεοπτικοί σταθμοί. Η δίκη συνεχίστηκε με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης οι οποίες ήταν πολλές, κυρίως από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, στελέχη της αριστεράς και του μαζικού κινήματος. Αργά το απόγευμα, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων για τις 2 από τις 3 κατηγορίες, ενώ η 3η (και πιο βαριά) κατέπεσε στο δικαστήριο.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των εργαζόμενων και έκλεισε με τις απολογίες των κατηγορουμένων. Ο Θανάσης Αγαπητός κλείνοντας καταχειροκροτούμενος την απολογία του δήλωσε: "Δεν πρόκειται να κάτσω σπίτι μου. Δε θα παρακολουθώ από την τηλεόραση αυτούς που μας οδηγούν στη φτώχεια..."
πηγη ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΕΞΤΡΕΜ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μας κοροιδεύουν!!!

Έκθεση-σοκ της τρόϊκα που είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγο στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, αποκαλύπτει ότι η απόφαση που ελήφθη τα ξημερώματα για το ελληνικό χρέος ελήφθη απλά και μόνο για να κερδηθεί χρόνος, αφού η υπόθεση "βιωσιμότητα ελληνικού χρέους" θεωρείται χαμένη από τους τροϊκανούς, σύμφωνα με όσα περιέχει η έκθεση!
Η ίδια η τρόικα φέρεται (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) δείχνει ότι έχει δύο πρόσωπα και ενώ δημοσίως φέρονται να υποστηρίζουν ότι εξασφαλίστηκε η βιωσιμότητα του χρέους στα εσωτερικά τους έγγραφα που διακινούν αμφισβητούν το σχέδιο για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο οποίο συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, εκτιμάται ότι "Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αδύνατον να οδηγήσουν το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020
Στην καλύτερη περίπτωση το χρέος να είναι στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020 και στο 115% του ΑΕΠ το 2022, υπό ιδανικές συνθήκες, ενώ η επαναγορά ομολόγων θα προσδώσει ελάφρυνση μόλις 9,6 δισ. ευρώ, αντί για 20 δισ. ευρώ που υπολογίζουν"!
Τι σημαίνουν τα παραπάνω:
Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ απλά "έσπρωξαν κάτω από το χαλί" το πρόβλημα για λίγους μήνες ακόμα. ϊσως και λιγότερους απ'ότι φαντάζονται και οι ίδιοι.
Πιθανόν για να ωριμάσει η πρόταση του ΔΝΤ για διαγραφή του χρεόυς μέχρι και 50% αλλά και να πλησιάσουμε στις γερμανικές εκλογές ακι στην "τελική λύση"...


πηγη ΑΝΕΜΟΣ

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Εισέπραξαν την απόλυτη ξεφτίλα !!


Οι τρεις της συγκυβέρνησης προφανώς αγνοούν τα αυτονόητα: Όταν τα δίνεις όλα σε κάποιον, αυτός θα σου ζητήσει ακόμα περισσότερα. Ακόμη χειρότερα, όταν πάρει από εσένα ό,τι θέλει, τότε δεν σε έχει καμία ανάγκη. Κάτι επίσης αυτονόητο και απείρως σοβαρότερο, που επίσης λησμονούν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, είναι πως κανείς εχέφρων δεν πριονίζει το κλαδί που κάθεται. Ειδικά αν το κλαδί στο οποίο κάθονται οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι το Σύνταγμα, το οποίο βάλθηκαν να «κλαδέψουν» ακόμη περισσότερο υιοθετώντας την τακτική της διακυβέρνησης διά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όμως οι κυβερνήτες μας έχουν απομακρυνθεί, απ’ ό,τι φαίνεται, από την κοινή λογική.Ή, για να είμαστε ακριβείς και… δίκαιοι, η σκέψη τους περιστρέφεται απλώς και μόνο στην αναζήτηση τρόπων που θα τους εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση. Και, έπειτα από… ώριμη σκέψη, εκτίμησαν ότι υπακούοντας στους δανειστές, αυτοί θα τους εξασφάλιζαν την πολιτική τους μακροημέρευση…Τα έδωσαν, λοιπόν, όλα και περίμεναν την ανταμοιβή, δηλαδή το πακέτο με τα νέα δανεικά για να καλυφθούν οι τρύπες των παλιότερων δανείων…
Αντί… Συντάγματος
Γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τις πρόσφατες προεκλογικές τους δεσμεύσεις, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης… προώθησαν το τρίτο Μνημόνιο (Μεσοπρόθεσμο) και τίναξαν στον αέρα τη συνταγματική νομιμότητα στήνοντας βιομηχανία με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Με πιο απλά λόγια, παρακάμπτοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία οι συγκυβερνήτες μας παρέδωσαν τη χώρα και τυπικά στους δανειστές, από τους οποίους – θεωρούν ότι – εκπορεύεται η εξουσία τους.
Με ακόμη απλούστερα λόγια, η συγκυβέρνηση υιοθετώντας την πρακτική της διακυβέρνησης της χώρας με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ξεκαθαρίζει ότι έχει επενδύσει τα πάντα στην υποστήριξη που ελπίζει ότι θα της προσφέρουν οι τοκογλύφοι / πιστωτές και σπεύδει ευχαρίστως να ικανοποιήσει κάθε απαίτησή τους, ξεχνώντας προφανώς ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να εκλέγονται από τον λαό…
Για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών και για να πάρει τη δόση, που υποτίθεται, αν δεν ερχόταν μέχρι τις 15 Νοέμβρη, η χώρα δεν θα είχε χρήματα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση έδωσε τα «πάντα»:
• Την απόλυτη εποπτεία των εσόδων της χώρας διά του δεσμευμένου Ειδικού Λογαριασμού, όπου θα πηγαίνουν τα έσοδα από φορολογία - ιδιωτικοποιήσεις.
• Τη δυνατότητα ο Προϋπολογισμός να αναπροσαρμόζεται ανά μήνα χωρίς να παρεμβαίνει η Βουλή.
• Την αυτόματη περικοπή κοινωνικών δαπανών και εισοδημάτων των γνωστών υποζυγίων.
• Τον καθορισμό του κατώτερου μισθού με υπουργική απόφαση.
• Τη βάπτιση των κολεγίων σε πανεπιστήμια, και πάει λέγοντας…
Παρ’ όλα αυτά, η δόση δεν ήρθε, επιβεβαιώνοντας τα αυτονόητα. Δηλαδή ότι οι τοκογλύφοι, αφού πήραν από την κυβέρνηση ό,τι μπορούσαν να πάρουν, την αντιμετωπίζουν ως άχρηστη στυμμένη λεμονόκουπα.
Σχεδιασμοί διαφυγής
Η ελπίδα, ακόμη και για τις… λεμονόκουπες, πεθαίνει τελευταία και υπό αυτήν την έννοια δεν είναι περίεργο ότι η συγκυβέρνηση αρχίζει να «παίζει» με εκλογικές ημερομηνίες.
Κάποιοι στη Βουλή παρατήρησαν ότι οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες αφενός επισημοποιείται η πλήρης οικονομική υποταγή της χώρας στους δανειστές και αφετέρου προωθούνται νέες περικοπές σε εφάπαξ κ.λπ., ενισχύουν το σενάριο των εαρινών εκλογών. Ο λόγος;
Με βάση τις συνταγματικές προβλέψεις, η κυβέρνηση έχει περιθώριο να τις καταθέσει μέσα σε 40 μέρες στη Βουλή από τη στιγμή που τις υπέγραψε (σ.σ.: κρίμα, ε;…) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έχει άλλους τρεις μήνες αβάντα προκειμένου να τις βάλει σε ψηφοφορία.
Το Μαξίμου, στο μεταξύ, θα τα δώσει όλα προκειμένου να αλλάξει η εικόνα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Κι αν, όπως είναι βέβαιο, η κατάσταση επιδεινωθεί, τι θα συμβεί τότε; Φέρνει τις Πράξεις για κύρωση στη Βουλή και πέφτει… «ηρωικά».
Ίσως να μην τους έχετε ικανούς για τέτοιον σχεδιασμό, όμως, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πολιτική τους επιβίωση, τότε…
Μιλώντας περί της προσπάθειας πολιτικής επιβίωσης – με κάθε μέσο – των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πώς έχουν πολιτευτεί μέχρι τώρα.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι διαμόρφωσαν μια κατάσταση όπου:
• Ένα Κοινοβούλιο νομοθετεί σε συνθήκες περιορισμένης δημοσιότητας και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έχοντας δηλαδή υποθηκεύσει, χωρίς καν αυτό να συνομολογηθεί, την καχεκτική του δημοκρατική νομιμοποίηση στις δυνάμεις καταστολής.
• Μόνο το τελευταίο πεντάμηνο, έντεκα συνολικά από τις χειρότερες μεταπολιτευτικά νομοθετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή και ανέτρεψαν όσες βεβαιότητες υπήρχαν στη ζωή μας πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες, με τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Προφανώς, αυτή η απερίγραπτη τριανδρία που παριστάνει την κυβέρνηση του τόπου, θεωρεί ότι τα μέλη της έχουν το δικαίωμα να σπαταλάνε πολύτιμο χρόνο παριστάνοντας ότι… διαφωνούν, την ώρα που στην πραγματικότητα αναζητούν εύσχημους τρόπους να μας σερβίρουν τις αγριότητες που χωρίς αντίσταση καταπίνουν από τους δανειστές, ενώ δεν αναγνωρίζουν το ίδιο δικαίωμα στη Βουλή, να συζητήσει τουλάχιστον με την άνεσή της τα μέτρα που καταδικάζουν τον λαό στην ανέχεια.
…Προφανώς, οι αξιότιμοι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης έχουν λησμονήσει ότι τις κυβερνήσεις δεν τις εκλέγουν οι τοκογλύφοι…
 ΠΗΓΗ     pontiki.gr

ΟΤΑΝ Ο ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ… ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ!


Του Διονύση Ελευθεράτου

Εποχή δόσεων, καταδόσεων, αναβίωσης αξέχαστων παραδόσεων. Χαίρε «Αριστερά της ευθύνης*!
Τι άλλο μπορεί να χωρέσει ή να ανεχθεί η …διασταλτική ερμηνεία της έννοιας «Αριστερά»; Πόσες ακόμη διασταλμένες κόρες ματιών έκπληκτων ανθρώπων (εκτός αν τα συνηθίσαμε ήδη όλα, όλοι) θα «υποδεχθούν» τα επόμενα θαυμαστά έργα του ΔΗΜΑΡόφρωνα υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης; Πόσες βουτιές πρέπει να κάνει αυτός ο …άνθρωπος – σύμβολο στο βούρκο της αθλιέστερης καθεστωτικής πολιτικής, προτού αποχωριστεί τον τίτλο του «αριστερού»; Έφθασε στο σημείο να απειλήσει (με εγκύκλιο, παρακαλώ, επισήμως!) ότι θα ρίξει στο λάκκο της διαθεσιμότητας όλους τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακόμη και όσους εξαιρούνται από τις (προ)γραφές του Μεσοπρόθεσμου, για να αναγκάσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Δήμους να του στείλουν τα στοιχεία των …κατα(γ)ραμένων.
Εν ολίγοις, προειδοποίησε όσους αρνούνται να «δώσουν ονόματα» ότι θα καταφύγει στην «ομαδική τιμωρία» (ως γνωστόν, για όσο χρόνο τίθεται κάποιος σε διαθεσιμότητα, χάνει το 25% του μισθού του). Ούτε καν την ομαδική τιμωρία των απείθαρχων υπηρεσιών. Την ομαδική τιμωρία των μη καταδιδόμενων!
Ποιους συνειρμούς προκαλεί αυτό; Μπορείτε να απαντήσετε επιλέγοντας ιστορικές περιόδους, πρακτικές συνυφασμένες με συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις κ.λπ. Το συμπέρασμα δείχνει αναπόφευκτο… Στην εποχή του Μνημονίου και των δόσεων, η σημασία των καταδόσεων οδηγεί την «υπεύθυνη Αριστερά» στην υιοθέτηση …αξέχαστων παραδόσεων! Μας έπρη¬αν τα συκώτια με «τα δύο άκρα» για να δούμε τελικά, τι; Τον «ήπιο μεταρρυθμιστή» Μανιτάκη να γίνεται Μανιαδάκης!
Τι έπεται βρε λεβέντες της ΔΗΜΑΡ, έπειτα από αυτό το «δώστε μου αυτούς που θέλω για να μην κάψω όλο το χωριό»; Ρετσινόλαδο; Μήπως να επαναφέρει η τρόικα την ιδέα της εκκένωσης των αραιοκατοικημένων νησιών, ώστε να εκτοπίζει ο Μάνι-Μάνι (εκ του Μανιτάκης – Μανιαδάκης) τους απείθαρχους; Γίνεται, ξέρετε, και ωραίος ύμνος: «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα; / Γιατί εξόρισε ο Αντώνης των ΟΤΑ την κάθε λέρα»…
Παρακαλούμε, μόνο, μην ακούσουμε τον κωμικοτραγικό αντίλογο πως ο …πεφωτισμένος υπουργός απείλησε μεν με «ομαδική τιμωρία», αλλά πιθανότατα «μπλοφάροντας». Όχι μόνο διότι το αδίστακτο είναι ένας κατήφορος που ποτέ δεν ξέρεις μέχρι πού τραβάει, αλλά επειδή (το σπουδαιότερο) η καθεστωτική τρομοκρατία ακόμη και στην περίπτωση της «μπλόφας» παραμένει πάντοτε τρομοκρατία. Όπως ακριβώς η εικονική εκτέλεση είναι ψυχολογικό βασανιστήριο, όπως ακριβώς παραμένει απόπειρα ληστείας αυτή που γίνεται με ψεύτικο όπλο.
Αυτή είναι, τελικά, η μεγάλη προσφορά του …υπουργού – καμάρι της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά: Δεν θέτει απλώς την υπογραφή του «αριστερού» (δυστυχώς, υπάρχει ακόμη κόσμος που θεωρεί Αριστερά το μνημονιακό ιερατείο του κυρ Φώτη) στις …δέουσες πολιτικές αποφάσεις, αλλά επιπλέον πρωτοστατεί -δεν συναινεί- στην επιβολή ανατριχιαστικής μεθοδολογίας! Αύριο – μεθαύριο ο Άδωνις ή ο Βορίδης θα έχουν έτοιμο το «οπλοστάσιο». Εάν το ετοίμαζαν σήμερα οι ίδιοι, όλο και κάποια διαμαρτυρία θα ακουγόταν…
Είναι λοιπόν αυθεντικό το μαστίγιο που κρατά ο υπουργός και εξόφθαλμα ψεύτικο το καρότο του. Σαν τα πλέον κακοφτιαγμένα από εκείνα τα ξύλινα φρούτα ή λαχανικά που τοποθετούνται ενίοτε σε διακοσμητικές φρουτιέρες.
«Εγώ αυθαίρετα δεν απολύω», λέει ο άνθρωπος που ανέλαβε να υλοποιήσει τη μνημονιακή εντολή των απολύσεων στο Δημόσιο, την οποία άλλωστε ο ίδιος έχει υπογραμμίσει με δηλώσεις του στο παρελθόν. Προφανώς, η έμφαση δίνεται στο «αυθαίρετα»… Λες και δεν υπάρχουν τρόποι να «τεκμηριωθεί» η σχετική «ανάγκη», εκ των υστέρων. Διότι εκ των προτέρων, σιγά μην περίσσευε χρόνος ή πολιτικά περιθώρια για να τηρηθούν προσχήματα «αποφυγής αυθαιρεσιών» ή για να βρεθούν στοιχειώδεις, επιφάσεις «θεσμικής αρτιότητας», τις οποίες θα αναζητούσε σε άλλες, «φυσιολογικές» εποχές, κάποια άλλη, «φυσιολογική» αστική κυβέρνηση.
Διά χειρός του, η τρόικα εσωτερικού δεν έριξε μόνο ανθρώπους στην απόχη της διαθεσιμότητας. Το έπραξε λες κι έκανε …κλήρωση! Με κριτήρια («ΔΕ» αναλογίες προσωπικού) που ουδόλως αφορούν την προσφορά τους στους εργασιακούς τους τομείς. Δίχως καν να προσποιηθεί ότι ανιχνεύει τις σχετικές παραμέτρους. Χωρίς καν να έχει συντάξει τα περιβόητα οργανογράμματα – έτσι, για τα μάτια του κόσμου, βρε αδελφέ. Κι έπειτα από αυτό το «αποφασίζομεν ως τρόικα εξωτερικού και διατάσσομεν ως τρόικα εσωτερικού», ο υπουργός θυμάται την έννοια «αυθαιρεσία»! Τόση υποκρισία…
Τι έπεται; Πιθανότατα στο πρώτο «κύμα» των διαθεσιμότητων θα ληφθεί μέριμνα ώστε να γίνουν μετατάξεις και να σκεφτεί πολύς κόσμος πως τουλάχιστον αποφεύγονται οι απολύσεις, που αργότερα θα επέλθουν ακάθεκτες… Ο υπουργός ενδέχεται να παριστάνει τον Σίντλερ, απαιτώντας ίσως και ευγνωμοσύνη που δεν πήγαν όλοι στα «κρεματόρια»…
Κατά μια ωραία σύμπτωση. Ο ΔΗΜΑΡίτης Γιάννης Πανούσης είναι αυτός που κάποτε εκστόμισε: «Αν σας πει κάποιος ότι είναι αριστερός, ρωτήστε τον: Αριστερά μπαίνοντας ή βγαίνοντας;». Η ΔΗΜΑΡ, υποτίθεται ότι μπήκε στην κυβέρνηση ως «αντιμνημονιακή συνιστώσα» και θα βγει (ίσως την ώρα που θα βγει και η ψυχή της κυβέρνησης) με άλλη αποκωδικοποίηση των αρχικών της: ΔΗΜΑΡ, ίσον Δημιουργία Μανιαδάκηδων Αριστεράς… Όσο να πεις, είναι κι αυτή μια «μεταρρύθμιση»!

Πηγή: Εφημερίδα «Πριν»

Έρευνα για υποθέσεις βασανισμών μεταναστών από αστυνομικούς

Περιστατικά ρατσιστικής βίας και αυθαιρεσίας μελών της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Στον κατάλογο που έχει συντάξει το αρχηγείο της αστυνομίας καταγράφονται λεπτομέρειες της πρακτικής που ακολουθούν αστυνομικοί, που είναι απόλυτα εναρμονισμένες με πρακτικές της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, μεταξύ των συμβάντων που έχουν καταγγελθεί και εξετάζονται από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, συμπεριλαμβάνονται βασανισμοί, προσβολές γενετήσιας αξιοπρέπειας, κλοπές, εκβιασμοί, ξύλο, καταστροφή νομιμοποιητικών εγγράφων.
Τα αλλεπάλληλα περιστατικά ρατσισμού και παράβασης καθήκοντος από αστυνομικούς εκθέτουν το σύνολο του Σώματος, καθώς και την πολιτική ηγεσία και έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στους επιτελείς του υπουργείου που αποφάσισαν να σταθούν αμείλικτοι σε κάθε κρούσμα που προκύπτει.
«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί που έχουν σχέση με την Χρυσή Αυγή, ή που έστω ενστερνίζονται την ιδεολογία της, αλλά η συμπεριφορά τους δεν μπορεί να ταυτιστεί με το σύνολο, ούτε καν με την πλειοψηφία των αστυνομικών» δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Κατεχάκη και προσθέτει: «Αν οι αστυνομικοί που αποδεδειμένα επιδεικνύουν ρατσιστικές συμπεριφορές αντιμετωπίσουν τον βαρύ πέλεκυ της πειθαρχικής δίωξης ή της Δικαιοσύνης, θα παραδειγματιστούν και άλλοι που ενδεχομένως θελήσουν να μιμηθούν τους συναδέλφους τους».
Περιστατικά που σοκάρουν

Μερικές από τα κρούσματα ρατσιστικής βίας που έχουν καταγραφεί και εξετάζονται από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου είναι:
13/07/12 Αγ.Παντελεήμονας: Τουρίστρια αλβανικής καταγωγής με βρετανικό διαβατήριο θέλησε να δηλώσει την κλοπή του κινητού της και έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς που βρίσκονταν εν υπηρεσία.
14/08/12 Αιγάλεω: Αστυνομικοί εξύβρισαν με χυδαία ρατσιστικά αστεία δύο υπηκόους Πακιστάν κι επιπλέον στον έναν έσφιξαν με πένσα τα δάχτυλα, μαυρίζοντάς του τα νύχια, και στον άλλο έκοψαν το μουστάκι με ψαλίδι.
25/03/12 Νέα Ιωνία: Αυτόπτης μάρτυρας που βλέπει ομάδα Πακιστανών να δέχεται ρατσιστική επίθεση καλεί την αστυνομία. Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο συνέχισαν το έργο των ακροδεξιών.
25/07/12 Λιοσίων: Αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτι αλλοδαπού, τον χτύπησαν, τον εκβίασαν και τον πέταξαν από το μπαλκόνι.
25/04/12 Λεωφ.Αλεξάνδρας (ΓΑΔΑ): Αστυνομικοί προσήγαγαν αλλοδαπό, τον χτύπησαν, προσέβαλαν την γενετήσια αξιοπρέπειά του και του έκλεψαν το κινητό.

πηγη www.in.gr

ΣΧΟΛΙΟ "Κ.Π." Και μετά μας φταίνε οι καταγγελίες του "GUARDIAN"

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Τι αλλάζει από την 1η Ιανουαρίου στις ασφαλιστικές εισφορές-Αλλαγές για τους ασφαλισμένους προ του 1993

Αλλάζουν, από την 1η Ιανουαρίου 2013 με το νέο ασφαλιστικό νόμο, τα ανώτατα όρια (πλαφόν) των ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών, δηλαδή εκείνων που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά, πριν από τις 31/12/1992 και εξομοιώνονται στο εξής με εκείνες των νέων ασφαλισμένων, εκείνων δηλαδή που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά, από την 1/1/1993, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές.
Έως τώρα το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, ήταν: 693,35 Χ 8= 5.546,8 ευρώ. Ακόμη δηλαδή και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος είχε μεγαλύτερες αποδοχές, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορούσαν να υπολογισθούν για ποσό μεγαλύτερο απ' αυτό το όριο.
Αντίστοιχα για τους παλαιούς ασφαλισμένους (τους προ του 1993), το ανώτατο όριο των κατά μήνα ασφαλιστέων αποδοχών ήταν: 25X97,21= 2430,25 ευρώ.
Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου 4093/2012, που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται «ότι σε όσους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης το ανώτατο όριο (πλαφόν) ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών ασφαλισμένων είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των νέων ασφαλισμένων, εξισώνεται με το υψηλότερο».
Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι ασφαλιστικές εισφορές θα ορίζονται «μέχρι ημερήσιου μισθού: 5.546,8 : 25 = 221,87 ευρώ» για όλους τους εργαζόμενους.
Οι εισφορές που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ισχύουν, για φορείς που ως ασφαλιστέες αποδοχές ορίζονταν οι πάσης φύσεως αποδοχές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις φορέων που οι ασφαλιστέες αποδοχές ορίζονται ως σταθερό ποσό, όπως για παράδειγμα ισχύει στο Ταμείο Ασφαλίσεως Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου (ΤΑΙΣΥΤ).
Με την ίδια εγκύκλιο καταργείται η εργοδοτική εισφορά του 1,10% υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

ΠΗΓΗ www.in.gr

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Μητέρα δυο ανήλικων παιδιών: «Ονομάσατε τα παιδιά μου τεκμήριο»

Μία επιστολή γεμάτη οργή και αγανάκτηση αποφάσισε να στείλει προς όλους τους αρμοδίους, μια ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών στην Κρήτη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Η επιχειρηματίας και μητέρα εκφράζει την οργή της αναφορικά με τις άδειες λειτουργίας και τα πρόσφατα ψηφισθέντα μέτρα στη Βουλή.
Διαβάστε την επιστολή αναλυτικά

«Ενημερώθηκα από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Ν.Ηρακλείου (PALSO), μέλος του οποίου είμαι για τα .....καταστροφικά μέτρα που ψηφίσατε πρόσφατα στη βουλή εις βάρος του κλάδου μου, τα οποία θα οδηγήσουν τα ΚΞΓ στον αφανισμό και θα ήθελα να σας στείλω την παρακάτω επιστολή μήπως και επιτέλους να καταλάβετε ποιο είναι το έργο που επιτελούμε, ποιος ο ρόλος μας και στις δυσκολίες και ποιες οι καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο μου, αλλά και για την ελληνική κοινωνία, αν τα μέτρα σας εφαρμοστούν!
Λέγομαι Μεσσαριτάκη Ευαγγελία του Οδυσσέα και της Γεωργίας, είμαι 39 χρονών και μητέρα 2 ανήλικων παιδιών τα οποία και μεγαλώνω μόνη μου. Είμαι ιδιοκτήτρια κέντρου ξένων γλωσσών στο Ηράκλειο Κρήτης από το 1994 (δηλαδή 19 χρόνια) σε κτίριο ιδιοκτησίας των γονέων μου οι οποίοι με φιλοξενούν. Το 1994 δεν χρειαζόταν καν άδεια οικοδομής για να χορηγήσει η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την άδεια λειτουργίας. Έκανα τότε όλα όσα προέβλεπε ο νόμος ….
Στερήθηκα, δούλεψα και δουλεύω 10 με 12 ώρες ημερησίως, απασχολώ δύο άτομα στην επιχείρηση στα οποία ΔΕΝ έκανα μείωση μισθού, διότι εδώ δεν είναι σκλαβοπάζαρο, αλλά εγώ ξέρω ότι ο εργαζόμενος για να αποδώσει πρέπει και να πληρωθεί, κόβω αποδείξεις σε ΟΛΟΥΣ , δεν κλέβω το δημόσιο, πληρώνω φόρους, εισφορές σε ΙΚΑ & ΟΑΕΕ, Επιμελητήριο, λογιστή, ανανεώνω κάθε χρόνο την άδεια ίδρυσης, πληρώνω επιτηδεύματα , κλεισίματα & ανοίγματα και όπως αλλιώς τα έχετε ονομάσει ….
Κρατάω λόγω κρίσης το σχολείο μου με νύχια και με δόντια τα τελευταία χρόνια, διότι οι γονείς των μαθητών δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα με αποτέλεσμα να ΜΗΝ εξοφλούν τα δίδακτρα για τα οποία εγώ, πάρα ταύτα κόβω απόδειξη και πληρώνω εφορία…Το 2007 ανακαίνισα πλήρως το χώρο με επαγγελματικό δάνειο το οποίο οφείλω ακόμη , καταργήσατε το αφορολόγητο και ονομάσατε τα παιδιά μου ΤΕΚΜΗΡΙΟ, με αποτέλεσμα να θέλετε να πληρώσω εφορία τους επόμενους μήνες ένα ποσό που δεν έχω βγάλει τα τελευταία 3 χρόνια …. και που, όπως μάλλον ΔΕΝ καταλαβαίνετε, ΔΕΝ ΕΧΩ να πληρώσω…
Έρχεστε λοιπόν ΤΩΡΑ και ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ψηφίζοντας έναν νόμο που αμφιβάλλω αν γνωρίζετε τι ακριβώς λέει , να ΚΛΕΙΣΩ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 19 ΧΡΟΝΙΑ, να απολύσω 2 άτομα, να μείνω άνεργη με 2 παιδιά!!!Αποφασίσατε να αναστείλετε όλες τις άδειες, και ζητάτε να βγάλουμε νέες ζητώντας ΟΤΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ!
Αντί να ασχοληθείτε με τη δημόσια εκπαίδευση που τα κτίρια είναι ετοιμόρροπα, δεν έχουν θέρμανση και ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ να στείλουμε τα παιδιά μας δίχως να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής σχολείου, ασχολείστε με τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, που στο κάτω- κάτω είναι επιλογή και απόφαση του γονέα που θα στείλει το παιδί του. Με οδηγείτε στην παρανομία, στη μαύρη αγορά εργασίας, γιατί ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΩ! Προκαταβολικά σας λέω ότι θα κάνω ό,τι μπορώ να μεγαλώσω τα παιδιά μου όπως έκανα πάντα άλλωστε, με τη μόνη διαφορά ότι από ‘δω και πέρα θα είμαι ΠΑΡΑΝΟΜΗ, γιατί ΕΣΕΙΣ το αποφασίσατε, ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΝΑΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!!!»
ΠΗΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Εν κρυπτώ η επίσκεψη των Γερμανών στην Κέρκυρα υπό τον κ. Σπ. Σπύρου!

Με δελτίο Τύπου ο Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου ανακοίνωσε ότι... ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της γερμανικής αντιπροσωπεία στην Κέρκυρα, η οποία όμως δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ ότι θα γίνει!
Και ενώ στις αρχές της εβδομάδας διάφοροι πολιτικοί παράγοντες (Στ. Σαμοΐλης, Γ. Καλούδης, KKE κ.α.) έκαναν λόγο για φήμες περί επίσκεψης Φούχτελ στην Κέρκυρα και ζητούσαν από την Αυτοδιοίκηση να μην δεχθεί καμία συνάντηση μαζί με τον Γερμανό αξιωματούχο ή την αντιπροσωπεία που το συνοδεύει, η ηγεσία της Περιφέρειας δέχθηκε επί τριημέρου (!) τους παράγοντες της Περιφέρειας του Ρούγκεν της Γερμανίας με την οποία ο Φούχτελ προωθεί τη συνεργασία με την Κέρκυρα, ανακοινώνοντας την επίσκεψη αυτή κατόπιν εορτής, προφανώς υπό το φόβο των αντιδράσεων!
Τους επέβαλλε η κυβέρνηση;
Η εν κρυπτώ επίσκεψη φαίνεται πως επιβλήθηκε στον Περιφερειάρχη από την κυβέρνηση, αφού στην σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι έγινε στο πλαίσιο «των πολιτικών ενίσχυσης της ελληνογερμανικής συνεργασίας, όπως έχει αποφασισθεί από τις πολιτικές ηγεσίες των δύο κρατών».
Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό και είχε καταλλήλως προετοιμαστεί (τους Γερμανούς συνόδευαν εξειδικευμένα στελέχη των υπηρεσιών τους πάνω στους τομείς που έχει αποφασιστεί να γίνει η όποια συνεργασία), ωστόσο, δεν είχε ανακοινωθεί απολύτως τίποτα σε αντίθεση με τις προηγούμενες επισκέψεις τους, όπου η Περιφέρεια ενοικίαζε χώρο σε ξενοδοχεία δαπανώντας χρήματα για να συνεντεύξεις Τύπου, χειραψίες και φωτογραφίες.
Προφανώς, υπό το φόβο των αντιδράσεων των εργαζομένων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε να κρατηθεί η τριήμερη (!) περιοδεία κρυφή και να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα (;) όταν οι Γερμανοί θα βρίσκονται πλέον εκτός Κέρκυρας...
Οι Γερμανοί επιθεώρησαν το ΧΥΤΑ και το Βιολογικό
Στην ανακοίνωση Σπύρου γίνεται γνωστό ότι οι Γερμανοί περιόδευσαν στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, το Βιολογικό Καθαρισμό και σε επιχείρηση της Κέρκυρας, καθώς και ότι έγινε σύσκεψη με τους παράγοντες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και εκπρόσωπους του Δήμου Κέρκυρας, όπου συζητήθηκαν ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, απορριμμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος και τουρισμού - πολιτισμού.
Όπως μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας: «Για τα θέματα αυτά δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστωθούν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο Περιφερειών και να οριστούν οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει μια αποδοτική συνεργασία στο άμεσο μέλλον».
Χωρίς –τουλάχιστον, όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου- τη συμμετοχή εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ηγεσίας του Ιονιου Πανεπιστημίου, η Περιφέρεια συμφώνησε να γίνει συνεργασία του τμήματος πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου με αντίστοιχο της Γερμανίας καθώς και συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης με ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών των δύο περιοχών.
Μάλιστα, για τα θέματα τα οποία συζήτησε με τη γερμανική πλευρά, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι «δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστωθούν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των δύο Περιφερειών και να οριστούν οι τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει μια αποδοτική συνεργασία στο άμεσο μέλλον», χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια μπορεί να είναι η συνεργασία αυτή, ποιο θα είναι το όφελος και το κόστος για την κερκυραϊκή και ποιο για τη γερμανική πλευρά.
Σπύρου: Να ξεπεράσουμε τα αρνητικά στερεότυπα!
Στην εν κρυπτώ διοργάνωση της επίσκεψης από το Σπύρο Σπύρου, ο τελευταίος καλωσόρισε τους Γερμανούς παράγοντες, δήλωσε ότι επιδιώκει τη συνεργασία με στόχο να ξεπεραστούν τα «σύγχρονα αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που ζημιώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών»! Δηλώσεις Σπύρου με τις οποίες παρέβλεψε πλήρως όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα με τις προκλήσεις Φούχτελ περί αρνητικής απόδοσης των υπαλλήλων της Αυτοδιοίκησης (στη σύγκριση με τους εργαζόμενους της Γερμανίας...), δηλώσεις που είχαν προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και των εργαζομένων,...
Συμφώνησε, δε να επισκεφθεί ως επικεφαλής κερκυραϊκής αντιπροσωπείας το Ρούγκεν το επόμενο διάστημα.
Ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη
Η σύσκεψη με τοπικούς παράγοντες έγινε την Τρίτη αλλά ανακοινώθηκε μόλις σήμερα το μεσημέρι (για να έχουν προλάβει να φύγουν οι Γερμανοί;). Συμμετείχαν εκτός από το Σπύρο Σπύρου και τον αντιπεριφερειάρχη Vorpommern-Rugen Lothar Grossklaus, ο Πρόξενος της Γερμανίας στην Κέρκυρα Κωνσταντίνος Γισδάκης, η διευθύντρια της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Αντενάουερ στην Ελλάδα Susanna Vogt, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης, ο εκτελεστικός γραμματέας Τηλέμαχος Μωραΐτης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Κώστας Σκορδίλης, ο αντιδήμαρχος Σπύρος Κροκίδης, ο Πίτσας Βαγγέλης υπεύθυνος για θέματα Προγραμματισμού και ο Ανδρέας Γραμμενάνδης για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, τα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (κυβερνητικής υπηρεσίας) κα. Βούρβαχη και κ. Λαγγαδάς με αρμοδιότητα σε θέματα Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Υδάτων αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας Δημήτρης Διαβάτης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Μούτσος και από την Πανελλήνια Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων ο (και περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Σπύρου) Βασίλης Κοντός.

πηγη CORFUPRESS

Πως να αντιδράσω στη... διαθεσιμότητα !!

Η παραδοχή είναι μία. Η διαθεσιμότητα του N. 4093/2012 είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Αντιβαίνει σε διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος, αλλά και ευρωπαϊκών συνθηκών, οδηγιών και συμβάσεων που έχει υπογράψει και κυρώσει η Ελλάδα.
Πρόκειται για περίπτωση άκυρης απόλυσης, χωρίς αποζημίωση, που επιβάλλεται μονομερώς στην εργασιακή σχέση των προς απόλυση υπαλλήλων και δεν αφορά κανένα δημόσιο συμφέρον, αφού το μέτρο είναι οριζόντιο και αναπόδεικτο στην ωφέλειά του για τη χώρα. Επιπλέον, εισάγεται ως μέτρο βάναυσης δυσμενούς μεταχείρισης των υπαλλήλων, οι οποίοι οφείλουν να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
Να υπογράψουν κάθε διαπιστωτική πράξη της Υπηρεσίας τους με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός τους.
Να αποστείλουν εξώδικο εναντίωσης στην Υπηρεσία τους.
Να προσφύγουν με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ή και με τακτική αγωγή ενώπιον των Δικαστηρίων.

Από το http://www.dikigorosergatologos.gr/blog/.

Αυτοί που δεν αυτοκτονούν είναι πολύ θυμωμένοι...

AΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΑΡΜΕΝΗ

Εντελώς προσχηματικά επικαλούμαστε την «Ελληνική Δημοκρατία». Το αστικό πολίτευμα με όλες τις αδυναμίες του, ποτέ δεν είχε φτάσει σε τέτοια επίπεδα παρέκκλισης όπως τα σημερινά . Ούτε ελληνική, Ούτε δημοκρατία έχουμε.
Διαβάζοντας χθες το τελευταίο διάταγμα « Μανιτάκη» προς τους Δημάρχους, από μπροστά μου, πέρασαν αυτόματα σκληρές εικόνες από εκτελέσεις, που έκανα οι γερμανοί, κατά την διάρκεια του 2ου Παγκόσμιου πολέμου, για παραδειγματισμό. «Διάλεξε δέκα συντρόφους σου για εκτέλεση, διαφορετικά αν αρνηθείς, θα διαλέξω εκατό». Η κυβέρνηση μετέρχεται γκεμπελικές μεθόδους, προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις, του λαού απέναντι, σ’ αυτό τον παραλογισμό των ισοπεδωτικών μέτρων που επιχειρεί να επιβάλλει. Κάποιοι δεν άντεξαν κύριοι Μανιτάκη, (να χέσω την «αριστερά που πιστεύεις), δεν περίμεναν τη σειρά τους, έτσι: «Σημαντική αύξηση έχουν παρουσιάσει τα περιστατικά αυτοκτονιών στην Ελλάδα από το 2009. Από το υπουργείο Δημόσιας τάξης διαβιβάστηκαν στη Βουλή επικαιροποιήμενα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες ανήλθαν στη διάρκεια της κρίσης, δηλαδή από 1/1/2009 έως 23/08/2012 σε 3.124 πανελλαδικά. Αναλυτικά, τα περιστατικά αυτοκτονιών ανήλθαν σε 677 το 2009, σε 830 το 2010, σε 927 το 2011 και σε 690 έως την 23η Αυγούστου του 2012». Στοιχεία συγκλονιστικά σε μια χώρα με ήλιο και φως. Σε μια χώρα, μεσογειακή, έξω καρδιά, που η κατάθλιψη και η απελπισία δεν έβρισκε πρόσφορο έδαφος.
Αυτοί όμως που δεν αυτοκτονούν και δεν αντέχουν να περιμένουν στωικά τη μοίρα τους, βολεμένοι στη δουλεία και στη μιζέρια, είναι οι περισσότεροι και είναι θυμωμένοι πολύ θυμωμένοι, κύριε Μανιτάκη της «Αριστεράς και της προόδου». Μια σπίθα είναι αρκετή για ν’ ανάψει φωτιά μεγάλη και τότε τίποτα δεν θα είναι όπως πριν και τα σχέδια σας τα καταστροφικά, για το μέλλον αυτής χώρας και του Λαού της, θα γίνουν στάχτη.
Όσο η βία θα κρύβεται κάτω από τον μανδύα της νομιμότητας, οι νέοι γιατί μόνο νέοι μπορούν, θα απονείμουν την δική τους δικαιοσύνη. Προφητικά ο Ρούσος Βρανάς που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, είχε γράψει γράψει στα «Νεα»
«Ο τρόπος παραγωγής είναι μια νόμιμη βία. Η εξουσία είναι μια νόμιμη βία. Η Αστυνομία είναι μια νόμιμη βία. Η φυλακή είναι μια νόμιμη βία. Η Δικαιοσύνη είναι μια νόμιμη βία. Η ανεργία είναι μια νόμιμη βία. Το ταμείο ανεργίας είναι μια νόμιμη βία. Η κερδοσκοπία είναι μια νόμιμη βία. Το χρηματιστήριο είναι μια νόμιμη βία. Οι τράπεζες είναι μια νόμιμη βία. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια νόμιμη βία. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια νόμιμη βία. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μια νόμιμη βία.
Κι όσο αυτή η νόμιμη βία θα ονομάζεται δικαιοσύνη, τόσο η δικαιοσύνη των νέων θα ονομάζεται βία».  

πηγη CORFUPRESS

Η Αστυνομία κυνήγησε μετανάστες σε σχολείο, κάνοντας επιχείρηση εν ώρα λειτουργίας του!

Την 9η πρωινή της Δευτέρας (!) επέλεξε η Αστυνομία για να κάνει έφοδο σε εγκαταλελειμμένο σπίτι δίπλα από το 4ο Λύκειο προκειμένου να συλλάβει παράνομους μετανάστες. Αποτέλεσμα, να γίνει καταδίωξη μέσα στο σχολείο (!) και να «βγουν από τα ρούχα τους» οι γονείς.
Όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Κέρκυρας, η Αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει σε επιχείρηση σύλληψης μεταναστών εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, χωρίς πρώτα να φροντίσει να λάβει μέτρα προστασίας των μαθητών ή να εκκενώσει το σχολείο.
Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν αστυνομικοί να καταδιώκουν τους μετανάστες μέσα στο σχολικό συγκρότημα με τους μαθητές και τους καθηγητές παρόντες, ενώ ένας εκ των μεταναστών που διέμεναν στο χώρο συνελήφθη στην ταράτσα του σχολικού κτιρίου!
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, Δώρα Βρυώνη, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Κέρκυρας δήλωσε ότι σύμφωνα με μαρτυρίες παιδιών που μετέφεραν στους γονείς τους, αστυνομικοί προχώρησαν σε βίαιη συμπεριφορά σε έναν τουλάχιστον από τους μετανάστες, κάτι που πάντως η ίδια η ΕΛΑΣ διαψεύδει.
Οι γονείς «φωνάζουν» για το γεγονός ότι η Αστυνομία αποφάσισε, χωρίς να ειδοποιήσει το σχολείο, να προχωρήσει σε επιχείρηση σύλληψης μεταναστών πρωί εν ώρα λειτουργίας σχολείου αντί να κάνει την επιχείρηση οποιαδήποτε άλλη ώρα ή, έστω, να φροντίσει να έχει απομακρύνει τα παιδιά για κάθε ενδεχόμενο.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό αστυνομικών ότι η επιχείρηση έγινε μετά από καταγγελία πολίτη πως μετανάστες πλενόντουσαν γυμνοί δίπλα από το σχολείο, η κα Βρυώνη ανέφερε ότι τα ίδια τα παιδιά, τα οποία και ρώτησε, δεν είχαν αντιληφθεί οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά μετανάστη.
Η ΕΛΑΣ επικαλέστηκε... το επείγον του πράγματος...
Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας στην Κέρκυρα Γιώργος Κωνστάντης (από τον οποίο ζητήθηκε δήλωση από το CorfuPress TV και, παρόλο που είχε ήδη δώσει τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, αρνήθηκε και παρέπεμψε στο γραπτό δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει νωρίτερα) ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε ούτε προκλήθηκε κανένας κίνδυνος γιατί η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι οι ίδιοι κίνδυνοι θα μπορούσαν θεωρητικά να υπάρξουν αν γινόταν μια επιχείρηση σύλληψης κακοποιού σε ένα δρόμο.
Πάντως, οι γονείς αντιπαραθέτουν στο επιχείρημα αυτό ότι δεν επρόκειτο για ένα επείγον περιστατικό όπως μια κλοπή για την οποία υπάρχει πάντα το απρόβλεπτο, αλλά για μία επιχείρηση-ρουτίνα σύλληψης μεταναστών η οποία θα μπορούσε να γίνει άλλη ώρα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ τα έβαλε με το... Σύλλογο Γονέων!
Εντύπωση προκαλεί το ότι ο κ. Κωνστάντης, από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, επιχείρησε να επιρρίψει ευθύνες στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη στάση του υποστηρίζοντας ότι ασχολείται με την καταδίωξη μεταναστών αντί να αναδείξει τα όσα προβλήματα έχει το σχολείο τους: «Εκείνο που μας προβληματίζει όλους σαν αστυνομία είναι το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί και έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις μία επιτυχημένη εκ του αποτελέσματος επιχείρηση της Αστυνομίας η οποία ήταν επιχείρηση ρουτίνας, συμβαίνει σε καθημερινή βάση αυτό το πράγμα, και δεν έχουν αναδειχθεί τα τόσα μύρια άλλα προβλήματα που υπάρχουν και στο δικό τους σχολείο αλλά και σε άλλα σχολεία όπως στο συγκεκριμένο σχολείο δεν υπήρξε η παραμικρή ανάδειξη του προβλήματος ότι δίπλα από την ώρα του μαθήματος, που έκαναν μάθημα τα παιδιά τους, διαβιούσαν παράνομοι μετανάστες. Και εμείς δεν τα βάζουμε με τους παράνομους μετανάστες διότι τους σεβόμαστε απόλυτα»!
Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης ανέφερε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά για οτιδήποτε θα μπορούσε να είχε συμβεί. Διότι όπως και η κα Βρυώνη είπε, η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε και τελείωσε χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του σχολείου να αντιληφθεί το παραμικρό», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ.
Η γραπτή ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σχετικά με καταγγελία Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου στην Κέρκυρα, η οποία αναφέρεται σε «βιαιοπραγία αστυνομικών σε βάρος αλλοδαπών στο χώρο του σχολείου», ανακοινώνονται τα ακόλουθα :
• αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας, ύστερα από καταγγελίες πολιτών, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (19.11.2012) το πρωί, επιχείρηση για την απομάκρυνση μη νόμιμων μεταναστών από ακατοίκητο κτίριο δίπλα σε σχολικό συγκρότημα στην Κέρκυρα, στο οποίο διέμεναν παράνομα,
• κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν στο χώρο του κτιρίου τρεις (3) μη νόμιμοι μετανάστες υπήκοοι Αλγερίας, Συρίας και Λιβύης (ηλικίας 37, 19 και 29 ετών),
• επίσης, συνελήφθη στην ταράτσα του σχολικού συγκροτήματος, ένας 19χρονος υπήκοος Συρίας, ύστερα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου
• κατά τη διάρκεια της σύλληψης των αλλοδαπών δεν ασκήθηκε σωματική βία σε βάρος τους και τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ κρατούνται προκειμένου να εφαρμοστεί σε βάρος τους το μέτρο της διοικητικής απέλασης,
• από την πλευρά των συλληφθέντων αλλοδαπών, ουδεμία καταγγελία έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα, για βιαιοπραγία αστυνομικών σε βάρος τους.
Ερωτηματικά
Σειρά ερωτηματικών προκύπτει για το σχεδιασμό της εν λόγω επιχείρησης:
- Γιατί αποφάσισε η Αστυνομία να προχωρήσει σε επιχείρηση σύλληψης παράνομων μεταναστών στις 9 η ώρα το πρωί, δίπλα από σχολικό συγκρότημα; Το επιχείρημα περί μη παρουσίας των μεταναστών συνεχώς στο χώρο δεν μπορεί να πείσει, καθώς είναι λογικό να περιμένει κανείς οι μετανάστες να χρησιμοποιούν τον εγκαταλελειμμένο χώρο το βράδυ για να κοιμηθούν και όχι στις 9 το πρωί, όταν αρκετοί θα έχουν ήδη αποχωρήσει σε αναζήτηση χρημάτων ή φαγητού για να περάσουν τη μέρα τους...
- Ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή, έστω, η διεύθυνση του σχολείου ότι επρόκειτο να γίνει επιχείρηση δίπλα σε σχολείο;
- Τι μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν εντός του σχολικού συγκροτήματος για να αποφευχθεί η είσοδος μεταναστών μέσα σε αυτό; Ας σημειωθεί ότι η σύλληψη τουλάχιστον ενός εκ των μεταναστών έγινε μέσα στο σχολείο, στην ταράτσα του κτιρίου.
- Είναι κάποιος εκ των συλληφθέντων μεταναστών κακοποιό στοιχείο που βαρύνεται με αδικήματα άλλα πέραν της παράνομης εισόδου στη χώρα μας; Αν ναι, τι μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν στο σχολείο; Αν όχι, ποιο ήταν το επείγον της επιχείρησης που επικαλείται ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας και έπρεπε να γίνει εν ώρα λειτουργίας του σχολείου;
- Στις ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο κ Κωνστάντης υποστήριξε ότι ο χαρακτήρας του επείγοντος ήταν ότι «αναζητείτο ένας συγκεκριμένος αλλοδαπός και έπρεπε η Αστυνομία να ενεργήσει άμεσα». Ποιος ήταν αυτός και με τι αδικήματα κατηγορείται;
- Εφ όσον ήταν γνωστό ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το εν λόγω κτίριο είχε γίνει χώρος κατοικίας μεταναστών, ποιες ενέργειες έχουν γίνει ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξη αυτή, λόγω της γειτνίασης με σχολικό συγκρότημα;
- Ο κ. Κωνστάντης χαρακτήρισε την επιχείρηση απολύτως πετυχημένη. Είναι όμως πετυχημένη μια επιχείρηση σύλληψης παράνομων μεταναστών, όταν αυτοί ξεφεύγουν από το κτίριο όπου επρόκειτο να γίνει η σύλληψη, εισέρχονται σε σχολείο με μαθητές, συλλαμβάνονται δύο από τους τρεις και ο ένας ξεφεύγει για να συλληφθεί αρκετά αργότερα;

πηγη CORFUPRESS

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Οργή από Πρυτάνεις για συγχωνεύσεις. Απειλή και για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο;

Ορατός είναι ο κίνδυνος να δούμε δυσάρεστες εξελίξεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με τα κρυφά και φανερά σχέδια συγχώνευσης και κατάργησης πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών που προωθεί με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση.
Η Πρύτανης του Ιδρύματος, Αναστασία Σαλή Παπασαλή, η οποία παραχώρησε χθες συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο, υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να ενεργοποιήσει την κερκυραϊκή κοινωνία και τους φορείς της ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενο συρρίκνωσης ή και κλεισίματος, κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο ίδιο το νησί.
Παπασαλή: Σίγουρα θα επηρεαστεί
«Δεν ξέρω σε ποια φάση θα επηρεαστεί αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί σε κάποια φάση και θα πρέπει να δώσουμε μάχη και ως κοινωνία και ως πανεπιστήμιο», υπογράμμισε στις δηλώσεις της στην ΕΡΑ Κέρκυρας, καταγγέλλοντας ότι οι διαδικασίες που προωθούνται υπό το πρόσχημα του εξορθολογισμού, δρομολογούν βίαιες αλλαγές και συρρίκνωση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας μέσα σε 40 ημέρες, ένας χάρτης που δημιουργήθηκε σε διάστημα 40 και πλέον ετών!
Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν δίστασε ουσιαστικά να καταργήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Παιδείας, το οποίο αποτελεί το μόνο αρμόδιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εισηγητικό όργανο για τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και τη χωροταξική διάθεση των πανεπιστημίων, και δημιούργησε μία άλλη επιτροπή στη θέση του για να πάρει τις σχετικές αποφάσεις με αδιαφανή κριτήρια.
«Εδώ βιαίως επιχειρείται έξωθεν να δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα εκτός πανεπιστημίου» τόνισε η κα Παπασαλή, η οποία δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να υποκρύπτονται πιέσεις για τις αλλαγές και από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία επιχειρούν να τορπιλίσουν τη δημόσια τριτοβάθμια παιδεία: «Δεν ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. <<Εξ όνυχος το λέοντα>> λέμε εμείς οι Έλληνες. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή από τα πράγματα που σκάνε κάθε τόσο εδώ και εκεί. Μόλις χθες, έφτασε η εξομοίωση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια. Δηλαδή, το κολέγιο μπορεί υπό υποτιθέμενες προϋποθέσεις, να δώσει πτυχίο, διδακτορικό, μεταπτυχιακό και επαγγελματικά δικαιώματα. Το ίδιο το Σύνταγμα, το άρθρο 16, το αποκλείει αυτό. Και όμως, αυτοί το νομοθέτησαν! Τί σημαίνει αυτό; Ας άλλαζαν το Σύνταγμα, ας καταργούσαν τις διατάξεις του άρθρου 16 και ας κάνανε αυτά τα κολέγια, ας τα εξομοιώνανε»...
Όχι σε απολύσεις
Το θέμα των συγχωνεύσεων συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της συνόδου των πρυτάνεων, που έγινε στο Λαύριο. Οι επικεφαλής των Πανεπιστημίων, δηλώνουν έτοιμοι να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργού Παιδείας, καθώς αρνούνται να συναινέσουν στις απολύσεις προσωπικού, στις επικείμενες κατεπείγουσες διαδικασίες συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και Τμημάτων και στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.
Όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις, η παραμονή των συγκεκριμένων υπαλλήλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Παραβλέπεται σκοπίμως ότι το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, το οποίο θίγεται με τις διατάξεις αυτές και οδηγείται σε απόλυση (μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία υπηρεσίας σε κρίσιμες θέσεις των Πανεπιστημίων), έχει προσληφθεί με «διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας» υπό την εποπτεία και πιστοποίηση του ΑΣΕΠ ή με δικαστικές αποφάσεις. Η Σύνοδος ζητά για άλλη μια φορά την εξαίρεση του χώρου της Παιδείας από ρυθμίσεις που την πλήττουν καίρια.
Η Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου πάντως, υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΑ Κέρκυρας ότι στην Κέρκυρα το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτή την κατηγορία είναι λιγότερο από 10 άτομα, ως εκ τούτου, δε θα μειωθεί. Ωστόσο, τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και η διοίκηση του Πανεπιστημίου τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων ενώ η ενδεχόμενη μείωση του προσωπικού θα πλήξει την δυνατότητα ακόμα και της στοιχειώδους λειτουργίας του για τη διεκπεραίωση των διοικητικών του αναγκών.

ΠΗΓΗ CORFUPRESS

Κέρκυρα: 27 αυτοκτονίες σε τρία χρόνια

Δραματικές διαστάσεις έχει προσλάβει το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια, μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες, πανελλαδικά, αυξήθηκαν κατά 37% σε τρία χρόνια. Συνολικά από 1/1/2009 έως 23/08/2012 έφτασαν τον αριθμό των 3.124
Για την περιοχή μας.
Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά το 2009, 21 το 2010, 24 το 2011, 28 το 2012. Αναλυτικά:
  • Στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 7 περιστατικά το 2009, 5 το 2010, 6 το 2011, 9 το 2012.
  • Στη Λευκάδα καταγράφηκε 1 περιστατικό το 2009, 2 το 2010, 1 το 2011, 4 το 2012.
  • Στην Κεφαλονιά καταγράφηκαν 6 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 2 το 2011, 3 το 2012.
  • Στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν 3 περιστατικά το 2009, 10 το 2010, 15 το 2011, 12 το 2012.
Στην απάντηση του, ο υπουργός Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μόνο ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιας ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις, αλλά για ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό που σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες (κοινωνικό, επαγγελματικό, οικογενειακό κλπ), αλλά και με παράγοντες ατομικούς-εσωτερικούς.
Αξιοσημείωτο στοιχείο, επίσης, που προκύπτει από την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη και Νάσου Αθανασίου για τα φαινόμενα υποσιτισμού παιδιών, οι οποίοι επικαλούνται έκθεση της UNICEF, είναι ότι τα παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας που υποσιτίζονται, ανέρχονται στα 439.000.

πηγη ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Δεν κάνουν βήμα πίσω οι Δήμοι για τις λίστες διαθεσιμότητας

Παρά το τελεσίγραφο του Αντώνη Μανιτάκη, οι δήμοι εμμένουν στην απόφασή τους να μην αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίστες διαθεσιμότητας, όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Ο κ. Ασκούνης ζήτησε διάλογο με την κυβέρνηση, προτείνοντας να υπάρξει αξιολόγηση των υπαλλήλων και μετατάξεις όπου υπάρχουν κενά. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους δήμους όλης της χώρας

πηγη www.in.gr

Τα κάλπικα νομίσματα της Εκπαίδευσης

Στα δύσκολα χρόνια μετά την κατάρρευση της Αργεντινής, μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στερημένο από εργασία και χρήματα κατόρθωσε να επιβιώσει μέσω της ανταλλακτικής οικονομίας, όπως άλλωστε γίνεται κι εδώ με πάνω από 30 δίκτυα να λειτουργούν, με μερικά δε εξ αυτών να έχουν εκδώσει και το δικό τους τοπικό νόμισμα, όπως ΣΑΝΟ στη Σύρο, ΤΕΜ στο Βόλο, Φασούλι στην Αθήνα, Καερέτι στην Ιεράπετρα κ.α.

Στην Αργεντινή το ανταλλακτικό (trueque) νόμισμα (creditos) χρησιμοποιούνταν από περίπου το 7% του πληθυσμού, ενώ τα εμπορεύματα και οι υπηρεσίες που…ανταλλάσσονταν ανέρχονταν σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Όλα τα καλά όμως έχουν και ένα τέλος. Το σύστημα κάποια στιγμή κατέρρευσε από τα εκατομμύρια των πλαστών νομισμάτων που εισέρρευσαν σε μια αλληλέγγυα και έξω από το τραπεζικό σύστημα οικονομία. Για παράδειγμα, μόνο σε μια έφοδό της η αστυνομία κατάσχεσε 2 εκ. creditos. Το πλαστό λοιπόν νόμισμα κατέστρεψε το καλό και το χρήσιμο.Στη σημερινή Ελλάδα, η έκταση της ανταλλακτικής οικονομίας δεν είναι ακόμα τέτοια ώστε να κινδυνέψει να υπονομευτεί από κάλπικα σανό και φασούλια. Υπονομεύεται όμως με μια παρόμοια διαδικασία και μάλιστα με νόμους και εικονικές ψηφοφορίες στη βουλή, ένα άλλο νόμισμα, το εκπαιδευτικό.Το μεσοπρόθεσμο, το οποίο με κολπάκια, ανοησίες, προχειρότητες, ονειροφαντασίες και πολύ δημιουργική λογιστική λανσάρει τον ορθό δρόμο προς τον καπιταλισμό, ταυτόχρονα θεωρεί ως υποχρέωσή του να τελειώνει και με μερικές άλλες εκκρεμότητες, λόγου χάρη με την ανώτατη εκπαίδευση και τα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα, καταργεί κάθε περιορισμό στη λειτουργία των κολεγίων, των οποίων οι απόφοιτοι θα έχουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι δε η πρώτη φορά που μέσω franchising αναγνωρίζονται πτυχία των κολεγίων. Αρχιτέκτονας ας πούμε του ΕΜΠ θα έχει την ίδια άδεια να χτίζει σπίτια με τον απόφοιτο γνωστού Κολεγίου, το οποίο λόγω έλλειψης μαθητών για το πρώτο έτος τοποθετούσε τους νέους πελάτες κατευθείαν στο δεύτερο, ή ενός άλλου Κολεγίου που το πτυχίο εξασφαλιζόταν με ένα συνοπτικό πακέτο 20 μαθημάτων και αρκετές επισκέψεις σε αρχιτεκτονήματα πλουσιόσπιτων της Εκάλης και του Ψυχικού. Κατ’ αναλογία λοιπόν, όπως το κάλπικο credito κατέστρεψε το καλό, έτσι και τα διάφορα κάλπικα creditos των διάφορων κάλπικων Κολεγίων, αντί να συμβάλλουν σε καλύτερη εκπαίδευση, σιγά σιγά θα διαβρώσουν και ό,τι καλό υπάρχει μέχρι στιγμής.

Έξαλλοι οι καθηγητές της Κέρκυρας: Απολύσεις ακόμα και για αδικήματα υπό... διερεύνηση!

Έκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα οι καθηγητές της Κέρκυρας, με πρόταση για μόνιμη κατάληψη στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να μην αποσταλούν λίστες καθηγητών στην κυβέρνηση.
Η αντίδραση αυτή προκλήθηκε μετά από υπερεπείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας το οποίο ζητά τα ονοματεπώνυμα των εκπαιδευτικών προς απόλυση, όχι μόνο αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν οι ποινές της προσωρινής ή οριστικής παύσης, αλλά ακόμα και όσων έχουν παραπεμφθεί στα Υπηρεσιακά Συμβούλια χωρίς να έχουν ακόμα αποφανθεί για την ενοχή τους.
Κατάληψη διαρκείας στη Δευτεροβάθμια
Ήδη, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ κατέλαβε τα γραφεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης καθώς πληροφορήθηκε ότι ήδη συντάσσεται ο σχετικός κατάλογος από υπαλλήλους της υπηρεσίας, και μπλόκαρε τη διαδικασία. Θα το επαναλάβει και αύριο Πέμπτη στο πλαίσιο της στάσης που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και καλεί τους καθηγητές της Κέρκυρας να παραστούν στην κινητοποίηση, καθώς και στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 8 το βράδυ στο αμφιθέατρο του 1ου ΕΠΑΛ. Στόχος, η μόνιμη και για όσο χρειάζεται παρουσία επιτροπής κατάληψης στην Δ/νση Β/θμιας: «Αυτοί που θέλουν κουκουλοφόρους στην εκπαίδευση δε θα τους βρουν στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας και θα το διασφαλίσουμε αυτό με όποιο κόστος», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Διώξεις απίστευτες!
Τα αδικήματα (;) τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα διώξεων της κυβέρνησης, είναι μεταξύ άλλων:
• Πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία.
• Χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός υπηρεσίας.
• Εξαιρετικώς σοβαρής απείθειας.
• Φθοράς λόγω ασυνήθιστης χρήσης ή εγκατάλειψης ή παράνομης χρήσης πράγματος το οποίο ανήκει στην Υπηρεσία.
Ακόμα και για αδικήματα υπό διερεύνηση!
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας, οι περιπτώσεις αυτές προβλέπονται να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία σύμφωνα με το Μνημόνιο 3 το οποίο θα «πάρει αμπάριζα» ακόμα και όσους καθηγητές τελούν υπό διερεύνηση για την τεκμηρίωση ή απόρριψη των κατηγοριών για τα αδικήματα αυτά!!!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ στην κατεπείγουσα πρόσκληση: «Περιπτώσεις αυτοδίκαιης αργίας προβλέπονται ήδη από τον ισχύοντα αντιδραστικό δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (ν.3528/2007) για υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί από ποινικά δικαστήρια ή αποφάσεις υπηρεσιακού συμβουλίου με ποινή την οριστική παύση. Δυνητική αργία προβλέπεται από το Δ.Κ «αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή υπηρεσιακοί λόγοι» ακόμη και σε περιπτώσεις που ο υπάλληλος είναι σε πειθαρχική δίωξη, η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει. Το καινούργιο και βαθύτατα αντιδημοκρατικό είναι ότι η ισχύουσα «δυνητική αργία» σε περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων υπό διερεύνηση (που έτσι και αλλιώς ακυρώνει στην πράξη το τεκμήριο της αθωότητας) μετατρέπεται σε υποχρεωτική αργία. Με άλλα λόγια πρόκειται για μία ανατροπή που αν εφαρμοστεί θα μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε ζούγκλα, αφού οποιοσδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να καταγγείλει υπάλληλο και να στερήσει το ψωμί του για όσο καιρό (που καμιά φορά μπορεί να είναι χρόνια) διερευνάται ή υπόθεσή του».
Κυβερνητική τρομοκρατία...
Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι εκτός από την ανοικτή τρομοκρατία της κυβέρνησης, το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί με οποιαδήποτε τρόπο ο συμφωνηθείς με την τρόικα αριθμός των 150.000 δημοσίων υπαλλήλων που μέχρι το 2015 πρέπει να απολυθεί: «Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί την απαρχή του μεγάλου κύματος απολύσεων που θα έλθει στην εκπαίδευση με τις συγχωνεύσεις σχολείων και την αύξηση του ωραρίου που έχει εξαγγελθεί με στόχο τη δημιουργία υπεράριθμων συναδέλφων».
Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών κάνει λόγο για προκλητικό αυταρχισμό που θυμίζει μετεμφυλιακές εποχές και καλεί την Ομοσπονδία του κλάδου να κηρύξει εντός της εβδομάδας γενικές συνελεύσεις και συνέλευση προέδρων, ώστε ο κλάδος να αποκρούσει αυτή τη βάρβαρη, όπως τη χαρακτηρίζει, πολιτική.

πηγη CORFUPRESS

Παιδιά, τα πρώτα θύματα της κρίσης Θα μειωθεί κατά δύο ως τρία χρόνια το προσδόκιμο ζωής ολόκληρου του πληθυσμού

Η οικονομική ύφεση άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τα βρέφη.
Για πρώτη φορά μετά το 1950 καταγράφεται αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας!
Η κατάσταση αυτή συμπαρασύρει και το προσδόκιμο ζωής του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κατά δύο ως τρία χρόνια.
Οι ειδικοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ύφεση δεν συνδέεται τόσο με την υγειονομική περίθαλψη όσο με το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, το οποίο πλήττεται βάναυσα την τελευταία τετραετία.
Από το 1998, οπότε η Ελλάδα εισήλθε σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, η βρεφική θνησιμότητα ανέβηκε στο 3,8 (ανά 1.000 παιδιά ηλικίας ως ενός έτους) από 2,7 που ήταν προ κρίσης.
Τα παραπάνω δυσοίωνα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη που διεξάγεται από δίκτυο ευρωπαίων καθηγητών για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Και δυστυχώς ήταν αναμενόμενα για την επιστημονική κοινότητα. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι οικονομικές κρίσεις έχουν πάντα σημαντικές επιπτώσεις στη βρεφική θνησιμότητα και στο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού.
Η διεθνής εμπειρία τον επιβεβαιώνει.
Στη Ρωσία, για παράδειγμα, καταγράφηκε αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου ζωής μετά το 1989, την περίοδο, δηλαδή, της περεστρόικα, με τη μετάβαση από το σοσιαλιστικό σύστημα στην ελεύθερη αγορά.
Τότε επήλθε τεράστιο σοκ στην κοινωνία. Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε τέσσερα ως πέντε χρόνια λόγω του αλκοολισμού, της αύξησης καρδιαγγειακών νοσημάτων και ψυχικών διαταραχών.
Πτώση επιπέδου ζωής
Οσο «πέφτει» το ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα τόσο αυξάνεται η βρεφική θνησιμότητα, δηλώνει η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Χρύσα Τζουμάκα-Μπακούλα, η οποία διευκρινίζει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συνδέεται με την επάρκεια των υπηρεσιών υγείας σε μια χώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα εμβόλια.
Η βρεφική θνησιμότητα, σημειώνει, αντανακλά το επίπεδο ζωής των κατοίκων. «Αυτά δηλαδή που παίζουν ρόλο είναι η διατροφή, το νερό που καταναλώνουμε, η αποχέτευση, το ηλεκτρικό, η θέρμανση, η εκπαίδευση των γονέων... Γενικότερα τα εγγειοβελτιωτικά έργα και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού» εξηγεί.
Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι οι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον συγκεκριμένο δείκτη υγείας είναι πολλά, σύμφωνα με την κυρία Μπακούλα.
«Αν ένα σπίτι με μικρό παιδί πυκνοκατοικηθεί ξαφνικά, επειδή κάποια μέλη της οικογένειας έχασαν την εργασία τους ή για άλλους λόγους, αυτό που πρωτίστως θα επηρεαστεί αρνητικά είναι η υγεία του βρέφους. Και αυτό γιατί η υγεία του απειλείται από τον κίνδυνο λοιμώξεων και την επακόλουθη πτώση της άμυνας του οργανισμού» επισημαίνει.
Αργά στον γιατρό
Σύμφωνα με την κυρία Μπακούλα, το φαινόμενο να προσέρχονται παιδιά στα νοσοκομεία με καθυστέρηση επειδή τα σοβαρά προβλήματά τους παραγνωρίζονται για λόγους οικονομικούς είναι πλέον σύνηθες.
 «Οταν ο ένας από τους δύο ή ακόμη χειρότερα και οι δύο γονείς χάσουν τη δουλειά τους, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων υγείας δεν είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Για παράδειγμα, τη σκωληκοειδίτιδα θα τη θεραπεύσει κάποιος αμέσως, μπορεί να καθυστερήσει όμως να αντιμετωπίσει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Το σπουδαιότερο είναι ότι με την ανεργία των γονέων δυσχεραίνεται και ο δωρεάν εμβολιασμός των παιδιών, μια και χάνεται η ασφαλιστική τους κάλυψη».
Επιπλέον, όπως σημειώνει από την πλευρά του ο διευθυντής της Στ' Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» κ. Γιώργος Φαρμακίδης, υπάρχει αύξηση και της περιγεννητικής θνησιμότητας λόγω των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων και του έντονου στρες.
Η κατάσταση φαίνεται να έχει επιστρέψει πολλές δεκαετίες πίσω. Σήμερα αρκετές γυναίκες δεν κάνουν όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου καθώς το κόστος δεν καλύπτεται στο σύνολό του από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και δεν επισκέπτονται τακτικά τον γιατρό τους, παρατηρεί ο κ. Φαρμακίδης.
«Αρνητική» λίστα
Αλλα 200 φάρμακα εκτός συνταγογράφησης
Τουλάχιστον 200 σκευάσματα αναμένεται να βγουν από τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να ενσωματωθούν στην «αρνητική» λίστα.
Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα πάψουν να αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι θα καλύπτουν οι ίδιοι το σύνολο της δαπάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οδηγείται στη λήψη αυτού του μέτρου διότι δεν κατάφερε να επιτύχει εξοικονόμηση 300-340 εκατ. ευρώ από την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με το νέο Δελτίο θα επιτευχθεί εξοικονόμηση μόλις 120 εκατ. ευρώ ετησίως, τη στιγμή που με το Μνημόνιο ΙΙΙ η σχετική δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να περιοριστεί επιπλέον κατά 390 εκατ. ευρώ (σήμερα φθάνει τα 2,88 δισ. ευρώ).
Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η πρώτη λύση που έχει το υπουργείο είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της «θετικής» λίστας φαρμάκων ώστε να αποζημιώνονται λιγότερα φάρμακα από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Η δεύτερη λύση μπορεί να βρίσκεται στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε στις 25 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, όπου προβλέπεται ο ασφαλιστικός φορέας να καλύπτει την τιμή αναφοράς και, εφόσον επιλεγεί ακριβότερο φάρμακο, τη διαφορά να την πληρώνει ο ασθενής.
Ωστόσο η νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης αμφισβητείται καθ' ότι μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Εργασίας και θα έπρεπε να φέρει και την υπογραφή του κ. Ι. Βρούτση. Ο υπουργός Υγείας απέκτησε τη δυνατότητα να υπογράφει μόνος του αποφάσεις για τα κριτήρια της λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων με την ψήφιση του νόμου για το Μνημόνιο ΙΙΙ, δηλαδή εκ των υστέρων.
ΠΗΓΗ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Οι… σωτήρες μας!!!


Οι… σωτήρες μας!!!

Μας άδειασαν… Η δόση, που είναι η δόση του τοξικομανούς? Αφού μας σταύρωσαν και με το τρίτο μνημόνιο στέλνοντας τον Λαό μας στη κόλαση της εξαθλίωσης και της απαξίωσης τώρα μας κοροϊδεύουν με «τεχνικές» δυσκολίες… Εκεί μας κατάντησαν οι διαχρονικοί κλέφτες, ψεύτες, αναξιόπιστοι και σημερινοί συνεργάτες των τοκογλύφων που μας έλεγαν (Στουρνάρας) πως αν δεν έρθει η δόση στις 16 του μηνός θα γίνουμε Βόρεια Κορέα, ψεύτες, ψεύτες, ψεύτες…

Τα χαμόγελα των δημίων…

ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΙΛΗ ΣΤΟ www.corfupress.com

Κυβερνητική ταφόπλακα στα εργασιακά

 



Καταργεί -και επισήμως-τον κοινωνικό διάλογο η κυβέρνηση με την εγκύκλιο για τα εργασιακά, που δίδεται στη δημοσιότητα αύριο από το υπουργείο Εργασίας. Με βάση αυτή, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) δεν θα καθορίζει πλέον τον κατώτατο μισθό. Τον μισθό αυτόν θα τον καθορίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας! Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις καθίστανται γράμμα κενό.
Ο ρόλος περνάει στην «ευχέρεια» των εργοδοτών, που πλέον δεν θα υποχρεούνται να καταβάλλουν το επίδομα γάμου (!) στους εργαζομένους.
Είναι ένας τουλάχιστον άκομψος τρόπος να μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων. Με βάση την εγκύκλιο η κυβέρνηση παραινεί τους εργοδότες να διαγραφούν από τους καταλόγους μελών των εργοδοτικών οργανώσεων. Γίνεται σαφές ότι όποιος εργοδότης δεν είναι μέλος αυτών των οργανώσεων δεν θα υποχρεούται, από τις 12 Νοεμβρίου και εντεύθεν, να καταβάλλει το επίδομα γάμου.
Ωθεί η κυβέρνηση τους εργοδότες σε μείωση των καταβολών της προς τους εργαζομένους με ανέντιμο, τουλάχιστον, τρόπο. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα αφορά μισθολογικά μόνο θέματα και όχι θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.
Επέρχεται δηλαδή ολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, χωρίς -και αυτό είναι το εξαιρετικά κρίσιμο- καμία αντίδραση εκ μέρους των συγκυβερνώντων, οι οποίοι προφανώς γνωρίζουν τις διατάξεις της εγκυκλίου και συμφωνούν στη δημοσίευση της.
Επίσης: μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές για υπερωριακή απασχόληση (έως 120 ώρες ετησίως) μειώνονται, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση απόλυσης, οι μήνες προειδοποίησης εκ μέρους των εργοδοτών προς τους εργαζομένους, από έως έξι μήνες σε έως τέσσερις και θα τους καταβάλλεται το 50% της αποζημίωσης απόλυσης. Τα χτυπήματα στην εργατική τάξη είναι απανωτά. Είναι καθαρή η πρόθεση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί την εργοδοσία, εξασφαλίζοντας της περισσότερα κέρδη σε βάρος πάντα των εργαζομένων. Λύνει, με την εγκύκλιο, τα χέρια των επιχειρήσεων, οι οποίες, είναι βέβαιο, θα παραιτηθούν από μέλη των εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ώστε να διαπραγματεύονται όπως αυτές θέλουν και επιθυμούν τη σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο.
Διαγράφεται αυτομάτως το θεμέλιο αξιοπρέπειας του που ήταν η εθνική συλλογική σύμβαση. Τώρα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό μετά από συμφωνία με τα στελέχη των επιχειρήσεων.
Οντως, η εργατική τάξη πάει στην κόλαση. Οι εργαζόμενοι μετεωρίζονται πλέον στις ορέξεις των εργοδοτών και στην ανασφάλεια μέσω της διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων.
Διαλύονται ταυτόχρονα και οι όποιες ανθρώπινες σχέσεις μπορούσαν να συναφθούν μεταξύ εργοδοτών - εργαζομένων και εργαζομένων - συνδικαλιστών, γεγονός που έσωζε κατά κάποιον τρόπο τα προσχήματα της ταξικής διαφοράς.
Οριστικοποιείται πλέον η ισχύς των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων. Μια καταστροφική εξέλιξη για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Πηγή: Εφημερίδα Συντακτών

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ

Απόφαση να συνεχίσουν σε καθημερινή βάση τις κινητοποιήσεις, με καταλήψεις των δημοτικών υπηρεσιών και Γενικές Συνελεύσεις έλαβαν χθες με μεγάλη πλειοψηφια, οι εργαζόμενοι στο Δήμο της Κέρκυρας.
Στη Γ.Σ. που έγινε το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο, παρότι χαιρετίστηκε η στάση της πλειοψηφίας των παρατάξεων  του Δημοτικού Συμβουλίου και εκφράστηκε δυσσαρέσκεια γιατί δεν ήταν ομόφωνο το ψήφισμα στήριξης των κινητοποίησεων τους από το όργανο, επισημάνθηκε η αγωνία για το μέλλον και η ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, ως προς το θέμα της διαθεσιμότητας- απολύσεων στους ΟΤΑ.
Συνεχίζει και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις, η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι και την προσεχή Παρασκευή -τελευταία ημέρα αποστολής των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας- προκειμένου να μην αποσταλεί από τους Δήμους κανένα στοιχείο που θα υποβοηθήσει απολύσεις εργαζομένων, αποφάσισε χθες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε το τριήμερο από την Τετάρτη έως και την Παρασκευήνα συνεχιστούν οι καταλήψεις δημαρχείων και δημοτικών κτιρίων.
Ειδικά την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (11:00 - 15:00), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012, στις 10.30 το πρωί θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ δηλώνει την αποφασιστικότητά της να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χθεσινή συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ περιμένουν 25 εκ. ευρώ από τον Ερημίτη!


ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία και... Κασσιώπη αποτελούν τα τρία σημαντικότερα σχέδια αποκρατικοποιήσεων που δρομολογούν κυβέρνηση και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έως τον Μάρτιο, όπως ανέφερε σε δημοσίευμα της η "Καθημερινή της Κυριακής".
Μάλιστα, όπως τονίζει το σχετικό κείμενο, από την πώληση του Ερημίτη, υπολογίζουν πως θα εισπράξουν ένα ποσό της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ.


Συγκεκριμένα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως:
Το πρώτο και μεγαλύτερο σχέδιο αφορά την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, ποσοστό που έχει ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, και αναμένεται να αποφέρει 500 έως 700 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.
Το δεύτερο σχέδιο αφορά στα Κρατικά Λαχεία, και δεν αποκλείεται ο προτιμητέος επενδυτής να ανακοινωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
Στόχος της Αθήνας είναι η προκαταβολική άντληση 250 εκατομμυρίων ευρώ και η απόδοση επιπλέον 250 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς σύμβασης παραχώρησης.
Το τρίτο σχέδιο αφορά την εκμετάλλευση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η οποία εκτιμάται πως θα αποφέρει περί τα 25 εκατομμύρια.
Εάν υλοποιηθούν, οι τρεις προαναφερθείσες αποκρατικοποιήσεις ενδέχεται να αποφέρουν μεταξύ 800 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζεται η δρομολογημένη ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, που ενδέχεται να ανεβάσει τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο στόχος εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις για το 2013 ανέρχεται στα 1,7 δισ.
Η επίτευξή του εν λόγω στόχου αποκτά αυξημένη σημασία εάν τελικά επιβληθεί μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών δαπανών σε περίπτωση που οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα.

πηγη CORFUPRESS

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ...ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ

"Παίρνει πίσω η τρόικα το e-mail που άναψε φωτιές στην κυβέρνηση και με το οποίο οι δανειστές ζητούσαν να γίνουν 22.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2014.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το ΔΝΤ αναδιπλώθηκε και έκανε λόγο για αίτημα που προωθήθηκε «εκ παραδρομής» στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες των
Νέων.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε απορρίψει με κατηγορηματικό τρόπο την ξαφνική απαίτηση της τρόικας με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών να τονίζουν ότι «δεν το συζητάμε καν».
Το θέμα συζητήθηκε και στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Υπενθυμίζεται ότι για φέτος έχει προγραμματιστεί να εισέλθουν 2.000 υπάλληλοι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ σε 20.000 έχουν εκτιμηθεί οι αποχωρήσεις -όχι απολύσεις- το 2013.
Ο συναγερμός στην κυβέρνηση μπορεί να έληξε τη νύχτα, με τις διευκρινίσεις του ΔΝΤ, αλλά κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν το θέμα των απευθείας απολύσεων στο Δημόσιο να επανέλθει σε
επόμενους ελέγχους των εκπροσώπων της τρόικας, ιδίως αν δεν τρέξει άμεσα η απόφαση για τη διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων έως το τέλος του έτους."


πηγη www.in.gr

ΣΧΟΛΙΟ "Κ.Π":  Το άθλιο παιχνίδι τροίκας και συγκυβέρνησης προς την κοινωνία, να δεχτεί δηλαδή τη διαθεσιμότητα για να μην έρθουν τα χειρότερα, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη

Οι αριθμοί της ....φτώχειας


3.403.000 άτομα βιώνουν την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό
837,000 άτομα μένουν σε νοικοκυριά στα οποία δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από τρείς μήνες τον χρόνο
548,02  ευρώ μηνιαίως είναι το όριο της φτώχειας ανά άτομο.
2.235 ευρώ είναι το μέσο ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών.
400.000 οικογένειες χωρίς εργαζόμενο μέλος
1.267.595 άνεργοι
11,2% του πληθυσμού βρίσκεται στο ποσοστό ακραίας υλικής αποστέρησης.

 Τα στοιχεία είναι από το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ (2/11/2012).
 Οι αριθμοί συγκλονίζουν.
 Βέβαια η πραγματικότητα που βιώνει το κομμάτι αυτό της κοινωνίας, μάλλον δεν γίνεται αντιληπτή από τους υπολοίπους.
 Η μεγάλη αλλαγή που παρατηρείται στην συμπεριφορά αυτές τις ημέρες, μάλλον προέρχεται από το ότι, κοντά στο όριο αυτό πλησιάζουν με ταχύτητα μεγάλες μάζες της παλαιά αποκαλουμένης.. «μεσαίας τάξης».
 Ανακαλύψαμε τώρα την φτώχεια.. μήπως υπήρχε και πρό κρίσης;.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση των χωρών της Ευρώπης με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας.
Πρώτη η Βουλγαρία με 22,4%
Δεύτερη η Ρουμανία με 22,2%
Τρίτη η Ισπανία! Με 21,8%
Τέταρτη η χώρα μας με 21,4%
Στην σχετική λίστα η Ελλάδα και η Ισπανία καλπάζουν προς την πρωτιά, όμως.
 Σε άλλο σχετικό πίνακα, από το 2005 μέχρι το 2011 τα ποσοστά  του κίνδυνου της φτώχειας για την Ελλάδα.
2005  19,5%
2006  20,5%
2007  20,3%
2008  20,1%
2009 19,7%
2010 20,1%
2011 21,4%
Ενάμισυ χρόνος μνημόνια και το ποσοστό άλλαξε κατά 2,5 μονάδες, μονάχα;.
Τι άλλαξε;.
 Κατ αρχάς αυτοί που βρίσκονται μέσα στα όρια της φτώχειας, έχουν «βυθιστεί» επικίνδυνα.
«11,2% του πληθυσμού βρίσκεται στο ποσοστό ακραίας υλικής αποστέρησης».
 Αλλά αυτό που άλλαξε την ψυχολογία είναι στην κυριολεξία, η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης.
«Χορτασμένοι» που ξαφνικά βλέπουν να τους πετάνε έξω από το τραίνο, και νοιώθουν ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα βρεθούν μέσα στην περιοχή των χαμηλότερων εισοδηματικά συμπολιτών τους.
 Αυτούς για τους οποίους πολλοί από αυτούς δεν έδιναν καμιά σημασία.
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) 901,194 νοικοκυριά με συνολικό αριθμό 2.341.400 άτομα βρίσκονται κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας. (με βάση τα εισοδήματα του 2010), υποψιαζόμαστε μήπως, τι θα ανακοινωθεί για το 2011, και το 2012;
  Η εξαφάνιση του «κοινωνικού μισθού».
 Έννοια που εφηύρε ο Ανδρέας Παπανδρέου, για να αποφύγει τις αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς. Όμως το Ελληνικό κράτος, είχε κτίσει σιγά σιγά μια ασπίδα προστασίας.
Μικρή σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες τις βόρειας Ευρώπης, αλλά ασπίδα.
 Υγεία Παιδεία, κοινωνικές παροχές, επιδόματα σε ανέργους, τριτέκνους, άτομα με αναπηρία κλπ υπήρχαν με ελλείψεις, με ανοργανωσιά, με ρουσφέτια, με εκμετάλλευση από τα κόμματα εξουσίας, αλλά έδιναν μια αίσθηση προστασίας στο κομμάτι εκείνο του πληθυσμού που ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
 Τώρα μαζί με την φτωχοποίηση, πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα, ότι τίποτα πλέον δεν μας προστατεύει. Εμάς, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τους άρρωστους, τους έχοντες ανάγκη.
 Και το αίσθημα πανικού στην κοινωνία εξαπλώνεται με γεωμετρική πρόοδο.
πηγη ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ